OMV Petrom a scumpit, ieri, carburanţii cu 9 bani pe litru, în urma evoluţiilor cotaţiilor internaţionale pentru benzină şi motorină, dar şi pentru ţiţei. Noua scumpire vine la o săptămână după majorarea cu 6-8 bani pe litru a carburanţilor, în urma modificării accizelor. Astfel, în staţiile Petrom, cel mai scump sortiment de benzină se apropie vertiginos de pragul psihologic de 6 lei pe litru.
Creşterea preţului la carburanţi reprezintă un efect prost al faptului că rezervele de petrol ale ţării au fost cedate anterior, în 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la îndemâna Guvernului fiind doar să continue controlul prin ANAF şi Consiliul Concurenţei, susţine premierul Boc.
Domnia sa a declarat, ieri, citat de Mediafax: "Asta înseamnă să nu ai sub control rezervele petroliere ale ţării şi să închei contract cu Petrom aşa cum a încheiat altcineva în 2004, nu vreau acum să fac atacuri politice. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere ale ţării, asta în-seamnă să stabileşti printr-un contract până în 2014 că nu poţi să intervii pe redevenţe, asta înseamnă să faci contracte în defavoarea statului, ca acum să utilizezi doar mijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurenţei, pentru a verifica dacă aceste lucruri au o susţinere reală sau nu. Evident că voi continua analizele împreună cu Consiliul Concurenţei şi ANAF".
Potrivit site-ului Petrom, preţurile de referinţă pentru benzină variază acum între 5,16 lei şi 5,96 de lei pe litru, iar motorinele au preţuri între 5,15 lei şi 5,63 de lei pe litru.
În 2010 compania a majorat preţul motorinei, în medie, cu 24%, iar pe cel al benzinei cu 20%.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.
Carburanţii comercializaţi de Lukoil au preţuri cuprinse între 5,22 de lei şi 5,70 de lei pe litru, în timp ce Rompetrol practică preţuri de la 5,21 de lei până la 5,88 de lei pe litru.
De la începutul anului, companiile petroliere au scumpit carburanţii de şase ori, iar preţurile au urcat în medie cu 3,5%.
Piaţa distribuţiei de carburanţi din România este analizată de Consiliul Concurenţei încă din 2005, dar deocamdată autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei. La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurenţei privind creşterile de preţ la carburanţi, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului.
În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care arată că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.
1. S-a marit acciza de la 1 martie
(mesaj trimis de xxx file în data de 09.03.2011, 07:35)
De martisor dl Boc a marit accizele la carburanti. In aceste conditii este preferabil sa nu intre in discutie pe cresterea pretului, chiar daca are dreptate cand spune ca rezervele de petrol ale tarii s-au dat pe nimic ptr intrarea in UE !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2011, 11:17)
Asta inseamna rezultatul posibilitatii ca cei care- la momentul respectiv au fost alesi sau numiti pe posturi pentru a apara interesele nationale, si-au putut permite sa vanda tara.
Cu bancile s-a intamplat la fel; acum ne ameninta cu stoparea creditarii, blocarea economiei......pentru a putea sa dicteze in continuare politica dobanzilor si comisioanelor cu care ii jecmanesc pe romani. Au venit in Romania pentru ca la ei acasa nici nu ar fi putut visa ca li s-ar permite asa ceva.