Carmen Dan, audiată în Comisia pentru drepturile omului

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 19 septembrie 2018

Carmen Dan, audiată în Comisia pentru drepturile omului

Saga anchetelor şi comisiilor de investigare a evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei pare fără sfârşit.

Un nou episod s-a derulat, ieri, la Camera Deputaţilor, în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, când ministrul de Interne Carmen Dan, colonelul Cătălin Paraschiv şi Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, au dat explicaţii parlamentarilor cu privire la eventualele încălcări ale drepturilor cetăţenilor cu prilejul intervenţiei în forţă a jandarmeriei la evacuarea Pieţei Victoriei în seara de 10 august.

Colonelul Cătălin Paraschiv a declarat: "Eu am avut un rol numai după o anumită oră. (...) Am încercat să fim cât mai puţin violenţi şi să adoptăm tehnica militară care să ne permită să ţinem la distanţă oamenii fără a folosi anumite elemente pe care legea ne dădea voie să le folosim. Asta vă pot garanta".

Comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a mai spus că, din vizionarea imaginilor aflate la dosarul cauzei, se vede că manifestanţii paşnici au fost protejaţi de subordonaţii săi: "Printre materialele filmate depuse la dosarul cauzei de către Brigada Specială sunt şi aproape trei ore de înregistrări, iar acolo se văd clar oameni paşnici care au fost protejaţi, fără să se întreprindă violenţe asupra lor. Mă refer strict la bucata pe care am coordonat-o eu".

Carmen Dan, ministrul de Interne, a afirmat că nu se poate pronunţa cu privire la eventuale încălcări ale drepturilor omului cu prilejul intervenţiei jandarmilor în Piaţa Victoriei, atât timp cât pe rolul Parchetului General se află un dosar penal în care sunt cercetate tocmai aceste lucruri. Ea a susţinut că, atunci când se vorbeşte despre încălcarea drepturilor omului, ar trebui luaţi în considerare şi jandarmii care au fost agresaţi violent în Piaţa Victoriei: "Şi ca minis-tru, şi ca om, mi s-ar fi părut indicat ca în această Comisie să analizăm problematica din dublă perspectivă şi poate că ar fi fost bine ca acele imagini să conţină şi pasajele în care jandarmii erau loviţi cu pietre, cu balize sau cu garduri. Cu tristeţe constat că jandarmii nu fac subiectul acestei comisii. Din această perspectivă, consider că abordarea ar fi trebuit să fie echidistantă şi echilibrată".

Deputatul PNL Adriana Săftoiu i-a reproşat lui Carmen Dan că îi apără doar pe jandarmii care au fost loviţi de protestatarii violenţi, însă nu comentează şi faptul că forţele de ordine au lovit protestatarii paşnici. Ministrul de Interne a răspuns că deocamdată Parchetul General nu a finalizat ancheta şi nu s-a stabilit exact dacă drepturile oamenilor au fost încălcate de către jandarmii prezenţi la acţiune.

"Îmi spuneţi că trebuie să vină o instituţie să îmi spună că un om a fost lovit cu un baston degeaba? Mi se pare grav", a replicat Adriana Săftoiu.

Referitor la acest aspect, fostul ministru al Turismului Mircea-Titus Dobre a spus: "Observ cu stupoare că pentru dumneavoastră există jandarmi şi oameni. Jandarmii sunt tot oameni. Noi nu am venit aici să luăm apărarea jandarmilor în faţa oamenilor sau a oamenilor în faţa jandarmilor. Ar trebui să vă gândiţi înainte că deciziile pe care le-aţi luat în 10 august ar fi putut duce la acest conflict".

Ministrul de Interne i-a răspuns că este prost informat, însă deputatul a continuat dialogul aprins cu ministrul de Interne şi cu colonelul Paraschiv, susţinând că, în 10 august, în Piaţa Victoriei au fost dislocate mai multe trupe de jandarmi în comparaţie cu toate protestele care au fost din 31 ianuarie 2017 - seara în care a fost dată OUG 13 - şi până la evenimentele de luna trecută.

Unii dintre deputaţi au acuzat-o pe Carmen Dan că refuză să răspundă la toate întrebările, iar ministrul de Interne a replicat că există rigori impuse de ancheta penală derulată de Parchetul General şi că nu ea stabileşte vinovaţii.

Cu privire la evenimentele din 10 august, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a menţionat că din momentul în care Parchetul General s-a sesizat, instituţia sa nu a avut niciun fel de competenţă - nici să facă anchetă, nici să solicite informaţii de la alte autorităţi, pentru că aces-tea sunt dispoziţiile legale care interzic amestecul instituţiei pe care o conduce în dosarele aflate pe rolul parchetelor şi instanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb