CNS "Cartel ALFA" îşi exprimă îngrijorarea, într-o scrisoare adresată autorităţilor, de modul în care o problemă care angajează generaţii de lucrători este tratată cu superficialitate din partea instituţiilor statului: "Legea fondurilor de pensii administrate privat, care ar trebui să fie o componentă de întărire a protecţiei sociale, s-a transformat într-o oportunitate pentru crearea unei noi forme de speculare a banilor cetăţenilor".
Potrivit Cartel Alfa, clasa politică a României, din lipsă de cunoaştere sau lipsă de interes, a acceptat modificări la legea pensiilor, inadmisibile din punct de vedere al intereselor cetăţenilor pe care îi reprezintă.
În urma discutării, în decembrie 2006, în cadrul Comisiei de muncă de la Parlament, a amendamentelor aduse de CNS "Cartel ALFA" şi de alţi reprezentanţi ai societăţii civile, la proiectul de modificare a legii pensiilor, participanţii au căzut de acord asupra adoptării legii, cu amendamentele respective. Astăzi proiectul este promulgat într-o formă care defavorizează interesul cetăţeanului.
Scrisoarea CNS "Cartel ALFA" mai spune: "Cartel Alfa consideră gestul prin care s-a promulgat actuala formă a Legii fondurilor de pensii administrate privat, ca fiind dovada unei lipse totale de conştiinţă şi scrupule a celor care ne conduc, în promovarea intereselor unei oligarhii pe care declaraţi că nu o reprezentaţi. Prin acest gest dovediţi indiferenţă şi dispreţ faţă de drepturile cetăţenilor României, pe care îi obligaţi, prin lege, să participe la un sistem de pensii care, de fapt, nu le garantează nici măcar valoarea contribuţiei lor financiare corectată cu inflaţia".
CNS "Cartel ALFA" semnalează că, în forma în care a fost promulgată, Legea fondurilor de pensii administrate privat permite societăţilor de administrare a acestor fonduri să investească contribuţiile participanţilor în instrumente financiare derivate (contracte futures, contracte forward, contracte swap). "Câtă vreme contribuţiile sunt plătite ca obligaţie şi trebuie să constituie fonduri de pensii, este inadmisibil ca legea să permită ca banii să poată fi investiţi în cele mai riscante instrumente financiare", se mai arată în scrisoarea Cartel Alfa.
Potrivit reprezentanţilor Cartel Alfa, Comisia de supraveghere poate modifica, prin decizie proprie, plafonul comisioanelor de administrare: "Având în vedere că aceste comisioane pot reprezenta o sumă considerabilă din valoarea totală a contului personal, nu este normal ca ele să poată fi majorate de către cei 5 membri ai comisiei, fără decizia reprezentanţilor cetăţenilor, adică o decizie a Parlamentului României".
O altă problemă semnalată de Cartel Alfa constă în "definirea ratei de rentabilitate, sub formă logaritmică, care nu permite participanţilor evaluarea corectă a modului în care banii lor sunt administraţi dar permite companiilor să funcţioneze cu rată de rentabilitate negativă. De asemenea, Legea fondurilor de pensii adminstrate privat garantează doar valoarea nominală a contului, din care se scad comisioanele de administrare şi penalităţile de transfer. Dacă scopul legii fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii decente pentru lucrători iar statul îi obligă pe aceştia să participe la sistem, suma garantată trebuie să fie cel puţin egală cu contribuţia actualizată cu rata inflaţiei, a sumei depuse.
CNS "Cartel ALFA" va cere cu hotărâre ca Guvernul să redacteze, în regim de urgenţă, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care să modifice legea fondurilor de pensii administrate privat.