Carnea de miel, mai scumpă în piaţă decât la crescătorii asociaţi în Cooperative

Ana Felea
Miscellanea / 30 aprilie 2021

Carnea de miel, mai scumpă în piaţă decât la crescătorii asociaţi în Cooperative

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, iar preţurile au explodat. De exemplu, în Piaţa Centrală din Buzău un kilogram de carne se vinde cu sume cuprinse între 32 şi 40 de lei. În schimb, în magazinele producătorilor locali, organizaţi în cooperative, preţurile au putut fi păstrate la un nivel mai scăzut. Mai exact, aici carnea de miel s-a vândut cu până la 10 lei mai puţin.

Buzăul a fost printre primele judeţe unde fermierii s-au organizat într-o Cooperativă Agricolă. În prezent, sunt 30 de producători locali organizaţi în Cooperativa Agricolă "Unirea Mihăileşti", iar forma asociativă a demonstrat încă o dată că poate fi un avantaj atât pentru producători, cât şi pentru cumpărători. Mai exact, vânzările de Paşte au arătat că produsele pot fi vândute la preţuri mai mici, dar fără să le fie afectată calitatea, astfel că în final mulţumiţi sunt şi producătorii şi clienţii.

De exemplu, Cooperativa Agricolă din Buzău a terminat deja toţi mieii pe care îi rezervase pentru această perioadă. Comenzile au curs atât din Buzău, cât şi din Bucureşti sau alte oraşe mari din ţară, unde cooperativa are magazine sau prin intermediul magazinului online. Asta, pe de o parte, calitatea foarte bună, fiind miei aduşi direct din gospodăria ţărănească, iar pe alta preţul mult mai mic decât în carmangerii sau pieţe.

"Joi am vândut ultimii miei pe care i-am avut. Am avut o cerere foarte mare, atât în Buzău, cât şi în Bucureşti. Mieii s-au vândut pe bază de comandă, iar preţul a fost unul foarte bun, respectiv 30 de lei kilogramul", a spus Dan Ivaşcu.

Crescătorii de animale au motivat preţurile de vânzare prin faptul că în ultimul an crescut foarte mult preţul la cereale, motiv pentru care au fost şi ei nevoiţi să-şi vândă marfa mai scump. În schimb, prin această formă asociativă s-a putut păstra un preţ mai scăzut tocmai pentru că toată activitatea este integrată, iar nutreţul poate fi asigurat tot de alţi membri ai cooperativei care, la rândul lor cultivă cereale.

"Am putut păstra acest preţ bun pentru că noi punem la dispoziţia membrilor cooperatori tot ce au nevoie la preţuri foarte bune pentru că una este să negociezi achiziţia de nutreţuri la nivelul Cooperativei şi alta e să negociezi la nivel individual. Pe de altă parte , avem membri cooperatori care cultivă cereale şi aceştia pot asigura hrana crescătorilor", a explicat Dan Ivaşcu.

Crescătorii de animale spun că preţurile ar fi putut fi şi mai mari astfel încât să le acopere toate cheltuielile şi să le mai rămână şi ceva în plus, iar în aceste condiţii cer sprijin din partea statului.

Victoraş Ghizideanu, crescător de ovine din Poşta Câlnău a declarat la Focus Tv: "Nu este scump. Să vă spun de ce. Preţul la porumb s-a făcut 12-13 lei kg, la orz 12-13 lei, balotul de lucernă 30 de lei kg şi atunci, dacă noi mergeam pe un 24, 25 de lei kg carcasa, crescătorul de animale muncea degeaba. A fost bun preţul la carnea de miel în viu şi atunci, ce rost mai avea omul să se chinuie să îl taie, daca putea să îl dea acum o lună de zile în viu cu 15-16 lei. Eu zic că nu este un preţ mare. Normal trebuia să se dubleze şi să ne bucurăm de preţurile din acest an. Cred că la anul vom avea o criză şi mai mare de oaie. Oamenii dacă nu câştigă, nu o să mai crească. O să crească numai cei cum sunt ca mine, mie îmi este drag. Oamenii care îngrijesc de animale trebuie şi ei plătiţi. Nu mai poţi ţine un cioban cu 1000 de lei sau 1500 de lei pe lună. El stă 24 din 24. Trebuie să îi dai 2000- 2500 de lei".

Acesta a mai adăugat că acum 15- 20 de ani se acordau subvenţii pe kilogram.

"Dacă s-ar da ceva pe kilogram, adică subvenţia să fi dată şi pe kilogramul de carne de miel, poate atunci, dacă mielul are 15 kg, ia şi el un leu la kilogram, atunci ar fi bine. Costă şi abatorizarea unui miel. Sunt multe cheltuieli în plus", a mai spus Ghizdeanu, crescător de ovine din Poşta Câlnău.

Mare căutare este şi pentru restul bucatelor tradiţionale. Vorbim de preparate gătite după reţete tradiţionale, cu ingrediente naturale de la producători locali. De exemplu, drobul de miel care se vinde cu 36 de lei kilogramul. La capitolul desert, cozonacul şi pasca sunt cele mai căutate dulciuri pentru masa de Paşte. Un kilogram de cozonac ţărănesc şi cel de pască cu multă brânză se vinde cu 55 de lei.

Pentru a diversifica masa de Paşte, producătorii locali au pregătit şi un platou cu prăjituri tradiţionale care se vinde cu 85 de lei kilogramul.

Ouăle sunt aduse direct din gospodăria crescătorilor de păsări, iar preţul pe bucată este de 1,2 lei.

"Am păstrat la produsele noastre preţurile ca în perioada Crăciunului , nu le-am mai crescut. Astfel că putem asigura o masă de Paşte, pentru o familie de 4 persoane, în suma de o mie de lei, cuprinzând produsele tradionale pentru această sărbătoare ouă, cozonac, pască, prăjituri, drobul de miel şi alte preparate pentru micul dejun", a spus Dan Ivaşcu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. AI UITAT VIRGULA LA PRETUL CEREALELOR

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb