Canada şi Germania au anunţat ieri crearea unei "alianţe pentru hidrogen" care deschide calea unui "lanţ de aprovizionare transatlantic" în contextul în care Europa încearcă să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, transmite AFP, conform Agerpres.
"Este un vot de încredere pentru Canada ca lider al energiei curate", a declarat premierul canadian Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz.
"Lumea nu poate conta în continuare pe ţări autoritare care, precum Rusia, instrumentalizează politica energetică", a declarat premierul Trudeau referitor la şantajul energetic de care Europa acuză Rusia.
"Trebuie să vorbim despre constrângeri pe termen scurt şi despre gaze naturale lichefiate (GNL), dar pe termen lung potenţialul real constă în hidrogenul verde care provine din provinciile atlantice", a spus Olaf Scholz.
Prin acest parteneriat, Ottawa îşi propune să devină "un exportator major de hidrogen şi tehnologii curate asociate" ce prezintă un interes deosebit pentru Berlin, care urmăreşte "să importe cantităţi semnificative de hidrogen regenerabil pentru a-şi decarboniza industria", dar şi pentru a scăpa de dependenţa de importurile energetice din Rusia.
Primele livrări de hidrogen sunt programate pentru 2025, potrivit unei declaraţii comune de intenţie semnate la Stephenville de Justin Trudeau şi Olaf Scholz, aflat într-o vizită de trei zile în Canada.
În Stephenville, oraş de pe coasta atlantică canadiană, compania americană World Energy GH2 Inc încearcă să construiască o instalaţie de producere a hidrogenului alimentată de un parc eolian cu 164 de turbine de un gigawatt.
Hidrogenul verde sau regenerabil este produs prin electroliză, adică separarea oxigenului şi a hidrogenului din apă prin utilizarea unui curent electric obţinut cu ajutorul folosirii energiilor regenerabile.
În cadrul acestei alianţe, Ottawa doreşte să dezvolte producţia şi exportul de hidrogen verde în Canada pentru "utilizare domestică, pentru export în Germania, pe piaţa europeană în general şi în Asia" prin consolidarea cooperării cu provinciile şi teritoriile, potrivit documentului.
Berlinul, la rândul său, vrea să sprijine importatorii germani de hidrogen prin dezvoltarea unui "coridor de comerţ internaţional" cu Canada şi cu alte ţări. Pentru a face acest lucru, Germania şi Canada intenţionează să standardizeze regulile referitoare la "producţia, distribuţia, comercializarea şi utilizarea hidrogenului".
Alianţa îşi propune, de asemenea, să consolideze cercetarea şi dezvoltarea în acest sector aflat încă în stare incipientă, precum şi infrastructurile portuare din Canada şi Germania.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 08:38)
Aliante da gaz ba!
2. fără titlu
(mesaj trimis de credinciosul în data de 24.08.2022, 08:50)
hidrogen SULFURAT de la vacile olandeze amestecat cu biogaz din fermentarea baligarului,poate fi o alianta de succes,
Alianta baligarului de vaca!