Carnea, laptele şi uleiul se scumpesc cu până la 15%, din februarie

NI
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 ianuarie 2008

Preţurile alimentelor de bază, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu până la 15%, din februarie, principalele cauze fiind deprecierea leului, dar şi costurile pentru utilităţi, a declarat preşedintele sindicatului din industria alimentară, Dragoş Frumosu. "În luna ianuarie, vânzările scad, astfel încât preţurile alimentelor nu pot fi majoare. Însă, din 1 februarie, vom asista cu siguranţă la o nouă scumpire, primele majorări urmând să fie aplicate la carne, lapte şi ulei. În egală măsură, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe cu până 10 %, începând tot din februarie", a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, principalele cauze care determină scumpirea alimentelor ţin de deprecierea leului, precum şi de costurile pentru utilităţi.

"Dacă ne gândim la deprecierea leului, dar şi la costurile pentru combustibil, gaze sau energie scumpirea alimentelor este justificată. Totuşi, nu este exclusă şi varianta speculei. Astfel, chiar dacă anumite produse sunt comercializate la un preţ relativ scăzut pe piaţa europeană, importatorul le vinde la un preţ mare pe piaţa internă. Din această cauză ar trebui ca autorităţile să găsească căi legale prin care să limiteze specula", a explicat Frumosu.

Acesta a precizat că o modalitate prin care autorităţile ar putea stopa scumpirea alimentelor ar fi reducerea fiscalităţii.

"Scumpirea alimentelor ar putea fi atenuată dacă fiscalitatea ar fi redusă. Nu este vorba doar de reducerea TVA, ci şi a altor taxe şi impozite percepute în industria alimentară", a menţionat Frumosu.

Preşedintele FSIA a subliniat că anul 2008 va fi unul extrem pe dificil pentru unităţile din industria alimentară, existând riscul ca multe dintre acestea "să dispară din piaţă". Potrivit lui Frumosu, "unităţile din industria alimentară care rezistă în acest an, vor scăpa".

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în întreg anul 2007, alimentele, cu o pondere în coşul mediu de consum al românilor de 38,92%, s-au scumpit cu 9,14%. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în 2007 la chirii, care s-au dublat (100,96%), la transport CFR (27,35%), servicii poştale (23,26%) şi la unele alimente, precum ulei comestibil (scumpire medie de 44,1%), fasole boabe şi alte leguminoase (32,95%), fructe proaspete (25,8%) sau mălai (18%).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb