Canicula şi cererea sporită au dublat aproape preţul energiei tranzacţionate pe bursă

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iunie 2007

Canicula şi cererea sporită au dublat aproape preţul energiei tranzacţionate pe bursă

Majorarea nu îi afectează pe consumatorii captivi Preţul rămâne neschimbat până când vor fi cunoscute efectele secetei

Temperaturile ridicate din ultima săptămână au sporit semnificativ cererea de energie. Solicitările vin de la populaţie şi agenţii economici care folosesc intens aparatele de aer condiţionat, dar şi din partea societăţilor care activează în domeniul irigaţiilor.

Astfel, au fost înregistrate creşteri importante de preţ pentru energia electrică tranzacţionată pe bursă. Începând din data de 12 iunie, preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), una din platformele de tranzacţionare administrate de OPCOM, se cifrează în jurul valorii de 200 de lei/MWh (vezi graficul alăturat). Operatorii din piaţa de energie îşi explică majorarea de preţ şi prin faptul că această creştere a cererii a coincis cu o scădere a ofertelor de vânzare pe PZU.

În aceste condiţii, creşterea bruscă de preţ pe bursa de energie a avut loc în intervalul 9 - 12 iunie, când preţul mediu al energiei a urcat de la 127,83 de lei/MWh (9 iunie) la 219,67 de lei/MWh (12 iunie). Majorarea înregistrată a fost de 71,8%.

Surse din piaţa de energie susţin că producţia complexurilor energetice Craiova, Turceni şi Rovinari nu a cunoscut fluctuaţii în această perioadă. Asemenea fenomene nu sunt neobişnuite pe piaţă şi apar în zona producţiei hidro şi a termocentralelor mai mici. Numai că aceste scăderi de producţie au coincis, în această perioadă, cu o creştere bruscă a cererii de energie, fapt care a condus la scumpirile menţionate, sus­ţin sursele citate. Totodată, escaladarea preţului energiei tranzacţionate pe PZU nu influenţează tarifele reglementate dacă are loc doar pe o perioadă scurtă de timp.

Viorel Alicuş, purtătorul de cuvânt al ANRE (reglementatorul pieţei de energie), ne-a declarat că tariful energiei electrice livrate consumatorilor captivi (populaţia şi micii agenţi economici) nu se modifică începând cu 1 iulie. Domnia sa ne-a explicat: "Am preferat să aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu producţia de energie pe perioada secetei. Trebuie să menţionez că seceta din agricultură nu înseamnă acelaşi lucru cu seceta din energie. Momentan nu sunt motive de îngrijorare".

Reprezentantul ANRE ne-a spus că face deja raportări săptămânale şi nu înregistrează probleme. Gradul de umplere al lacurilor de acumulare este în parametri normali pentru această perioadă.

"Hidroelectrica" a reuşit să stocheze, în lacurile de acumulare, în trimestrul al II-lea al anului 2007, peste 700 milioane mc de apă. Gradul de umplere era, în data de 5 iunie, de 75% la volume brute, valoare corespunzătoare unui an hidrologic normal.

Reprezentanţii "Hidroelectrica" susţin că, în prezent, nu există motive reale de îngrijorare legate de alimentarea cu energie electrică, asigurarea folosinţei multiple (alimentări cu apă potabilă şi industrială, irigaţii, etc) sau siguranţa funcţionării Sistemului Energetic Naţional (SEN). "Hidrolectrica" îşi va onora contractele pentru acoperirea consumului populaţiei, considerând prioritară respectarea livrării cantităţilor stabilite de ANRE pentru companiile de distribuţie.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o parte componentă a pieţei angro de energie electrică, pe care au loc tranzacţii ferme, pentru fiecare interval de tranzacţionare al zilei de livrare corespunzătoare. PZU este o piaţă specifică energiei electrice, marfă ce nu poate fi stocată şi trebuie consumată instantaneu. Tranzacţiile se fac astăzi pentru ziua de mâine, pentru fiecare interval orar al zilei, deoarece numai cu 24 de ore înainte operatorii ştiu exact necesităţile de consum, sau vânzare a producţiei, după caz. Tranzacţiile sunt efectuate pe baza ofertelor transmise de participanţii înscrişi la această piaţă. OPCOM (operatorul pieţei de energie) este societatea care gestionează această pplatformă de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb