Capitala statului Pennsylvania a dat faliment
MAKE
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2011
Capitala statului Pennsylvania (SUA), oraşul Harrisburg, şi-a declarat falimentul, ieri şi deşi, de la criza anilor "30, Statele Unite au înregistrat 600 de falimente orăşeneşti, totuşi o astfel de situaţie este considerată rară, iar cazul de acum este o premieră istorică, pentru că Harrisburg este prima capitală a unui stat american care să dea faliment.
Cu o populaţie de 49 500 de locuitori (în alte surse de ieri, cifra este de 55 000, dar, adăugând sub-urbiile, s-ar ridica la circa 500.000), municipalitatea se confruntă cu o datorie care depăşeşte de cinci ori bugetul său general datorită modernizării şi extinderii unui generator de energie prin incinerarea de gunoi, care nu aduce suficiente venituri.
În mai 2003, municipalitatea a contractat un credit de 125 de milioane de dolari ca să construiască incineratorul; anul acesta, în luna mai, municipalităţii i-au lipsit $452 282 aferenţi ratei pe care o avea de plătit.
Dar oraşul Harrisburg are pentru anul acesta, o datorie de $75 de milioane, pe care nu o poate plăti, dintr-un total de $300 de milioane, scadent în viitor, fără să găsească vreo altă soluţie decât declararea falimentului (ceea ce presupune să vândă parkingurile municipalităţii, terenurile parcurilor publice şi... incineratorul).
În 2010, revista Forbes a considerat oraşul Harrisburg drept al doilea, în ierarhia celor mai favorabile locuri din Statele Unite, unde să fie închegată o familie (conform primarului, 70% din buget este alocat salariilor celor angajaţi de municipalitate, ceea ce poate da o idee şi despre programul Obama de stimulare a creării de locuri de muncă).
Piaţa americană a obligaţiunilor municipale este evaluată la 2,8 trilioa-ne de dolari, instrumentul fiind considerat, până de curând, cel mai sigur plasament.
Este cunoscut că oraşul New York se zbate în probleme financiare cu mult mai complicate şi de anvergură, dar alte sute de oraşe americane, mai mari şi mai mici au necazuri similare.
Ceea ce îi face pe critici să se aştepte ca exemplul Harrisburgului să fie urmat de o masă de alte oraşe, întrebându-se: "Poate explica cineva în ce constă deosebirea dintre Guvernul Federal, care stă în capul unei grămezi de state falite, finanţate, la rândul lor, de o grămadă de municipalităţi falite, faţă de Uniunea Europeană, care este o grămadă de state falite?"
O publicaţie americană şi-a intitulat relatarea de ieri cu două cuvinte: "A început".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2011, 15:47)
Foarte buna campania ziarului de atentionare asupra
consecintelor crizei.
O cronica a dezastrului care vine, urmare a cheltuielilor nesabuite, mult mai mari decat ne tine plapuma.
A inceput!
Cine urmeaza?
Daca ati scapat, nu va bucurati, intr-un tarziu, va va veni randul!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2011, 22:47)
Nu va fi chiar asa de tirziu; pina in Revelion...