Actualizare 13:48 Consiliul Concurenţei:"Nu a fost luată nicio decizie de sancţionare a companiilor Metro, Selgros şi Mega Image"
Consiliul Concurenţei nu a luat nicio decizie în sensul sancţionării companiilor implicate în investigaţia privind piaţa de retail alimentar, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei din partea Consiliului.
Raportul realizat în urma investigaţiei a fost trimis părţilor implicate, o decizie în acest caz urmând a fi luată doar după audierea companiilor investigate, potrivit sursei citate.
"Reamintim că Autoritatea de Concurenţă derulează, începând cu anul 2009, o investigaţie privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale între comercianţi şi furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preţurilor de vânzare sau de revânzare", se mai arată în comunicat.
Conform legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniu, concluziile preliminare privind suspiciunile de încălcare a regulilor antitrust sunt cuprinse într-un raport ce este transmis părţilor implicate, mai informează Consiliul. În acest fel, destinatarii pot examina documentele din dosarul de investigaţie, formula observaţii cu privire la caz şi pot solicita audieri.
Consiliul Concurentei va lua o decizie finală după ce părţile şi-au exercitat dreptul la apărare.
-------------
Actualizare 10:30 Initiative şi Brand Programming Network resping decizia Consiliului Concurenţei
Initiative şi Brand Programming Network (BPN) resping decizia Consiliului Concurenţei, care, în ciuda argumentaţiei factuale, logice şi fără echivoc susţinute de toate cele 11 companii şi, în baza unui raport dubitabil, subiectiv şi lipsit de esenţă, incriminează agenţiile de încălcarea dreptului concurenţei prin intenţia de eliminare de pe piaţa media a unui concurent.
Potrivit unui comunicat al companiilor, nu există nicio dovadă privind încălcarea legii concurenţiale prin acţiunile întreprinse de cele 11 agenţii sancţionate.
"Considerăm că decizia Consiliului Concurenţei este injustă şi poate marca un episod nefericit în evoluţia businessului de media din România, deja afectat de o decizie politică adoptată în regim de urgenţă în 2013 fără a lua în considerare opinia organizaţiilor profesionale din domeniu sau practica internaţională", arată reprezentanţii companiilor.
Agenţiile arată că sunt pregătite să continue demersurile împotriva deciziei Consiliului Concurenţei şi să lupte pentru expunerea şi contracararea practicilor neetice.
---
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către Camera Auditorilor Financiari din România, care ar fi încercat să determine membrii asociaţiei să practice un preţ unitar.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei, a arătat că investigaţia a fost declanşată la sesizarea unui membru al Camerei Auditorilor care ar fi fost sancţionat pentru că a practicat tarife mai mici decât cele impuse de asociaţie.
CC a mai anunţat, sâmbătă, că un număr de 26 de companii riscă să fie amendate în urma anchetei de pe piaţa de retail care vizează contractele dintre Metro, Selgros, Mega Image şi Interex şi furnizorii lor.
"Direcţia de investigaţie a propus amendă pentru toate cele 26 de companii anchetate în acest caz. Decizia finală nu a fost luată, mă vizitează mulţi retaileri, audierea lor va avea loc pe 23 octombrie, iar Consiliul Concurenţei va lua o decizie finală în noiembrie", a declarat sâmbătă, preşedintele Consiliul Concurenţei.
El a arătat că retailerii au semnat contracte cu furnizorii prin care aceştia din urmă se obligau ca, pe perioada unor promoţii, de genul "primeşti de 10 ori diferenţa dacă găseşti produsul în altă parte mai ieftin", să nu vândă produsul nimănui mai ieftin.
Totodată, Consiliul a declanşat două investigaţii privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă de către companiile Rombat şi Caranda, active pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de baterii şi acumulatori.
Prima investigaţie are ca obiect posibile înţelegeri între Rombat Bistriţa şi unii furnizori şi vânzători finali privind stabilirea preţurilor de vânzare a produselor. Cea de a doua investigaţie se referă la posiblie înţelegeri anticoncurenţiale între Caranda Baterii Bucureşti şi distribuitorii săi pe piaţa producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto.
De asemenea, Consiliul Concurenţei anchetează postul Pro Tv pentru abuz de poziţie dominantă. Bogdan Chiriţoiu a precizat că investigaţia a fost declanşată în urma unei plângeri venite de la un operator de cablu, care a acuzat Pro TV că ar acorda reduceri disproporţionate în funcţie de numărul de abonaţi. Totodată, potrivit unor surse din sector, plângerea ar fi venit din partea UPC România. Investigaţia a fost declanşată în urmă cu două luni, iar, în cadrul anchetei, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul televiziunii. Inspectorii au ridicat documente care se află în analiză, a mai spus oficialul instituţiei.
Contactaţi de Ziarul Bursa, reprezentanţii postului de televiziune ProTV nu au dorit să comenteze în niciun fel acuzaţiile care li se aduc de către Consiliul Concurenţei cu privire la un posibil abuz de poziţie dominantă.