Planul Canberrei de a achiziţiona submarine nucleare a făcut "progrese semnificative", se arată astăzi într-o declaraţie comună a Australiei şi Marii Britanii, după o întâlnire virtuală între liderii celor două ţări, transmite AFP, conform Agerpres.
Experţi britanici şi americani se află în Australia pentru a supraveghea acest proiect, anunţat în septembrie anul trecut sub forma unei noi alianţe între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, denumită AUKUS, potrivit declaraţiei publicate după acest summit între premierul britanic Boris Johnson şi omologul australian Scott Morrison.
"Cele trei părţi interesate au făcut progrese semnificative în efortul lor colectiv de a furnizat cât mai rapid marinei regale australiene submarine nucleare dotate cu arme convenţionale", au spus Londra şi Canberra.
Australia şi-a exprimat intenţia de a echipa aceste submarine cu arme convenţionale şi încă nu a decis dacă optează pentru o flotă bazată pe submarine nucleare britanice sau americane.
Pentru a face faţă influenţei tot mai mari a Chinei în Pacific, AUKUS va face din Australia singura putere non-nucleară care are submarine capabile să călătorească pe distanţe lungi fără a fi nevoie să iasă la suprafaţă.
Această alianţă negociată în secret a înfuriat Franţa, după ce Canberra a renunţat la contractul de furnizare de submarine cu propulsie convenţională (diesel).
Potrivit unui studiu publicat în decembrie de Institutul australian de politică strategică, programul AUKUS va costa peste 80 de miliarde de dolari şi va dura zeci de ani pentru a deveni operaţional. Cu toate acestea, conform acestui studiu, el ar trebui să ofere Australiei un avantaj semnificativ în consolidarea capacităţii sale de a descuraja o agresiune din partea Chinei sau a altei ţări.