CAMPANIE ELECTORALĂ PENTRU CONSILIUL SIF MOLDOVA Valentin Ionescu crede că poate tura motoarele pentru proiectele SIF Moldova

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2012

Valentin Ionescu crede că poate tura motoarele pentru proiectele SIF Moldova

Candidatul ar prefera Viena pentru o eventuală dublă listare a SIF2

Candidat pentru un loc în conducerea SIF2 Moldova, Valentin Ionescu, fos-tul director general la Bursei bucureştene, vrea să promoveze agresiv SIF în rândul investitorilor şi le transmite acţionarilor că va aduce un plus de viteză în implementarea proiectelor propuse.

"Sunt un om de acţiune şi mi se părea că stau cam mult fără să fac nimic", explică Valentin Ionescu decizia să candideze pentru Consiliul SIF2, pe care a luat-o în urma discuţiilor cu domnii Costel Ceocea (n.r. preşedintele SIF2), Claudiu Doroş şi acţionari importanţi care i-au promis spijinul.

Domnia sa consideră că se pot face multe lucruri la SIF-uri şi că este important ca şi bursa să profite din aceste reforme.

Valentin Ionescu a spus că, la următoarea AGA, se discută puncte istorice pentru SIF-uri, precum majorarea capitalului social, reducerea cvorumului necesar AGEA, posibilitatea listării acţiunilor SIF2 pe o altă piaţă reglementată.

Ionescu: "Este important preţul din a doua etapă a majorării capitalului"

SIF Moldova a propus acţionarilor majorarea capitalului social cu 103,8 milioane lei, la 155,7 milioane lei, cu aport în numerar, în două etape.

Potrivit lui Valentin Ionescu, majorarea capitalului va fi, în esenţă o oportunitate pentru investitorii activi să-şi crească poziţia în detrimentul celor inactivi.

SIF Moldova are o bază foarte largă de acţionari, aproximativ 5,8 milioane, dintre care aproximativ 25-30% din capital reprezintă acţionarii rămaşi după procesul de privatizare în masă, cu deţineri de sub 100 de acţiuni fiecare.

Domnul Ionescu a spus că dacă are loc majorarea de capital, micii acţionari vor fi diluaţi, iar acţionarii actuali au posibilitatea să-şi consolideze poziţiile.

"Important este la ce preţ se va face a doua etapă a majorării. Din punctul meu de vedere preţul trebuie să fie la fel de avantajos ca în prima etapă pentru a fi atractiv pentru acţionari", a mai spus domnia sa.

O altă metodă prin care poţi creşte baza de acţionari este listarea dublă, potrivit lui Valentin Ionescu.

La AGA din aprilie, SIF Moldova propune şi împuternicirea administratorilor să decidă listarea duală a SIF Moldova pe o altă piaţă.

Valentin Ionescu spune că ar prefera ca SIF2 să aleagă Viena pentru o eventuală dublă listare, întrucât vede Varşovia ca pe o piaţă concurentă cu Bucureştiul.

Acţionarii urmează să mai decidă în AGA şi scăderea cvorumului (până la nivelul prevăzut de Legea 31 pentru adunările extraordinare: o pătrime la prima convocare, o cincime la a doua convocare) de întrunire şi adoptare de hotărâri ale viitoarelor adunări generale ale acţionarilor.

În caz că acest punct nu va fi aprobat de AGA, Valentin Ionescu spune că va continua să militeze pentru acest obiectiv, considerând limitările de cvorum ca fiind principala barieră în flexibilitatea managementului SIF2: "Dacă cvorumul va fi redus, managementul va avea şansa să aprobe mult mai uşor diferite proiecte, ca de exemplu: folosirea cash-ului pentru răscumpărarea acţiunilor, alte schimburi în capital, listarea pe o altă piaţă".

Domnia sa consideră că, anul viitor, vor avea loc schimbări majore în boardurile SIF-urilor.

"Dacă intru în CA, voi fi adminis-trator doar un an, iar în 2013 va trebui să candidez din nou. Mi-ar plăcea să fac asta", a spus domnia sa.

Valentin Ionescu este de părere că SIF Moldova a fost, anul trecut, cea mai activă dintre SIF-uri în privinţa managementului de portofoliu şi consideră că societatea trebuie să urmărească pe viitor reducerea expunerii pe sectorul bancar şi creşterea celei pe sectorul energetic, direcţie detaliată, de altfel, în strategia companiei.

Domnul Ionescu a declarat: "Sunt de părere că SIF-ul trebuie să participe la ofertele statului, mai ales la IPO-uri, în special la Romgaz, dacă preţul va fi unul corect".

Totodată, Valentin Ionescu spune că SIF2 ar trebui să iniţieze listarea companiilor necotate sau chiar intrarea în start-up-uri şi creşterea valorii lor, în vederea listării la bursă.

Postul din Consiliul de Administraţie al SIF Moldova este vacant după revocarea lui Matei Alexandru, fost şef al SIF Moldova, din funcţia de administrator, căruia i s-a reproşat prejudicierea SIF prin încheierea unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general.

Conducerea SIF Moldova a convocat acţionarii şi în noiembrie pentru completarea Consiliului, îmsă niciunul dintre cei nouă candidaţi nu a primit voturile necesare de la acţionari.

SIF2 Moldova a înregistrat, în 2011, un profit net de 191,49 milioane lei, dublu faţă de 2010, pe fondul unor venituri de 328,85 milioane lei şi a unor cheltuieli de 99,6 milioane lei.

Consiliul de administraţie a propus un dividend brut de 0,22 lei/acţiune.

Sfaturi pentru viitorul CEO al Bursei

Viitorul director general al Bursei de Valori Bucureşti trebuie să fie un om de vânzări şi un bun comunicator, este de părere Valentin Ionescu, fostul CEO al operatorului de piaţă.

Domnia sa l-ar sfătui pe noul executiv să-şi facă o echipă de management, să se înţeleagă foarte bine cu al doilea conducător.

"Ar fi fost foarte bine să existe un sistem dual de conducere", a spus domnia sa.

Potrivit lui Valentin Ionescu, Bursa suferă pe partea de marketing şi comunicare şi ar trebui adusă o persoană care să aibă studii de specialitate.

"Directorul economic l-am schimbat în mandatul meu. Şi avem deja raportări IFRS, raportare consolidată, buget pe proiecte pe lângă cel contabil, întâlniri cu investitorii", a mai precizat domnia sa.

Valentin Ionescu îşi asumă totuşi o greşeală, în timpul mandatului său: "Din păcate, pentru a mă încadra în decizia CA de a avea maxim 57 de angajaţi, eu am început schimbările de jos, şi abia apoi m-am uitat la posturile cheie. Dacă aş lua-o de la capăt, acum, aş face invers".

Valentin Ionescu a mai precizat că, în trecut, i-a mai fost propus un post executiv în cadrul BVB: "La finalul lui 2008, Stere Farmache m-a întrebat cum mi s-ar părea postul de director general adjunct, însă discuţia nu s-a concretizat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb