CAMERA DEPUTAŢILOR A DECIS: Vinul românesc va avea un institut de promovare

G.M.
Politică / 23 martie 2022

Vinul românesc va avea un institut de promovare

Institutul va avea minimum 7 angajaţi şi va funcţiona în subordinea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole Claudiu Năsui (USR): "Este vorba despre o nouă sinecură pentru activul de partid al coaliţiei PSD-PNL"

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, astăzi, un proiect de lege care stipulează înfiinţarea unui Institut de promovare a vinului românesc, în subordinea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole.

PLx 46/2021 a primit 199 de voturi pentru din partea deputaţilor prezenţi la şedinţa de plen, 64 de voturi contra şi 27 de abţineri, după ce trecuse de Senat în 28 decembrie 2020, în urma procedurii adoptării tacite din cauza depăşirii termenului legal pentru dezbatere şi vot cu privire la respectiva iniţiativă de act normativ.

Deputatul Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în guvernarea PNL-USR-UDMR, s-a declarat nemulţumit de noul act normativ.

"În loc să desfiinţeze din miile de agenţii inutile, coaliţia PSD-PNL mai face încă una: «Institutul de promovare a vinului românesc». Cu războiul la uşă şi într-o situaţie oribilă pentru economie, partidele de guvernare au priorităţile lor. Sinecura e promisă deja, trebuie făcută. Contribuabilul să plătească. Aşa că se înfiinţează încă un institut. Cu sedii gratuite şi salarii grase pentru activul de partid. O nouă sinecură. E o lege scurtă, dar scumpă. Se înfiinţează institutul şi se zice că se va «autofinanţa». Asta e o găselniţă pe care o folosesc multe agenţii de stat făcute doar să toace banii contribuabililor. De fapt, culeg taxe sau iau fonduri direct de la stat prin tot felul de granturi, subvenţii şi programe. Până şi ministerul finanţelor a dat un punct de vedere negativ la proiect. Apoi se stabileşte patrimoniul, adică faptul că pot primi gratis clădiri de la stat. Cel mai scandalos, se dau sporuri de 90% din salarii. Pe lângă sporuri de 90%, legea prevede un număr minim de posturi. Aţi citit bine! Nu un număr maxim cum ar fi normal, ci unul minim. Nu cumva să scadă vreodată numărul de angajaţi la stat", a scris Claudiu Năsui pe pagina oficială de Facebook.

Surse politice din arcul guvernamental susţin că fostul ministru al Economiei "ori este prost informat, ori este rău intenţionat".

"Proiectul respectiv a fost iniţiat un grup de parlamentari la solicitarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, instituţie care chiar se autofinanţează din acordarea certificării originii şi autenticităţii pentru produsele vitivinicole din ţara noastră. Mai mult, proiectul respectiv a fost dezbătut într-o şedinţă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, unde vicepreşedinte este Cristina Prună, colega de partid a domnului Năsui. Doamnei Prună i s-au oferit toate explicaţiile solicitate de dânsa în legătură cu iniţiativa de act normativ, inclusiv faptul că înfiinţarea acestui Institut de promovare a vinului românesc este un pas necesar pentru accesarea unor fonduri europene alocate acestui domeniu de activitate. Reprezentanţii ONVPV au arătat în cadrul Comisiei că există acordul majorităţii asociaţiilor vitivinicole din ţara noastră pentru acest proiect de act normativ, iar în acel moment Cristina Prună a replicat că vrea să vadă acordul scris al fiecărei asociaţii. Sunt chestii care frizează ridicolul. Scopul acestui act normativ este unul benefic, nu este vorba despre nicio sinecură, ci este vorba despre atragerea fondurilor europene într-un sector de activitate cu potenţial crescut şi care poate aduce plusvaloare mai mare decât aduce în prezent", ne-au spus sursele citate.

Din analiza proiectului legislativ votat astăzi de Camera Deputaţilor, reţinem că institutul respectiv se va afla în subordinea ONVPV, că va avea minim şapte angajaţi, iar scopul înfiinţării lui este derularea de programe de promovare a vinului românesc şi accesarea de fonduri europene.

Într-adevăr, punctul de vedere al Guvernului, formulat de Cabinetul Cîţu, este unul negativ aprobării acestui act normativ, deoarece natura juridică a Institutului de promovare a vinului românesc ar fi una incertă, iar autofinanţarea în procent de 100% nu corespunde prevederilor legislaţiei în vigoare atât timp cât bugetul ONVPV, în subordinea căruia ar fi institutul, este aprobat de către Executiv. Mai mult, guvernul Cîţu arăta că patrimoniul institutului respectiv ar fi stabilit în mod deficitar şi că forma de deţinere a acestui patrimoniu depinde de forma de organizare a institutului. Acelaşi aviz negativ din partea fostei guvernări arată că nu este posibil să stabileşti prin lege un număr minim de posturi, ci un număr maxim de posturi şi că lipseşte justificarea privind stimulentele salariale în cuantum de maximum 90% ce ar urma să fie acordate angajaţilor acestui institut.

Menţionăm că propunerea de act normativ a avut aviz pozitiv cu observaţii de la Consiliul Legislativ şi aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social.

Numai că, surpriză, raportul Comisiilor de agricultură şi industrii servicii arată că din proiectul legislativ este eliminat articolul privind numărul minim de 7 posturi şi stimulentele salariale de 90%. În schimb, membrii celor două comisii au stabilit că încadrarea minimă va fi de 7 posturi, dar că personalul institutului respectiv este personal contractual şi va fi salarizat potrivit anexei nr.VII la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, anulând practic stimulentele de 90%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sinecura clar. Cate dintr-astea mai exista, de care nu stim, unde sunt angajati unii care nici macar nu stiu unde lucreaza, doar incaseaza banii!

    1. Inca o mare risipa de bani.

      Astia isi bat joc de noi si de banii nostri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb