Capitala, Iaşiul şi Ilfovul decid câştigătorul acestor alegeri

Cristina Vaida, Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Politică / 16 iunie 2008

Capitala, Iaşiul şi Ilfovul decid câştigătorul acestor alegeri

Principalele partide au încercat să-şi promoveze victoria la primul tur al alegerilor locale de acum două săptămâni

Votul de ieri din Capitală, Iaşi şi Ilfov va înclina decisiv balanţa spre un câştigător net şi va produce schimbări importante în raporturile de forţe din interiorul principalelor partide

Rezultatul strâns la votul politic din primul tur al alegerilor locale, de acum două săptămâni, a făcut ca miza scrutinului de ieri să crească doar la nivelul principalelor două partide- PD-L si PSD, căci populaţia nu s-a înghesuit nici ieri la urne.

Partidul ai căror candidaţi vor fi câştigat ieri alegerile în Bucuresti, Iasi şi Ilfov va putea să-şi proclame victoria în alegerile locale din acest an. Vasile Blaga (PD-L) şi Sorin Opres­cu (independent, dar susţinut de PSD) la Primăria Capitalei, Marian Vanghelie (PSD) şi Sebastian Bodu (PD-L) la Primăria sectorului 5, Cristian Poteraş (PD-L) şi Dan Alexandru Darabont (PSD) la Primăria sectorului 6, Gheorghe Nichita (PSD) şi Dumitru Oprea, la Primăria Municipiului Iaşi, precum şi Anghel Iordănescu (PSD) şi Cristache Rădulescu (PD-L), la preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov, au fost principalele lupte din ultimele două săptămâni ale celor două partide care au câştigat, umăr la umăr, cele mai multe voturi în primul tur de scrutin, des­făşurat pe 1 iunie.

Lupta cea mai strânsă a fost la nivelul Primăriei Capitalei, Primăriei Iaşiului şi la şefia judeţului Ilfov, unde diferenţa din primul tur între candidaţi a fost mai mică de un punct procentual.

Miza politică

Majoritatea analiştilor politici susţin că votul de ieri va conta foarte mult în perspectiva alegerilor generale din toamnă, când vom asista la o luptă acerbă între principalele trei partide, care s-au detaşat, pentru prima dată după 1989, faţă de restul formaţiunilor politice. PD-L, PSD şi PNL au obţinut, fiecare, un scor cuprins între 20 şi 30% din preferinţele celor care s-au prezentat la vot în primul tur, ceea ce arată că oricare din ele se poate situa pe primul loc la viitoarele alegeri generale din această toamnă.

Dar oricum, mai mult ca sigur, niciun partid nu va putea obţine majoritatea în viitorul Parlament, ca să formeze singur guvernul.

Lupta va fi extreme de strânsă pentru că partidul care se va situa pe primul loc va putea emite pretenţii să propună el viitorul premier care să negocieze o majoritate stabilă în Parlament.

Sociologii susţin că intenţiile de vot, în perspective alegerilor generale, vor fi fost cristalizate abia după o perioadă de aproximativ o lună de la încheierea alegerilor locale. Abia atunci, susţin ei, sondajele vor putea măsura tendinţa principalelor partide politice. Tocmai de aceea, rezultatul votului de la Primăria Capitalei devine extrem de important, măcar la nivelul percepţiei, pentru că el poate conserva, în cazul unei victorii a PD-L, intenţiile de vot pentru acest partide, sau, dimpotrivă, îl va aşeza pe un trend descdendent. Cele două institute de sondare, care au realizat ieri măsurători la ieşirea de la urne, îi acordau, ieri după- amiază, un uşor avans candidatului independent Sorin Oprescu, însă cum şi la primul tur au fost diferenţe de câteva puncte între măsurătorile lor şi rezultatul final, câştigătorul îl vom putea afla cel mai probabil abia astăzi. După finalul votului de ieri, mai ales în cazul unei victorii a lui Sorin Oprescu vom asista la reaşezări în raporturile de forţe la principalele partide. Vasile Blaga, secretarul general al PD-L, îşi va dilua influneţa politică în acest partid, în cazul unei înfrângeri, iar Sorin Oprescu îi poate zdruncina serios scaunul lui Mircea Geaonă, preşedintele PSD, pentru că s-a opus nominalizării lui Oprescu drept candidat oficial al PSD, preferându-l pe Cristian Diaconescu.

Miza economică

1000 de hectare de teren din Capitală, în ultimii şase ani, au devenit suprafeţe construibile, iar pe fondul creşterii exponenţiale a pieţei noastre imobiliare, putem percepe şi miza economică a alegerilor de ieri. Nici 1% din această suprafaţă costruibilă nu a fost folosită pentru construcţia de noi parcări, principala problemă a bucureştenilor, alături de trafic, conform sondajelor de opinie. Numai anul trecut, în Capitală, suprafaţa scoasă din circuitul agricol a fost de peste 100 hectare, iar, în Ilfov, de peste 450 de hectare.

Cum orice autorizaţie trece pe la Primărie, miza este uriaşă. Ea s-a făcut simţită, cu vârf şi îndesat, şi în comunele din jurul Capitalei- cu nefericitul caz de la Ştefăneşti, unde din cauza numeroaselor nereguli, alegerile de acum două săptămâni au fost anulate. Şi ieri populaţia s-a îmbrâncit să voteze în această comună, unde este încă mult teren de împărţit, iar suma vehciulată pentru un singur vot a depăşit chiar suma 300 de euro. Reluarea votului la Ştefăneşti a făcut ca şi lupta pentru şefia Consiliului Judeţean Ilfov să fie reluată, după ce ,în primul tur, candidatul PD-L câştigase "la fotografie". Analiştii imobiliari susţin că Judeţul Ilfov reprezintă zona cu cel mai mare potenţial de creştere pentru terenuri. Şi Anghel Iordănescu, candidatul PSD, dar şi Cristache Rădulescu, PD-L şi cîştigătorul nevalidat de acum două săptămâni, au avut sau au afaceri imobiliare.

Capitala, în schimb, pe lângă cele mai scumpe terenuri din ţară, rivalizând pe alocuri cu întreaga Europă, mai stă şi pe un buget de aproape 1,3 miliarde de euro în acest an.

Ceea ce explică şi miza uriaşă a scrutinului de ieri, dar şi faptul că am asistat la cea mai costisitoare campanie electorală din ultimii optsprezece ani.

Parcările, traficul, curăţenia, drumurile pot să mai aştepte... De azi avem doar noi edili în toate localităţile.

Afacerile candidaţilor

Prezentăm în continuare, afacerile cu care s-au intersectat principalii candidaţi care s-au înfruntat ieri, unele prezentate acum în premieră

Preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov

Anghel Iordănescu (candidat PSD):

FOTBAL MANAGEMENT 2002 SRL - funcţiune, VALED COM 2000 SRL - funcţiune, OIL SERVICE INTERNATIONAL SRL - funcţiune, COMPLEX HOTELIER BELVEDERE SA - funcţiune, THE BOOKMAKERS TRADING SRL - radiată, EMPORIUM TRADING SRL - radiată, BEST SHIPPING SRL - radiată, EMPORIUM EXPORT IMPORT SRL - radiată

Cristache Rădulescu, candidat PD-L

LIBERTY GROUP SRL - funcţiune, CHINO IMPEX SRL - funcţiune, ALFA TIPO SRL - funcţiune, ASIGEST BROKER DE ASIGURARE SA - funcţiune, SIAL - IMOBILIARA SRL - lichidare, EST INTERMED SRL - radiată

Primăria Capitalei

Vasile Blaga, candidat PD-L

TRANSGEX SA - funcţiune, MOBIMOD SRL - funcţiune, CONFORT ASTRA IMPORT EXPORT - funcţiune, SUPERMOD IMPEX SRL - radiată, CEMA SA - radiată

Primăria Iaşi

Gheorghe Nichita, candidat PSD

NEDO SRL -funcţiune, REGIA AUTONOMA JUDETEANA APA CANAL - funcţiune, NEDO JUNIOR SRL - funcţiune, FOTBAL SA - funcţiune, CENTRUL DE TRANSFER TEHNOLOGIC - radiată

Sorin Oprescu- candidat independent

MEDICAL PRESTIGE SRL - funcţiune, BERCENI SA - radiată, SAS IMPORT EXPORT SRL - radiată

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb