CARABULEA A FOST CONDAMNAT LA ŞASE ANI ŞI JUMĂTATE DE ÎNCHISOARE Dan Radu Ruşanu, achitat, în dosarul "Carpatica Asig"

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 9 martie 2016

Dan Radu Ruşanu, achitat, în dosarul "Carpatica Asig"

Actualizare 16:47 RST MEDIA: "Condamnarea lui Carabulea şi achitarea lui Ruşanu arată că instanţa a confirmat existenţa unor fapte de corupţie imputabile Carpatica Asig şi unor funcţionari din ASF"

Decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Ilie Carabulea a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare, iar fostul preşedinte ASF, Dan Radu Ruşanu şi fostul vicepreşedinte ASF, Corneliu Moldoveanu, au fost achitaţi în acest dosar, arată, în opinia RST Media, că instanţa a confirmat existenţa unor fapte de corupţie imputabile Carpatica Asig şi unor funcţionari din ASF, potrivit unui comunicat publicat pe blogul lui Radu Soviani.

De asemenea, RST Media mai consideră că instanţa (Curtea de Apel Bucureşti) a invalidat argumentele care au condus la reţinerea şi arestarea preventivă pentru mai multe luni şi au generat demisia fostului preşedinte ASF.

Prin decizia făcută publică în data de 8 martie 2016, Dan Radu Ruşanu a fost achitat de toate acuzaţiile aduse în dosarul Carpatica ASIG şi anume folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat.

"RST MEDIA face aceste precizări având în vedere că în perioada la care a debutat acest dosar (28 ianuarie 2014), RST MEDIA presta servicii de comunicare pentru ASF în urma unui contract de achiziţii publice, iar domnul Radu Soviani, care deţine integral societatea RST MEDIA, era mandatat în acea perioadă să îndeplinească poziţia de purtător de cuvânt al ASF. În această poziţie şi calitate, am transmis către mass-media, în data de 30 ianuarie 2014, comunicatul ASF privind măsurile dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară în urma cercetărilor declanşate de către DNA (...), măsuri care includeau reevaluarea contractelor de reasigurare ale Carpatica Asig SA, inclusiv în ceea ce priveşte reflectarea acestora în situaţiile financiare ale societăţii şi solicitarea de informaţii suplimentare cu privire la indicatorii de solvabilitate şi lichiditate. În urma acestor decizii şi acestor verificări, ireversibile şi anunţate public prin respectivul comunicat, s-a impus măsura concretă şi corectă a administrării speciale a Carpatica Asig, iar noua conducere a ASF (desemnată de Parlamentul României în aprilie 2014, urmare a demisiei domnului Dan Radu Ruşanu) a fost nevoită în data de 16 mai 2014 să formalizeze rezultatele verificărilor demarate în 30 ianuarie 2014). Din informaţiile publice recente rezultă că demersurile de neconformare faţă de regulile prudenţiale impuse de către ASF au continuat însă şi după această dată, cu o nouă conducere Carpatica Asig, avizată de către noua conducere a ASF după data de 1 mai 2014 (...), chiar în condiţiile în care Carpatica ASIG se afla în administrare specială", menţionează sursa citată.

Potrivit comunicatului, din poziţia de purtător de cuvânt, Radu Soviani a transmis către mass-media, în data de 25 februarie 2014, comunicatul ASF privind angajamentul de confidenţialitate din cadrul Autorităţii, în urma aspectelor neadevărate vehiculate în presă potrivit cărora preşedintele ASF ar fi impus semnarea unor angajamente de confidenţialitate personalului ASF după începerea cercetărilor DNA (28 ianuarie 2014), angajamente care ar fi limitat accesul la documentele solicitate de DNA.

Soviani susţine că a arătat în acel comunicat că informaţiile vehiculate erau false, ,,întrucât angajamentul de confidenţialitate al angajaţilor ASF reprezintă Anexa 4.1. la contractul colectiv de muncă înregistrat la ITM din data de 29 iulie 2013 şi a trebuit să fie semnat de către toţi angajaţii ASF începând cu data de 29 iulie 2013. Angajamente de confidenţialitate au fost semnate şi înainte de înfiinţarea ASF de către salariaţii fostelor Autorităţi: CSA, CNVM, CSSPP. Mai mult, forma angajamentului de confidenţialitate a fost preluată integral, fără nicio modificare, de către ASF din contractul colectiv de muncă înregistat la ITM în data de 29.11.2012 de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Inclusiv numărul anexei este acelaşi (4.1.)'', precizează sursa citată.

RST Media reaminteşte că măsura de reţinere a preşedintelui ASF a fost motivată la acel moment de acea presupusă ,,influenţare a martorilor'' care ar fi fost dovedită prin angajamentul de confidenţialitate. În opinia RST Media, decizia de achitare în integralitate subliniază invalidarea de către instanţa Curţii de Apel Bucureşti a argumentelor folosite în februarie 2014 pentru reţinerea preşedintelui ASF, reţinere care a provocat în martie 2014 demisia acestuia şi numirea începând cu data de 1 mai 2014, a unui nou preşedinte.

RST MEDIA mai consideră că "tocmai această conduită ireproşabilă manifestată în interes public, atât din punct de vedere al contractului de comunicare şi relaţii publice cu ASF, cât mai ales al prezentării adevărului către public, a fost de natură să declanşeze începând cu 1 mai 2014 o serie de abuzuri din partea noii conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară, abuzuri care au debutat cu interzicerea participării lui Radu Soviani, în calitate de purtător de cuvânt la şedinţele Consiliului ASF (poziţie contractuală din care RST MEDIA şi domnul Radu Soviani aveau acces neîntârziat şi nedistorsionat la informaţiile primare care trebuiau comunicate către public), şi care au culminat cu întreruperea abuzivă a contractului dintre RST MEDIA şi ASF, începând cu 15 decembrie 2014".

Compania mai susţine că noua conducere ASF a limitat "în mod discreţionar şi abuziv" prerogativele RST MEDIA care decurgeau din contract. "Considerăm (ASF neoferindu-ne alte elemente) că motivele reale care au stat la baza hărţuirii RST MEDIA de către conducerea ASF după data de 1 mai 2014 au fost neachiesarea RST MEDIA la solicitările exprese formulate de noua conducere de a transmite publicului informaţii vagi sau în neconcordanţă cu realitatea cu privire la societăţile Astra Asigurări si Carpatica Asig", se mai arată în comunicat.

Compania îşi mai exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că reţinerea si arestarea preventivă a lui Dan Radu Ruşanu (despre care instanţa Curţii de Apel a constatat că a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu de la data de 25.02.2014 până la data de 26.02.2014 şi de la data de 04.03.2014 şi până la data de 08.09.2014), precum si "hărţuirea RST MEDIA de către noua conducere ASF, hărţuire ce a culminat cu o aşa zisă denunţare a contractului cu RST MEDIA", au fost coordonate de persoane care aveau "un interes financiar prin acordarea timpului necesar de a sifona fondurile din societăţile Astra Asigurări şi Carpatica Asig, astfel ca fondurile respective să intre în posesia persoanelor care au orchestrat schimbarea din funcţie a domnului Dan Radu-Ruşanu" şi au acordat astfel 2 ani societăţii Astra astfel încât să fie imposibilă recuperarea prejudiciului de către societate şi de către statul român".

Valoarea prejudiciului în cazul Astra a ajuns, potrivit estimărilor DNA, la circa 795 milioane lei, iar valoarea prejudiciului în cazul Carpatica Asig, a ajuns, potrivit invetigaţiilor DIICOT, la circa 70 de milioane de lei.

"RST MEDIA sesizează în aceasta speţă o similitudine cu alte speţe din domeniul financiar, care au generat şi încă generează prejudicii bugetului de stat şi banului public. În concluzie, opinăm că societatea RST MEDIA a fost pedepsită pentru că a transmis corect datele şi informaţiile privind societăţile în cauză (încă din urmă cu 2 ani), într-o manieră corectă şi completă, ceea ce a îngreunat eforturile celor care aveau interesul nerecuperării prejudiciilor (şi amplificării lor prin continuarea manoperelor prejudicioase, chiar dacă societăţile se aflau în administrare specială, aşa cum relevă şi comunicările DIICOT ŞI DNA). Credem că împrejurările care au condus la incriminarea penală a conducerii ASF din acea perioadă au reprezentat o parte din operă, iar decizia Curţii de Apel Bucureşti, de achitare în integralitate, ne întăreşte această idee", adaugă sursa citată.

(S.A.)

-----------

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca omul de afaceri Ilie Carabulea să fie condamnat la o pedepasă de şase ani şi jumătate în dosarul "Capatica Asig", decizia nefiind definitivă.

În aceeaşi cauză a fost condamnat şi Marian Mîrzac la 4 ani şi jumătate de detenţie, dar şi Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, care a primit o condamnare de un an de închisoare cu suspendare, ambii fiind foşti angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Instanţa a mai decis ca Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, să fie achitat de toate acuzaţiile care i se aduceau în dosar, şi anume folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat, potrivit Mediafax.

În dosarul "Carpatica Asig", procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan-Radu Ruşanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Radu Mustăţea - la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, iar ulterior şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Elena Rusu - membru în conducerea SC Carpatica Asig SA, Ina Ana Crudu - fost director general la SC Carpatica Asig SA, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, Laura Elena Chiţoiu - fost director al Direcţiei Avizări din ASF, Ioan Opriş - expert tehnic auto în cadrul Biroului de expertize locale de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ioan Dacian Vinereanu - persoană din anturajul lui Mustăţea, Georgel Călin - fost secretar general al ASF, Corneliu Silviu Moldveanu - fost vicepreşedinte al ASF, conducătorul Sectorului Asigurări şi cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu, suspendat de drept din Baroul Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.

Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită. Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.

"Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al SC Carpatica Asig SA, acesta având rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă".

Gruparea ar fi fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Radu Dan Ruşanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Moldoveanu Corneliu Silviu, precum şi de Dan Odobescu. La rândul lor, Ina Crudu, Elena Rusu şi Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infracţională constituită, susţin anchetatorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb