CNS "Cartel Alfa" este profund indignată de faptul că ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Familiei menţine o grilă cu un salariu minim garantat de stat diferit de salariul minim pe economie stabilit de partenerii sociali în urma negocierii Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional, informează un comunicat de presă al sindicatului. Sindicaliştii subliniază faptul că partenerii sociali au responsabilitatea stabilirii politicii salariale pe piaţa muncii, precum şi a unei grile de salarizare bazate pe coeficienţi de ierarhizare. În acest sens se precizează că, în statele Uniunii Europene, salariu minim pe economie este stabilit de către sindicate şi patronate, prin negociere, în Acorduri sau Contracte Colective de Muncă.
Responsabilitatea guvernanţilor este doar aceea de a consfinţi hotărârea partenerilor sociali prin transpunerea acesteia într-o Hotărâre de Guvern şi de a crea condiţii de creştere economică, precum şi un cadru legislativ care să favorizeze stabilitatea pe piaţa forţei de muncă.
În România, datorită jocurilor de interese ale oligarhiilor care există la toate nivelele politice, statul continuă să garanteze un salariu minim diferit de cel negociat de partenerii sociali în Contractul Colectiv de Muncă, bulversând piaţa muncii, se mai arată în comunicatul emis de Cartel Alfa.
Existenţa a mai multor salarii minime pe economie este criticată de Cartel Alfa, precizând că, pe lângă salariul minim stabilit de sindicate şi patronate prin negociere în Contractul Colectiv de Muncă, mai există salariul minim pe economie stabilit de Guvern şi folosit pentru diferite indemnizaţii bugetare.
În Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional este stabilită o grilă minimală de salarizare, cu coeficienţi minimi de ierarhizare pentru fiecare categorie de salariaţi. Această grilă de salarizare este necesară pentru crearea unei stabilităţi a forţei de muncă şi pentru stimularea pregătirii continue a lucrătorilor.
În acest context, CNS "Cartel Alfa" solicită clasei politice din România să-şi schimbe mentalitatea şi să-şi însuşească principiile politicii sociale europene, în caz contrar cerându-se demisia acesteia din posturile pe care le ocupă.