Candidatul "nostru" este... Joe Biden?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 mai 2016

Candidatul "nostru" este... Joe Biden?
CĂLIN RECHEA

Alegerile primare din SUA se apropie de sfârşit, iar rezultatele de până acum arată că Donald Trump va fi candidatul Partidului Republican, în timp ce Partidul Democrat pare hotărât să treacă peste orice pentru a se asigura că Hillary Clinton rămâne în cursa pentru Casa Albă.

Dar ceea ce părea doar o chestiune de timp a suferit o modificare substanţială a scenariului, demnă de "scrisoarea pierdută" a lui Caragiale, în condiţiile în care Trump o depăşeşte pe Hillary în sondaje.

În acest caz este vorba despre corespondenţa electronică a fostului Secretar de Stat american, care a încălcat reglementările oficiale şi s-a folosit de propriul server de mail în perioada în care a ocupat unul dintre cele mai importante posturi din Administraţia Obama.

După o perioadă de relativă acalmie, în care se părea că încălcarea legii de către Hillary va fi trecută, până la urmă, cu vederea, situaţia s-a schimbat radical în ultimele zile, pe fondul publicării unui raport al Biroului Inspectorului General din cadrul Departamentului de Stat. Aici se arată că fostul Secretar de Stat "a folosit email-ul într-un mod inadecvat, fără respectarea metodelor de înregistrare a documentelor publice şi fără respectarea politicii ministerului", conform unui articol din Washington Post.

Raportul contrazice în mod explicit numeroasele declaraţii ale fostului Secretar de Stat, conform cărora "utilizarea unui server privat era permisă şi nu era necesară o aprobare oficială", iar Hillary Clinton a acuzat instituţia pe care a condus-o de "părtinire anti-Clinton".

Există şi numeroase articole în presa americană unde se precizează că modul în care Hillary Clinton şi-a administrat corespondenţa oficială poate implica o pedeapsă cu închisoarea.

În aceste condiţii, dar şi pe fondul numeroaselor semnale internaţionale negative cu privire la perspectiva revenirii dinastiei Clinton la Casa Albă, oficialii Partidului Democrat au început, se pare, să caute pe altcineva pentru confruntarea cu Donald Trump.

Oare cine să fie Agamiţă Dandanache? Ei bine, numele Joe Biden, actualul vicepreşedinte, a început să fie vehiculat mai ales în presa online din SUA, dar despre acest "înlocuitor" a scris recent şi influentul cotidian german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sub presiunea întrebărilor din presă, Joe Biden a declarat, în octombrie 2015, că nu va candida, pe fondul unor probleme personale, şi a ieşit din vizorul mass-media.

În ciuda declaraţiilor categorice ale lui Biden, analistul american Jim Rickards, autorul cărţilor "Războaiele valutare" şi "Moartea banilor", a scris de mai multe ori pe contul său de Twitter că vicepreşedintele actual va fi nu doar candidatul democraţilor, ci chiar viitorul preşedinte.

Biografia lui Rickards îl recomandă drept un foarte bun cunoscător atât al pieţei bancare cât şi al politicii din SUA. El a declarat, încă din vara anului 2014, că Joe Biden va ajunge preşedinte în 2016, chiar dacă "mulţi oameni consideră că Biden este un idiot", după cum a scris Rickards pe contul său de Twitter.

"A fi subestimat reprezintă un mare avantaj în politică", mai arăta analistul american, care a amintit de Ronald Reagan, considerat şi el drept idiot la vremea lui.

Cu ocazia lansării de la Londra a noii sale cărţi, "The New Case for Gold", Jim Rickards a trecut pe la o casă de pariuri şi a pariat, 20 de lire sterline, că Biden va fi următorul preşedinte american.

Omul de la ghişeu s-a uitat mirat, în condiţiile în care actualul vicepreşedinte nu este nici măcar candidat, dar i-a oferit o cotă de 100:1. "Mă voi întoarce să-mi iau banii", a scris apoi Rickards pe contul său de Twitter. Ulterior, cota lui Biden la casa de pariuri londoneză a scăzut până la 50:1.

Analistul american şi-a reconfirmat recent prognoza, tot pe contul său de Twitter, precizând că "Biden este singurul democrat care îl poate învinge pe Trump".

Karl Rove, fost consilier al preşedintelui George W. Bush, scrie în Wall Street Journal că Joe Biden sau John Kerry, actualul Secretar de Stat, ar putea să fie nominalizaţi pentru a candida la preşedinţie.

Normele interne ale Partidului Democrat nu obligă delegaţii la Convenţie să voteze pentru candidaţii care au obţinut cele mai multe voturi în alegerile primare din statele respective. Acestora li se cere doar "o decizie pe baza conştiinţei".

Dinamica neprevăzută a alegerilor prezidenţiale din SUA pune sub o nouă lumină şi vizita recentă a premierului Cioloş în Statele Unite şi întâlnirea sa cu Joe Biden la Casa Albă.

Ce relevanţă ar fi avut dialogul dintre un premier vremelnic şi un vicepreşedinte aproape de finalul mandatului? Niciuna. Dar ce semnificaţie poate avea o întâlnire dintre un viitor preşedinte american şi un viitor "cineva" din politica noastră?

Convenţia Partidului Democrat va avea loc în Philadelphia între 25 şi 28 iulie 2016. Doar atunci vom şti cu adevărat dacă "Agamiţă Dandanache" este "catindatul nostru".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Jim Rickards a spus în 2009 că dolarul este amenințat de o iminentă hiperinflație. Da, încă o așteptăm.

    1. Baiete, mata esti superstitios.Cand vezi emisiunea de moneda americana planificata si voios realizata in ultimul cincinal, numai daca esti superstitios poti sa nu il crezi pe Jim Rickards.

      Vorbim despre subiecte diferite. Tu despre tiparnita, eu despre efectele ei. Hiperinflatie in economie nu a existat.

      Inca nu. Vrei sa spui ca nu iti dai seama cum multiplicand masa monetra americana, SUA nu a ajuns, totusi (inca) la hiperinflatie?

      Chiar nu exista nici o legatura intre multiplicarea masei monetare si hiperinflatie ? 

      Nu, nu exista nicio legatura. Unii o intorc, redefinind inflatia drept cresterea masei monetare scriptica (a creditului). Aiurea. Inflatia este despre preturi, nu despre masa monetara. Acesta este purul adevar.

    La noi poti paria ca cine iese presedinte?

    1. Daca esti in SRI, atunci castigi toate pariurile interne.

    "Agamiţă Dandanache" va fi "catindatul nostru" si inca cel de la centru!. A se consemna prima intalnire dintre un viitor incert si un viitor tulbure. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb