Ministerul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a avut în această dimineaţă o întâlnire cu directorul Direcţiei Generale de Paşapoarte (DGP), cu directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi cu prefectul Municipiului Bucureşti pentru a analiza cauzele care au dus la blocajele din ultima perioadă de la oficiile de paşapoarte.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), trimis Redacţiei, purtătorul de cuvânt instituţiei, comisar şef de poliţie Monica Dajbog, a susţinut astăzi o declaraţie de presă referitoare la situaţia de la Serviciile de eliberare a paşapoartelor.
Dajbog a afirmat: "Ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan i-a convocat astăzi la sediul MAI pe directorul direcţiei generale de paşapoarte şi pe directorul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, împreună cu prefectul Capitalei.
Tema discuţiilor a fost situaţia de la cele două direcţii unde se înregistrează aglomerări mari de persoane.
Doamna ministru a cerut explicaţii în legătură cu situaţia creată în zilele de 14 şi 15 august, când o iniţiativă menită să vină în sprijinul cetăţenilor a fost umbrită de probleme organizatorice.
Referitor la situaţia creată în zilele respective, facem următoarele precizări:
Având în vedere numărul mare de programări pentru depunerea documentelor în vederea eliberării paşapoartelor, conducerea Direcţiei Generale de Paşapoarte a solicitat prefecturilor din întreaga ţară să analizeze posibilitatea ca în zilele declarate libere, 14 respectiv, 15 august, să fie deschise ghişee pentru preluarea documentelor.
Pentru data de 14 august s-a stabilit program de lucru cu publicul, în vederea preluării de documente la serviciile publice comunitare din următoarele judeţe: Bacău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Satu Mare, Teleorman, Vaslui şi municipiul Bucureşti - sediile din Pipera şi Piaţa Amzei.
Pentru data de 15 august, au avut program cu publicul serviciile publice comunitare din judeţele: Galaţi, Maramureş, Mureş şi Vaslui.
În cele două zile, la nivel naţional au fost preluate şi prelucrate 2.478 de cereri.
Precizez că în Bucureşti, la sediul din Pipera, accesul publicului s-a făcut cu o întârziere de aproximativ 15 minute din cauza unor probleme de comunicare între conducerile celor două direcţii care îşi desfăşoară activitatea în respectiva clădire, cea de paşapoarte şi de înmatriculări vehicule.
Deşi problemele cu accesul au fost remediate într-un interval de 15 minute, acestea au fost de natură să creeze disconfort cetăţenilor care aşteptau să depună documentele fapt pentru care directorii celor două direcţii îşi cer în mod public scuze.
Referitor la situaţiile semnalate în legătură cu plata taxelor pentru eliberarea paşapoartelor precizăm că Trezoreria nu este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne motiv pentru care conducerea Direcţiei Generale de Paşapoarte nu a putut dispune deschiderea ghişeelor pentru plata taxelor. Cetăţenii au avut însă la dispoziţie alte variante pentru plata taxelor: on-line, prin intermediul băncilor şi la oficiul poştal aflat în proximitatea sediului din Pipera, unităţi care aveau program normal de lucru.
În urma discuţiilor de astăzi, ministrul afacerilor interne a solicitat conducerii direcţiei generale de paşapoarte să actualizeze analiza privind măsurile concrete de extindere a infrastructurii şi necesităţile de suplimentare cu personal care să deservească la capacitate maximă toate sediile din judeţele care se confruntă cu un număr mare de cereri. Termenul pentru realizarea acestei este de două zile.
Totodată, doamna ministru a solicitat conducerii Direcţiei Generale de Paşapoarte să prezinte astăzi o soluţie pentru reducerea aglomeraţiei din sediul din Pipera.
În ceea ce priveşte sediul din Pipera, unde se eliberează paşapoarte pentru cetăţenii din Bucureşti şi din Ilfov, se creează aglomeraţie şi din cauza faptului că cei mai mulţi dintre cetăţeni, inclusiv din alte judeţe, aleg să meargă la acest sediu în detrimentul celor de sector sau a sediului din Piaţa Amzei.
Ca o comparaţie, vă pot spune că într-o zi normală de lucru la sediul din Pipera se prelucrează aproximativ 600 de cereri, în timp ce într-un sediu de sector se prelucrează puţin peste 100 de cereri.
Astfel, avem rugămintea să ne sprijiniţi în vederea popularizării adreselor sediilor de depunere documente şi eliberare a paşapoartelor din sectoarele Capitalei, pentru ca cetăţenii să cunoască toate sediile la care pot merge.
Adresele respectivelor sedii se găsesc atât pe site-ul Direcţiei generale de Paşapoarte cât şi pe site-ul Prefecturii Municipiului Bucureşti.
Acestea sunt:
sectorul 1 - Piaţa Amzei - numărul 13,
sectorul 3 - strada Ion Ţuculescu - numărul 42B,
sectorul 4 - Strada Străduinţei numărul 1,
sectorul 6 - Strada Virtuţii numărul 1-3.
Aceste sedii din sectoarele Capitalei funcţionează în regim normal şi astăzi şi vor funcţiona până vineri inclusiv. Ulterior, activitatea serviciilor din sectoare va fi preluată de sediul nou deschis într-un complex comercial din Capitală. Data estimată pentru inaugurare este 21 august.
În continuare vor rămâne deschise ghişeele din Pipera şi Piaţa Amzei.
În noul centru vor funcţiona 20 de ghişee, iar cetăţenii vor avea posibilitatea de a plăti taxele necesare la oficiile bancare şi poştale, atât în interiorul centrului comercial, cât şi în proximitatea acestuia".
Încă din iunie, la serviciile pentru eliberarea paşapoartelor din întreaga ţară sunt cozi de zeci şi sute de persoane, multe dintre acestea reclamând organizarea defectuoasă şi birocraţia.
Ministrul de Interne a anunţat, luni, că a iniţiat un proiect de lege pentru prelungirea valabilităţii paşaportului de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârste de peste 25 de ani.