Care sunt beneficiile reale economice ale Uniunii Europene?

Cristina Vaida
Ziarul BURSA #Politică / 13 mai 2008

Care sunt beneficiile reale economice ale Uniunii Europene?

Ipoteza profesorilor de la Oxford potrivit cărora este posibil ca beneficiile economice ale integrării europene să fi fost mult mai modeste decât apreciază susţinătorii ei este comentată pentru ziarul Bursa de foştii miniştri români ai integrării şi, respectiv, finanţelor, Anca Boagiu şi Daniel Dăianu.

"Integrarea în Uniunea Europeană este mai mult un succes politic, decât economic", spune Daniel Dăianu, adăugând că "Integrarea a contribuit la creşterea veniturilor, dar nu s-au rezolvat pro­blemele reale".

Anca Boagiu susţine că oricum construcţia europeană este una de succes: "Resursele politice vor face ca Uniunea Europeană să fie mai puternică, o forţă la nivel mondial".

Dacă nu ar fi existat Uniunea Europeană, veniturile europenilor ar fi fost cu circa 5 procente mai reduse, afirmă Barry Eichengreen, profesor la Universitatea din California, într-o lucrare semnată alături de Andrea Boltho de la Uni­versitatea Oxford. Aceasta înseamnă că UE a adus o importantă creştere a standardului de viaţă, dar acest câştig este considerabil mai mic decât se aprecia."În mod categoric, integrarea nu a fost un remediu pentru problemele economice ale continentului, aşa cum pretind unii dintre susţinătorii acestui proces. Dar a adus unele beneficii", susţin cercetătorii.

Aceste rezultate au la bază ipoteza conform căreia "este aproape sigur că puterile economice ar fi dorit liberalizarea comerţului, stabilizarea ratelor de schimb şi simplificarea legislaţiei în Europa" chiar şi fără a crea instituţiile care au dus la apariţia UE.

De exemplu, arată profesorul Eichengreen, creşterea comerţului intraeuropean din anii 1960 a fost facilitată de creşterea economică rapidă, precum şi de înlăturarea barierelor comerciale ce stăteau în calea pieţei comune.

În mod similar, reformele din Statele Unite şi Marea Britanie ar fi putut stimula guvernele europene să continue liberalizările pe care le începuseră în anii 1980 chiar şi în lipsa programului UE privind crearea pieţei unice.

Totuşi, angajamentul pentru integrare pe care l-au presupus piaţa comună şi apoi Uniunea Europeană i-a ajutat pe politicieni să depăşească temerile faţă de reformă şi să permită continuarea liberalizării, concluzionează cerce­tătorii de la Oxford.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb