CNS Cartel ALFA a luat la cunoştinţă din materialele circulate în presă că numirile pentru funcţiile pe conducere în cadrul Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) au fost frauduloase, conform unui comunicat de presă al organizaţiei.
Potrivit sursei citate, situaţia nou-înfiinţatei Agenţii este îngrijorătoare, aceste numiri fiind doar unul dintre aspecte.
"Printre alte aspecte problematice menţionăm:
- Agenţia este exceptată de la legea salarizării bugetare unice, la fel precum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ceea ce lasă cale liberă la netransparenţă privind veniturile personalului său şi discrepanţei mari şi nejustificate obiectiv, cu salarizarea celorlalte profesii salarizate din fonduri publice. De notat că departamentul din Ministerul Finanţelor care s-a ocupat de activitatea de monitorizare nu a fost compensat de-a lungul anilor cu nimic in plus faţă de ce era prevăzut în Legea salarizării bugetare.
- În ciuda subvenţionării de la bugetul de stat, AMEPIP îşi doreşte venituri suplimentare de cel puţin 5 ori valoarea bugetului său pe anul 2024", se arată în comunicat.
Agenţia, înfiinţată anul trecut prin Hotărâre de Guvern (HG 617/2023) are un buget pe anul 2024 de 18.050.000 lei (18 milioane RON). Actul normativ prevede posibilitatea Agenţiei de a-şi suplimenta aceste venituri printr-o taxă impusă întreprinderilor publice locale şi centrale, arată sursa citată.
"Prin Ordin al preşedintelui AMEPIP nr. 277/11.06.2024, Agenţia şi-a aprobat un tarif de monitorizare de 0.09% din veniturile totale ale întreprinderilor publice. Dacă facem un calcul simplu, raportat la veniturile acestor întreprinderi pe anul 2022 (când avem datele) această taxă de 0,09 % / an ar duce la o sumă de 93.309.382 lei!
Lipsa de transparenţa din spatele acestei decizii ridică semne grave de întrebare asupra funcţionării AMEPIP. Suma colectată în urma taxării o să fie de cel puţin 5 ori bugetul pe anul 2024 al AMEPIP. Nu este clar modul în care aceşti bani vor fi folosiţi şi nu se înţelege nevoia acestora dacă deja instituţia funcţionează cu 18.050.000 lei", se precizează în comunicat.
"În ani de criză şi inflaţie accentuată, când nu cresc salariile, iar veniturile reale a unei părţi considerabile din populaţie scade, o parte selectă, desemnată, ce negociază cu uşile închise beneficiază de venituri adiţionale. Unde sunt principiile solidarităţi sociale şi ale lucrului în folosul cetăţeanului, dacă chiar cei de la vârful birocraţiei corporative nu respectă principiile pe care ar trebui să le promoveze?
Problema pe care o semnalăm în cazul AMEPIP este de lipsă a transparenţei decizionale, dar şi de crearea unei structuri de tip "stat în stat", care îşi face propriile reguli. Mai avem deci o instituţie care are atribuţii, venituri publice generoase, însă în caz de nereuşită, nicio responsabilitate. Ca să dăm un singur exemplu, în criza asigurărilor, când cei care trebuiau să supravegheze piaţa, au eşuat, preţul tot de cetăţeni este plătit", spun reprezentanţii CNS Cartel ALFA.
"AMEPIP funcţionează deja din martie 2024, iar în continuare, în ciuda principiilor de transparenţă şi echitate, ordinele aprobate intern nu sunt nicăieri disponibile online. Ordinul preşedintelui AMEPIP prin care se direcţionează 0.09% din totalul veniturilor nu poate fi găsit pe nicio pagină din website, în schimb ştiri de impact precum "monitorizarea a 7% din economia României" sunt disponibile la un click distanţă", menţionează organizaţia.
CNS Cartel ALFA mai precizează: "În 2024, în plin proces de aderare la OECD - proces lăudat de AMEPIP pe site - lipsa transparenţei în guvernarea corporativă reprezintă de fapt o nerespectare a regulilor organizaţiei.
CNS Cartel ALFA solicită reducerea taxei de la 0.09% la maxim 0.02%, introducerea institutiei in legea de salarizare bugetara şi oferirea de justificări adiţionale referitoare la modul în care aceşti bani urmează a fi cheltuiţi. Simpla invocare a "monitorizării" nu reprezintă un motiv pertinent în sine".