Capitalizarea băncilor la BVB, 13,6 miliarde de euro

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2013

Capitalizarea băncilor la BVB, 13,6 miliarde de euro

Adrian Mănăilă, "Eldainvest": "Sistemul bancar nu a reuşit să depăşească criza şi nici măcar n-a ajuns la fund"

Cele patru bănci listate la Bursa de Valori Bucureşti au înregistrat creşteri ale cotaţiilor, în acest an, cel mai bun randament fiind înregistrat de cea mai mică instituţie bancară, respectiv Banca Comercială Carpatica (simbol BCC).

De la începutul anului, acţiunile BCC au crescut cu 75,9%, în timp ce băncile mai mari nu au înregistrat aprecieri atât de spectaculoase.

Titlurile BRD au crescut cu 11,3%, cele ale Băncii Transilvania (TLV), cu 17,4%, iar ale Erste Bank (EBS), cu 9,4%.

Astfel, capitalizarea bursieră a celor patru bănci este de 59,332 miliarde lei (aproximativ 13,63 miliarde de euro). Dacă nu luăm în considerare şi banca austriacă, ale cărei acţiuni se tranzacţionează şi la Viena şi la Praga, capitalizarea celor trei bănci este de 9,777 miliarde de lei (aproximativ 2,24 miliarde de euro).

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "Sistemul bancar nu mai evoluează în corelare cu restul acţiunilor"

Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest", apreciază că sistemul bancar din ţara noastră este incert, domnia sa considerând că acţiunile băncilor listate au evoluat în corelaţie cu rezultatele obţinute de fiecare bancă în parte. Directorul de tranzacţionare al "Intercapital Invest" ne-a mai declarat: "Mă aştept să fie o perioadă gri, nu una clară. Sistemul bancar nu mai evoluează în corelare cu restul acţiunilor şi mă aştept să se menţină în continuare această situaţie".

Domnul Mureşian observă o evoluţie defavorabilă a titlurilor BRD şi o evoluţie mai bună a cotaţiei Băncii Transilvania (TLV). Brokerul este de părere că acţiunile BCC sunt speculate.

Adrian Mănăilă, "Eldainvest": "Sistemul bancar din ţara noastră nu s-a relansat încă"

Adrian Mănăilă, directorul "Eldainvest", este de părere că Banca Transilvania are şanse să se bucure de atenţie din partea investitorilor, în perioada următoare. De asemenea, domnul Mănăilă consideră că de 7-8 ani, banca îşi caută un investitor strategic, iar în acest sens, unii investitori se aşteaptă la o ofertă publică de preluare a băncii.

Domnia sa ne-a mai spus: "La BRD, situaţia este mai complicată, din punct de vedere fundamental. Este totuşi o bancă mare, cu o cotă de piaţă şi o capitalizare ridicată".

Directorul "Eldainvest" este de părere că sistemul bancar din ţara noastră nu s-a relansat încă. Ba din contră, domnul Mănăilă opinează: "Sistemul bancar nu a reuşit să depăşească criza şi nici măcar n-a ajuns la fund".

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Băncile sunt într-un proces de consolidare"

În schimb, Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni "Estinvest", remarcă faptul că rezultatele financiare arată că băncile sunt într-un proces de consolidare. "Rezultatele sunt mult mai bune faţă de anul trecut, dar mai au de recuperat pentru a atinge performanţele din urmă cu câţiva ani", ne-a declarat directorul de operaţiuni "Estinvest".

Domnia sa apreciază că BRD este, după active, o bancă mult mai mare în comparaţie cu Banca Transilvania sau cu Banca Comercială Carpatica, dar consideră că TLV a revenit mai rapid, prin mijloace proprii, în acest sens făcând referire la indicatorii financiari.

Magda Sîrghe, "Tradeville": "Rezultatele la nouă luni ale BRD nu au reprezentat o continuare în evoluţia pozitivă din primele două trimestre"

Magda Sîrghe, analist "Tradeville", ne-a declarat că rezultatele după primele nouă luni din 2013 ale BRD nu au reprezentat o continuare în evoluţia rezultatelor pozitive din primele două trimestre. Analistul ne-a declarat: "Venitul net bancar a fost în scădere fiind afectat atât de cauze structurale cât şi din punctul de vedere al volumului, profitul net a fost mai redus comparativ cu primele şase luni ale anului denotând un trimestru trei mai slab, costul net al riscului de credit a păstrat o valoare absolută ridicată şi a înregistrat o valoare relativă la venitul net bancar în creştere. La toate acestea, se adaugă faptul că efectuam comparaţia cu primele nouă luni ale anului 2012, când rezultatele emitentului se aflau pe un trend semnificativ descendent. Titlul se tranzacţionează la o valoare peste nivelul preţului teoretic în funcţie de multiplul P/B (n.r. preţ/valoare contabilă), potrivit rezultatelor generate de instrumentul nostru automatizat de analiză "BVB vs Europa". Preţul teoretic nu poate fi calculat în funcţie de multiplul P/E (n.r. numărul de ani în care investiţia poate fi recuperată din dividende) din cauza înregistrării de pierdere netă în ultimele 12 luni".

Pentru Banca Transilvania, Magda Sîrghe consideră că va fi dificil de susţinut şi în 2013 performanţa anului anterior, în acelaşi ritm. În opinia doamnei Sîrghe, titlurile TLV, comparativ cu bănci europene care deţin active similare arată ca fiind supraevaluate prin prisma multiplului P/E şi puternic supraevaluate din perspectiva multiplului P/B.

Potrivit domniei sale, odată cu anul 2012, BCC a depăşit perioada de raportare a unor rezultate nete negative, iar începând cu anul 2013, trebuie să arate că anul 2012 a reprezentat într-adevăr un punct de inflexiune. Doamna Sîrghe ne-a spus că BCC a raportat în primele nouă luni ale anului 2013 rezultate financiare în linie cu aşteptările pieţei, superioare celor din perioada similară a anului trecut. Analistul consideră că, prin comparaţie cu bănci europene care deţin active similare, titlurile BCC par a fi foarte puternic subevaluate în funcţie de multiplul P/B şi semnificativ subevaluate prin prisma multiplului P/E.

Doamna Sîrghe este de părere că "Erste Group Bank" (EBS) trece printr-o perioadă de consolidare, înregistrând evoluţii mixte ale indicatorilor după primele nouă luni ale anului. Domnia sa ne-a declarat: "Perspectivele până la sfârşitul anului ramân mediocre: reducerea profitului operaţional cu până la 5%, diminuarea costului riscului cu 10-15%. Rezultatul net însă trebuie să ia în considerare şi impactul pe care l-ar avea schema de sprijin pe care guvernul Ungariei doreşte să o introducă pentru creditele ipotecare în monedă straină, precum şi taxele bancare (exclusiv taxe pe tranzacţiile financiare) din Austria, Slovacia şi Ungaria. Sistemul Reuters indică o mediană a preţului ţintă de 25,5 euro/acţiune".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb