Canicula şi incendiile produc pagube, în continuare, în toate colţurile lumii. În Grecia necazurile s-au întors. Incendii mari de pădure şi tufişuri fac ravagii în nord-estul Greciei, pe fondul temperaturilor ridicate, al vântului puternic şi secetei ce durează săptămâni întregi. Flăcările au ajuns duminică în sate din regiunea oraşului-port Alexandroupolis, distrugând mai multe case şi terenuri agricole, au anunţat autorităţile locale. Incendiile au izbucnit sâmbătă. Pompierii au desfăşurat avioane de stingere a incendiilor şi elicoptere pentru a opri flăcările în zorii zilei de duminică, au anunţat responsabili ai pompierilor. "A fost o noapte foarte grea", a declarat la radioul de stat primarul oraşului Alexandroupolis, Giannis Zamboukis. El a precizat că opt sate din apropierea oraşului au fost evacuate. Patru persoane au fost transportate la spital cu probleme respiratorii, a adăugat el. Atracţiile turistice nu sunt în pericol, a menţionat el. Nu este clar ce a provocat izbucnirea incendiilor, dar ele s-au extins rapid, aţâţate de vânturi puternice şi pe fondul secetei îndelungate. În total, 46 de incendii de pădure şi tufişuri au izbucnit sâmbătă la nivel naţional, au declarat pompierii. Serviciul civil grec a publicat duminică o hartă ce arată că al doilea cel mai ridicat nivel de pericol de incendiu se aplică în mari părţi ale Greciei. Temperaturi de aproximativ 39 de grade Celsius sunt aşteptate să predomine în Grecia continentală în zilele următoare, potrivit biroului meteorologic.
O ''furtună de căldură'' va afecta Italia până joi, fiind prognozate temperaturi record în special în centrul şi nordul ţării, dar şi în regiunile montane înalte, au anunţat meteorologii, transmite ANSA. Un cod roşu de caniculă este în vigoare de duminică în opt oraşe din Italia - Roma, Florenţa, Bologna, Perugia, Brescia, Bolzano, Latina şi Rieti. Potrivit acestei avertizări, chiar şi persoanele cu o formă fizică bună sau tinerii sunt sfătuiţi să se ferească de soare între orele 10:00 şi 18:00. Un cod galben de condiţii meteorologice nefavorabile este, însă, în vigoare în Calabria, Basilicata şi Sicilia, unde sunt aşteptate furtuni puternice.
Nici Spania nu stă foarte bine din acest punct de vedere. Vânturile violente şi temperaturile ridicate au îngreunat din nou lupta pompierilor cu incendiul de pe insula turistică Tenerife, în arhipelagul spaniol Canare, cel mai grav din istoria regiunii. "Este un incendiu devastator, un incendiu de o amploare cu totul diferită, o amploare pe care Insulele Canare nu au cunoscut-o niciodată", a declarat şefa guvernului din Tenerife, Rosa Davila. Incendiul, activ pe un perimetru de 70 de kilometri, a devastat până în prezent 8.400 de hectare, peste 4% din suprafaţa totală a insulei. Sâmbătă seară, preşedintele guvernului regional al Insulelor Canare, Fernando Clavijo, a raportat că "un total de 12.279 de persoane" au fost evacuate, citând cifre de la Apărarea Civilă. Cu câteva ore înainte, serviciile de urgenţă raportaseră pe reţeaua socială X (fostă Twitter) "estimări provizorii care sugerează că peste 26.000 de persoane au fost evacuate". Autorităţile regionale, care au transmis această cifră, au explicat că aceasta se bazează "pe cifrele recensământului" din zonele supuse ordinelor de evacuare. Rafalele puternice de vânt şi temperaturile mai ridicate decât cele aşteptate au facilitat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă răspândirea incendiului care a izbucnit săptămâna trecută, într-o zonă muntoasă din nord-estul insulei. Incendiul a afectat până în prezent unsprezece municipalităţi din Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, care se întinde pe un total de 203.400 de hectare.
Insula a fost afectată de incendii mai mari în ceea ce priveşte suprafaţa mistuită de flăcări, în special în 2007, însă condiţiile meteorologice şi topografia acesteia l-au determinat pe Clavijo să afirme că arhipelagul se confruntă cu "cel mai complicat" incendiu înregistrat în ultimii 40 de ani.
Aproximativ 30.000 de persoane au primit ordin de evacuare în vestul Canadei, unde pompierii au continuat să lupte împotriva incendiilor de o intensitate rară şi care vor avea consecinţe de durată, relatează AFP. "Situaţia este foarte instabilă şi cifrele se schimbă constant, dar în acest stadiu aproximativ 30.000 de persoane au ordin de evacuare şi alte 36.000 au fost plasate în alertă pentru o eventuală evacuare", a declarat Bowinn Ma, responsabilă pentru situaţii de urgenţă în provincia British Columbia, în vestul Canadei. "Insistăm asupra importanţei absolute de a urma imediat ordinele de evacuare", a subliniat ea într-o conferinţă de presă. "Este o chestiune de viaţă sau de moarte pentru oamenii care se află în aceste proprietăţi, dar şi pentru echipele de ajutor care uneori sunt nevoite să revină şi să le ceară oamenilor să plece", a explicat ea. Premierul provinciei canadiene British Columbia, David Eby, a prezentat cifre uşor diferite: 35.000 de persoane au primit ordin de evacuare şi alte 30.000 se pregătesc pentru o eventuală evacuare. Canada se luptă de câteva luni cu incendii de pădure şi vegetaţie în diferite regiuni. Acestea sunt un fenomen anual în anumite regiuni canadiene şi pot provoca evacuări de persoane.