Canada afirmă că va expulza diplomaţii chinezi după ce Beijingul a fost acuzat că a luat în vizor un parlamentar şi pe familia acestuia, potrivit BBC.
Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, l-a convocat, ieri, pe ambasadorul chinez pentru a discuta subiectul.
Aceasta vine după ce s-a relatat că agenţia de spionaj a Canadei crede că naţiunea chineză a căutat informaţii despre rudele parlamentarului, într-o încercare de a descuraja "poziţiile anti-China".
Politicianul a acuzat anterior China de abuzuri în ceea ce priveşte drepturile omului.
Ieri, Joly a afirmat că i-a cerut adjunctului său să îi spună ambasadorului chinez, Cong Peiwu, că ţara sa nu va tolera amestecuri în treburile sale.
"Ce s-a întâmplat este complet inacceptabil", a afirmat Joly.
"Toate opţiunile, inclusiv expulzarea diplomaţilor, rămân pe masă, în timp ce ne gândim la consecinţele acestui comportament", a declarat ea.
Michael Chong, un politician conservator din Canada, a fost luat în vizor de guvernul chinez după ce a iniţiat o moţiune în Parlament, în 2021, prin care tratamentul Chinei privind populaţia minoritară uigură era declarat genocid.
China a negat acuzaţiile şi l-a sancţionat în scurt timp pe Chong, în replică.
Raportul publicat luni de Globe and Mail sugerează că Beijingul a căutat informaţii despre rudele lui Chong care s-ar putea afla la Hong Kong, într-o posibilă încercare "de a da un exemplu din acest parlamentar şi a-i descuraja pe alţii să adopte poziţii anti-PRC (Republica Populară China)".
Ambasada Chinei a arătat că ambasadorul "a protestat cu tărie" în timpul întâlnirii cu oficialii canadieni privind ameninţarea de a-i expulza pe diplomaţii chinezi.
Numind acuzaţiile o "farsă politică auto-adresată", ambasada a afirmat: "China a aderat întotdeauna la principiul ne-amestecării în treburile interne ale altor ţări".
Chong a afirmat că a fost informat de Serviciul de Securitate şi Spionaj Canadian (CSIS) şi l-a criticat pe premierul Justin Trudeau şi Guvernul său, joi, pentru că nu au expulzat un diplomat despre care agenţia de spionaj sugerează că a fost implicat.
"Ca mulţi canadieni, am familie în străinătate", a declarat Chong. "Vizarea (de către China) a familiilor aflate în străinătate pentru a-i intimida şi constrânge pe canadieni aici acasă este o ameninţare gravă, naţională", a spus el.
Trudeau a afirmat că a aflat despre această problemă doar după relatarea din publicaţia Globe and Mail.
"CSIS a stabilit că nu era ceva ce trebuia dus la un nivel mai înalt întrucât nu era o îngrijorare destul de semnificativă", a declarat, miercuri, Trudeau.
În mod obişnuit, convocarea unui ambasador este un instrument diplomatic folosit de o ţară pentru a-şi exprima public furia sau nemulţumirea faţă de alta.
Acuzaţiile vin în contextul în care alte rapoarte de spionaj au acuzat China că a încercat să se amestece în alegerile din Canada.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2023, 09:52)
Marea dictatura comunista chineza si prietenii lui Putin,
trebuie sanctionati cu embargo TOTAL economic de
Europa si sa sprijine un razboi proxy in Taiwan cu toate
super armele din tarilor NATO
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2023, 10:48)
bine nene, acu fa o pauza, bea cafeaua shi dupa aia fa-te ca lucrezi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2023, 13:20)
Cu ironie OK,
faci de ras politica UE,
bravo
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2023, 12:25)
Occidentul în frunte cu Europa a început autodistrugerea. Reprezentând 15% din populația planetei (în descreștere) devine tot mai arogant cu restul (care tot crește) . În logica,, cine nu-i cu mine e împotriva mea "se îndreaptă spre prăpastie.