Capitalismul şi viziunile întrupării sale în România

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 august 2014

Cornel Codiţă

Prostiile seci, debitate de politicienii noştri cu aer de "mari cuvinte de spirit", nu mai sunt chiar o noutate! Cea "produsă", mai ieri, de C. Antonescu atinge, însă, dimensiuni stelare!

Nici aşa, nu ar fi meritat atenţie; cui îi mai pasă ce spune şi ce crede cel care s-a căţărat pe capră, doar pentru a duce droşca PNL-ului, la propriu, cu oiştea-n gard!!! Doar că, după ce am citit-o şi recitit-o de vreo zece ori, frecîndu-mă la ochi, la viteza cu care se "clasicizează" marile noastre "personalităţi" politice, am avut "viziunea" pericolului de a regăsi epocala propoziţie, peste un an-doi, înrămată, prin manuale şcolare şi cursuri universitare. Din sforţarea de a spune ceva memorabil despre recent mutatul la cele veşnice, Dinu Patriciu, domnul Antonescu a născut inegalabila perlă: "a fost singurul care a avut o viziune de dezvoltare a capitalismului, în România". Desigur, "De mortuis nil nisi bonum"! Acest editorial nu este, însă, despre cel care a fost Dinu Patriciu şi nici despre cel care... este, domnul Antonescu, ci despre capitalism şi viziunile sub care s-a arătat el cetăţenilor României, din zilele lui Decembrie 1989 şi pînă astăzi!

Las de o parte faptul că, înainte de a ni se arăta sub formă de "capitalism", viitorul prefigurat de evenimentele din decembrie 1989 şi prăbuşirea regimului ceauşist, au luat mai întîi chipul unui "socialism cu faţă umană" sau, dacă preferaţi, un fel de perestroika cu variaţiuni şi condimente autohtone. Nici viziunea celebrei "Proclamaţii de la Timişoara", din martie 1990, nu îndrăznea să treacă, în plan economic, dincolo de ideea privatizărilor tip mebo, în care statul rămînea, însă, deţinătorul majoritar de acţiuni, ori de pragul conceptual al "pluralismului economic" (vezi pct. 10). Textul avea, însă, grijă să spună răspicat: "nu dorim copierea sistemelor capitaliste occidentale, care îşi au neajunsurile şi inechităţile lor". Abia confruntarea generată de fenomenul "Piaţa Universităţii", aprilie-iunie 1990, a schimbat radical agenda politică a ţării şi, într-un fel, a forţat răspunsuri nu doar cu privire la viitorul sistemului de guvernare al României, ci şi al "modelului" economic adecvat noilor condiţii. Dacă prima parte a acestei agende constituie, încă şi astăzi, tema centrală a politicii din România şi spaţiul unor radicale confruntări, (nu chiar de idei!!), cea de a doua a rămas doar cu rolul de Cenuşăreasă ce nu mai ajunge niciodată la balul unde ar fi trebuit să-şi întîlnească prinţul-salvator! În afara unui cerc foarte restrîns de profesionişti într-ale gîndirii economice şi sociale (îi numeri pe degetele de la o mînă!) care s-au luptat cu tema, politicienii au fugit ca dracu de tămîie de ea! Rezultatul a fost acela că deciziile guvernării, în sfera macro-politicilor economice, au conturat, pentru România anilor 1990-1994, un soi de NEP sui generis, (Novaya Ekonomicheskaya Politika, Rusia 1921-1928). Oricum, era deja altceva decît socialismul de stat, cu faţă mai mult sau mai puţin umană!

A treia întruchipare a capitalismului s-a arătat pe plaiurile noastre în momentul în care aderarea la NATO şi Uniunea Europeană au fost oferite României ca alternativă la istorica noastră băltire în sfera de influenţă a Rusiei. 1995! Clasa politică a României realiza "Consensul de la Snagov". În afara Declaraţiei care asuma obiectivele aderării la cele două instituţii, el a generat şi singura încercare, post-decembristă, de a da formă coerentă unui model economic, în pregătirea României pentru integarea în Uniunea Europeană şi asumarea obiectivului standard, o economie de piaţă funcţională. Însă, conform vechii zicale malgaşe, "planu-i plan şi treaba-i treabă", între "Strategia de la Snagov" şi realitatea negocierilor de aderare la UE nu a mai existat nici o legătură!!! S-a creat, în schimb iluzia, întreţinută (nu tocmai dezinteresat!) de guvernările care s-au succedat, că "logica" procesului de negociere izvorăşte din şi are ca finalitate un "model economic" coerent, care va asigura dezvoltarea structurilor viabile ale economiei României. Altminteri, la ce bun privatizări peste privatizări, pe un euro, pe ochi frumoşi, ori pentru distinşi destinatari binecuvîntaţi politic; la ce bun liberalizări de preţuri peste liberalizări de preţuri toate din buzunarul "consumatorului mediu"; ori transformarea României într-un dominion bancar al capitalului străin?!! Cărei viziuni a capitalismului avea să fie destinată România, s-a văzut, mai clar, abia după ce mult dorita aderare la UE a devenit realitatate. Un model puternic disfuncţional în toate planurile, de la producţie şi consum, la capital şi bănci, ca să nu mai vorbim de "capitalul uman". Un capitalism de prăduire, pe seama devalizării statului, a furtului de resurse şi a vînzării cu dobînzi uriaşe a viitorului unei generaţii şi jumătate. Un capitalism care, în plan social, a generat o nouă "clasă de mijloc", în fapt un foarte subţire strat de oameni cu stare bună, (vîrfurile noii nomenklaturi generată de partidele-stat, vîrfurile cleptocraţiei naţionale mai mult sau mai puţin politizate, angajaţii de nivel mediu-plus ai companiilor străine - aşa numiţi "corporatişti", circa 3-4% din populaţia activă; o clasă a "noilor îmbogăţiţi", mai puţin de 1%; respectiv o uriaşă masă de "pierzători ai tranziţiei" aranjaţi în bolgii, ca într-un infern dantesc, care, de pe trepte diferite, "contemplă", cu toţii, culorile diferite ale spectrului sărăcirii şi al sărăciei, visînd coşmaresc sigurul şi imposibilul vis care le este îngăduit, cel al "supravieţuirii".

Toate aceste viziuni, sub care "capitalismul" s-a întrupat în România, nu au plutit precum Duhul Sfînt deasupra Apelor, înainte de Facerea lumii, ci au populat gîndurile, imaginaţia şi acţiunile celor care au dus România, acolo unde se află astăzi! Nu de oameni şi de viziuni ale capitalismului a dus, ori duce lipsă, România, ci de oameni "croiţi" să folosească spaţiul, instituţiile şi instrumentele politicii pentru altceva decît propria "distracţie", ambiţie, orgoliu, respectiv pentru îmbogăţirea proprie prin distrugere, furt şi vînzare.

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Excelenta descrierea ideologiilor politice si cotidiene ale perioadei post 89, ca si sumarizarea rezultatelor la care au condus in 25 de ani. Dar concluzia - "Nu avem nevoie de de viziuni asuprea capitalismului"este gresita. Dupa esecul neoliberalismului in 2008 si al globalizarii incepand din 2009, tocmai de noi viziuni asupra capitalismului avem nevoie si pe ele se straduiesc sa le afirme atat politicienii (de la Obama la Merkel si chiar la Putin), cat si specialistii (de la Krugman si...

    1. L-ai uitat pe specialistul Po(a)nta! 

    Avem doi in Romania: primarul care este si......editorialistul care este ..... vesnic gri. 

    "Piaţa Universităţii", aprilie-iunie 1990, a schimbat radical agenda politică a ţării şi, într-un fel, a forţat răspunsuri nu doar cu privire la viitorul sistemului de guvernare al României...

    Nu se pune virgula dupa conjunctia "si" domnule Codita. 

    1. jn acest caz se pune vurgula,

      vurgula da,eu m-am referit la virgula! 

    nu a caracterizat programul nici unui partid politic postdecembrist,ba dimpotriva,sefii partidelor s-au felicitat pentru ca au permis romanilor sa plece din tara pentru a gasi un loc de munca.Partidele ar trebui legitimate prin vot doar atunci cand vor demonstra ca asigura cele mai mari facilitati intreprinzatorilor,celor care infiinteaza,pe riscul lor,locuri de munca.Cele care promit,fara sa se tina de cuvant,trebuie ingropate,pentru ca infesteaza aerul cu emanatiile lor toxice.

    Buna ziua dle general,

    Ca strate (nu numai militar) cred ca nu v-ati imaginat ca Romania discuta despre capitalism intre '90 si '00? Azi se afla in aceiasi situatie, cu diferenta ca a de enit o imensa piata de desfacere, in care creste vertiginos nr de malluri. Si cu acrasta clasa politica ( ca sa folosim exprimarea dvs eleganta) nu are nici o legatura. A

    Această "clasa" este reprezentării fostei nomenclaturi si fostelor servicii secrete ale statului demolat prim mascarada din... 

    1. Media este inundata de balmajeli si manipulari. Cu balmajeli si manipulari nu-i cum a se imbunatatii nivelul existentei umane in scumpa noastra patrie. Ca urmare avem nevoie ca oameni dedicati, pregatiti si onesti, citi or mai fi fiind/ramas, sa faca putina lumina in tunelul existentei noastre, pentru a ne clarifica necunoscutele drumului parcurs de la unde-am fost si ce-am ajuns, demers care pe linga faptul ca ar putea permite separarea neghinei de griu s-ar putea constitui si intr-un...

      Da, dar Codita nu face lumina; la el totul este in gri, de fapt mai mult negru. Cu asemenea mesaje Bursa doar pierde, ar trebuie sa-si caute alt editorialist (sau sa disponibilizeze din posture (prietenii stiu pe care). 

      nu poti vedea in roz lumea cand ea este neagra in aceasta epoca a istoriei umanitatii numita kali yuga...

      nu poti vedea in roz lumea cand ea este neagra in aceasta epoca a istoriei umanitatii numita kali yuga...

      Nu poate nimeni sa-l inlocuiasca pentru ca nu au geniul autorului, pregatirea si onestitatea stiintifica ...

      Am intalnit multi profesori si cercetatori din tara si strainatate dar nu il pot egala pe domnul profesor Codita. 

      Aplauze prelungite............!!!!!!! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb