Camera Deputaţilor va dezbate, astăzi, moţiunea simplă "Panglicile doamnei ministru Boagiu", iniţiată de deputaţii Opoziţiei împotriva ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, conform Agerpres. Moţiunea simplă a fost depusă pe 15 noiembrie în plenul Camerei, de viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.
Semnatarii documentului acuză lipsa de performanţă a miniştrilor PDL la conducerea Ministerului Transporturilor şi cer explicaţii în legătură cu licitaţii contestate şi deficitul de autostrăzi, situaţia "îngrijorătoare" a transportului feroviar, gestionarea "defectuoasă" a transportului aerian, lipsa unei strategii coerente pentru absorbţia fondurilor europene, "risipa" banului public în mijlocul crizei pentru lucrări de infrastructură.
Opoziţia afirmă în moţiune că nu cere "neapărat" demisia ministrului Transporturilor, "care a instituit o nouă practică, mai exact tăieri de panglici la deschiderea şantierelor pentru începerea lucrărilor, pentru că de autostrăzi şi drumuri finalizate nu poate fi vorba", ci explicaţii cu privire la toate subiectele pe care le aduc în dezbatere în text.
"Pe scurt, ne dorim nu numai o asumare a greşelilor făcute până acum, ci mai ales o abordare a problemelor pe fond, care să ducă la clarificarea tuturor problemelor şi aspectelor semnalate şi mai ales luarea măsurilor necesare pentru rezolvarea lor spre binele românilor", se arată în textul moţiunii.
Deputaţii Opoziţiei spun, de asemenea, că nu vor neapărat demisia ministrului pentru că, "în cazul în care ar avea loc un asemenea gest, lucru greu de crezut în condiţiile reperelor morale care ghidează politica PDL de astăzi", cu siguranţă ar fi numit un alt membru PDL în fruntea MTI, "animat de alte reglări de conturi în sânul partidului şi de alte exerciţii de putere şi de imagine".
Semnatarii moţiunii solicită clarificarea rapidă din partea ministrului Boagiu cu privire la măsurile interne luate în urma "neregulilor grave" sesizate în desfăşurarea licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor de finalizare a construcţiei autostrăzii Cernavodă-Medgidia consorţiului clasat pe locul şase din punctul de vedere al ofertei financiare, la un cost suplimentar de 120 de milioane de lei faţă de cel mai bun ofertant.
Ei mai cer asumarea de către PDL a creşterii nejustificate a costurilor şi nerespectarea termenelor prevăzute de contractul cu "Bechtel", rezultatele anchetei la nivelul companiei "Tarom" şi identificarea celor responsabili pentru pierderile financiare înregistrate în anul 2010.
Uniunea Social Liberală (USL) va discuta, astăzi, despre declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, informează Agerpres.
Iniţiativa PSD - PNL - PC vine în urma unor declaraţii făcute recent de Traian Băsescu la postul public de radio, cu privire la refuzul de a aplica legea care prevede indexarea anuală a pensiilor, precum şi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile câştigate de profesori şi alţi bugetari.
Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că iniţiativa USL privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, în urma declaraţiilor acestuia cu privire la faptul că pensiile nu se vor indexa, indiferent de decizia Curţii Constituţionale în acest sens, este absolut demagogică şi iresponsabilă.