Camera Deputaţilor a decis: OPSPI revine la Ministerul Economiei

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 24 decembrie 2008

Adriean Videanu spune că inclusiv Compania Energetică Naţională (CEN) ar trebui să fie transferată în subordinea Ministerului Economiei, prin anularea OUG 101/2006, privind reorganizarea AVAS.

Adriean Videanu spune că inclusiv Compania Energetică Naţională (CEN) ar trebui să fie transferată în subordinea Ministerului Economiei, prin anularea OUG 101/2006, privind reorganizarea AVAS.

Oficiul pentru Privatizare şi Participaţiile Statului (OPSPI) va trece din nou în subordinea Ministerului Economiei şi nu va mai fi administrat de AVAS, a decis luni Camera Deputaţilor, de competenţă decizională, care a respins o ordonanţă de urgenţă din 2007 a Cabinetului Tăriceanu.

Ordonanţa referitoare la OPSPI se află la Camera Deputaţilor din luna martie 2007, fiind în vigoare din ianuarie 2007. Aceasta fusese emisă de Guvernul Tăriceanu în decembrie 2006, la insistenţele PNL şi ale premierului Tăriceanu, în ciuda opoziţiei ministrului Justiţiei Monica Macovei şi a democraţilor şi prevedea ca OPSPI să fie comasat cu AVAS. Măsura a generat o dispută între aliaţii de la acea vreme şi s-a finalizat prin renunţarea PD la postul de la MEC şi nesemnarea ordonanţei de către ministrul Justiţiei. Astfel, ordonanţa controversată a fost publicată în Monitorul Oficial fără semnătura miniştrilor democraţi de resort, iar OPSPI a ajuns la AVAS, condus de către liberalul Teodor Atanasiu. Publicarea ordonanţei a coincis şi cu debutul procedurilor prin care PD a fost scos de la guvernare în primăvara anului trecut. Ordonanţa a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, dar cele 41 de companii ale OPSPI nu au trecut, în totalitate, în subordinea AVAS.

În cadrul dezbaterilor din Cameră de luni, pesediştii s-au plâns că fos­tul preşedinte al Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a tergiversat mai bine de un an introducerea ordonanţei pe ordinea de zi. Liberalii au încercat să se disculpe, susţinând, prin Theodor Atanasiu, preşedintele în funcţie al AVAS, că dezbaterea acestei ordonanţe este oricum tardivă pentru că noul Guvern va stabili în curând soarta companiilor din OPSPI. "Organizarea noului Guvern se va face pe un proiect de ordonanţă pe care îl vor da probabil în prima şedinţă a Executivului. Acolo se vor stabili legile de func­ţionare a fiecărui minis­ter în parte şi autorităţi, aşa că votarea sau res­pingerea OUG este caducă în acest moment", a declarat el.

La finalul dezbaterilor, ordonanţa ce avea raport de respingere de la comisia economică, a fost respinsă cu majoritate de voturi.

De altfel, Adriean Videanu, ministrul Economiei declarase sâmbătă, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate, că a fost o greşeală transferarea companiilor energetice în subordinea AVAS, că acestea ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei şi a recomandat chiar anularea ordonanţei OPSPI. "Eu cred că a fost o greşeală transferarea actorilor energetici în subordinea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru că AVAS are menirea de a privatiza şi nu de a face seturi de politici. Companiile energetice ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei", a precizat Videanu.

Acesta a mai spus că inclusiv Compania Energetică Naţională (CEN) ar trebui să fie transferată în subordinea Ministerul Economiei, prin anularea OUG 101/2006, privind reorganizarea AVAS. "Compania, aşa cum a fost ea fundamentată, nu poate fi realizată. Nu are ce să caute în subordinea AVAS, ci ea trebuie să fie în subordinea Ministerului Economiei", potrivit lui Videanu.

Din OPSPI făceau parte, la momentul constituirii, societăţi comerciale distribuitoare şi producătoare de energie electrică, transportatoare de petrol şi produse petroliere, din indus­tria de apărare, institute de cercetare. O parte din societăţile producătoare de energie din OPSPI sunt aceleaşi din care ar trebui să se formeze Compania Energetică Naţională (CEN).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb