Reconstrucţia Ucrainei "trebuie să înceapă acum", a declarat ieri cancelarul federal german Olaf Scholz, în deschiderea conferinţei internaţionale consacrate acestui subiect, în timpul căreia preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la rândul său la acoperirea deficitului bugetar al ţării sale pentru 2023, informează AFP.
În deschiderea conferinţei care susţine sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, ţară invadată de Rusia din 24 februarie, liderul german a apreciat că este vorba "nici mai mult nici mai puţin decât de crearea unui nou Plan Marshall pentru secolul al XXI-lea".
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezentă la această conferinţă, a apreciat drept "uluitoare" amploarea distrugerilor.
"Banca Mondială estimează costul distrugerilor la 350 de miliarde de euro - aceasta este în mod cert mai mult decât poate furniza o ţară sau o uniune de una singură. Avem nevoie de toată lumea «de pe punte»", a spus von der Leyen, conform Agerpres.
Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe participanţii la conferinţă să se angajeze să acopere deficitul bugetar de 38 de miliarde de dolari prevăzut pentru anul viitor din cauza invaziei ruse. Zelenski ajutoarele sociale, pensile".
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier s-a deplasat ieri la Kiev, într-o vizita surpriză în Ucraina, potrivit AFP.
"Mă bucur de întâlnirea mea cu preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev şi cu populaţia din nordul ţării, unde îmi voi face o idee despre viaţa lor în plin război", a spus Steinmeier, potrivit unui text transmis de purtătorul său de cuvânt.
Înainte de întrevederea sa cu Zelenski, Steinmeier s-a deplasat în orăşelul Koriukivka (nordul Ucrainei, la frontiera cu Belarus), care fusese ocupat de trupele ruse. Această localitate, care între timp a fost eliberată, trebuie să facă faţă frigului, în condiţiile în care infrastructurile sale sunt distruse.
Preşedintele german va furniza ajutor localităţii pentru infrastructurile sale energetice.
"Mesajul meu pentru ucraineni: puteţi conta pe Germania! Vom continua să susţinem Ucraina: militar, politic, financiar şi pe plan umanitar", a dat asigurări Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier va prelua împreună cu preşedintele ucrainean conducerea departamentului de sponsorizare a reţelei de înfrăţire a oraşelor germane şi ucrainene.
"Cu cât mai multe sponsorizări vor exista, cu atât mai uşor va fi să se treacă de iarnă şi să se construiască împreună un viitor european", a mai spus Steinmeier.
Tot ieri, prim-ministrul Giorgia Meloni a promis că Italia va rămâne un "partener de încredere" la NATO pentru susţinerea Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei, potrivit AFP, ANSA şi Reuters. Meloni a dat asigurări, în primul ei discurs în faţa parlamentului de la preluarea mandatului, că nu va ceda presiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin. "A ceda la şantajul lui Putin cu energia nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o, deschizând calea către alte pretenţii şi şantaje", a declarat oficialul italian.
Rusia eşuează la scară mare în invazia sa asupra Ucrainei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la opt luni de la declanşarea războiului, informează dpa.
"Ucraina distruge aşa-zisa a doua cea mai puternică armată din lume", a afirmat Zelenski în mesajul său video zilnic, menţionând: "Sentimentul de înfrângere devine tot mai puternic în Rusia. Dacă, altădată, Rusia era un actor politic important, astăzi Moscova este din ce în ce mai izolată pe plan internaţional".
Potrivit lui Zelenski, forţele ucrainene continuă să elibereze în fiecare zi teritorii ocupate de ruşi.
Întreaga Ucraină, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va fi eliberată, a spus Zelenski, avertizându-i totodată pe cetăţenii ucraineni că iarna ce va urma va fi "cea mai grea din istoria ţării", din cauza pagubelor provocate de atacurile ruse infrastructurii de energie a Ucrainei.
.......................................
Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să participe la reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO care va avea loc, pe 29 şi 30 noiembrie, la Bucureşti, potrivit unor surse oficiale, anunţă Agerpres.
Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri. România găzduieşte pentru prima oară o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO. În 2008, România a găzduit summitul NATO.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2022, 13:26)
Eu zic sa fie repopulate Rusia, Ucraina si Belarus cu africani. Din aia crestini sau voodoo, sa nu exageram. Ca slavii de est au mortalitate mare, natalitate mica, au fugit kulti prin alte tari...mai merita pamantul ala?
Macar noi nu ne batem intre noi mai avem o sansa sa ne revenim. Aia-s civilizatie muribunda.
Adica daca faci plan Marshall 2, macar sa ai cu cine.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2022, 13:42)
SA faca plan Marschall ptr. Europa
distrusa economic
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 26.10.2022, 15:52)
Mai bine să ni-l implementeze Rusia cât să ne facă și pe noi să ne dorim să furăm mașini de spălat rufe.