Capitala Olandei, Amsterdam, este faimoasă pentru canalele sale, pentru brânzeturi şi lalele, dar totodată pentru faptul că aici prostituţia este legală.
Cartierul Roşu (Red Light District), care concentrează majoritatea prostituţiei, are o adevărată tradiţie şi reprezintă un reper în itinerariul ficărui vizitator. În această parte a oraşului, lucrători sexuali, în general fete, închiriază camere mici cu ferestre enorme, situate de-a lungul canalelor şi al străzilor, pentru a flirta cu trecătorii şi a-şi oferi serviciile sub licărirea luminilor roşii.
Oraşul se confruntă cu o supra-aglomerare, iar rezidenţii susţin că centrul său a devenit de nelocuit. Amsterdam a făcut deja paşi pentru a atrage numai "turişti de calitate" şi pentru a interzice tururile organizate din Cartierul Roşu.
Prima femeie-primar din Amsterdam, Femke Halsema, are în vedere revizuirea completă a faimosului cartier, astfel că intenţionează să interzică expunerea prostituatelor în vitrine, potrivit planului lansat miercuri pentru a oferi protecţie lucrătorilor sexuali în faţa turiştilor curioşi, potrivit Reuters.
Acest demers este considerat cea mai radicală schimbare în comerţul sexual de la legalizarea prostituţiei în Olanda, acum aproape două decenii. Primarul Femke Halsema a sugerat să se renunţe complet la practica de a expune lucătoarele sexuale în vitrinele dinspre stradă.
Raportul său, "Viitorul prostituţiei în vitrină în Amsterdam", abordează patru soluţii principale care vor fi prezentate rezidenţilor şi întreprinderilor din Amsterdam în această lună. Scenariile includ: încheierea practicii femeilor care stau în vitrine, intensificarea licenţierii lucrătorilor de la ferestre, reducerea numărului de bordeluri din centrul oraşului şi, în final, închiderea bordelurilor şi relocarea acestora în alte părţi ale oraşului.
În cursul acestui an, soluţia aleasă va fi votată în consiliul municipal.
Primarul Amsterdamului consideră că este nevoie de aceste schimbări din cauza creşterii nivelului atins în traficul de persoane şi al numărului de turişti care vizitează cartierul luminilor roşii şi fotografiază femeile din vitrine.
"Suntem forţaţi de circumstanţe, deoarece oraşul Amsterdam se schimbă", a adăugat Halsema, susţinând: "Cred că multe dintre femeile care lucrează acolo se simt umilite, luate în râs, acesta este unul dintre motivele pentru care ne gândim la aceste modificări".
Totodată, primarul a ţinut să precizeze că nu se încearcă interzicerea prostituţiei: "Am legalizat prostituţia pentru că am crezut şi încă mai credem că prostituţia legală oferă unei femei ocazia de a fi independentă, autonomă. Criminalizarea prostituţiei a fost preferată în Statele Unite şi cred că expune femeile unor riscuri în plus".
Rezultatele unui sondaj recent au arătat că 80% dintre persoanele care oferă servicii sexuale spun că faptul că turiştii se "holbează" la ele le afectează negativ afacerile, iar consilierii municipali au sugerat anul trecut să mute acest cartier în altă parte a oraşului.
Numărul turiştilor care vin în Amsterdam a ajuns la 19 milioane în 2018, iar cifra este estimată că va atinge 29 de milioane până în 2025.
Interdicţia va intra în vigoare de la 1 ianuarie şi va viza tururile ghidate plătite şi gratuite, care, potrivit municipalităţii, au un "efect magnetic" asupra numărului de vizitatori.
Numărul maxim de persoane permis pentru tururile ghidate în restul centrului oraşului va fi redus de la 20 la 15, iar ghizii vor avea nevoie de un permis special şi vor monitoriza cu stricteţe comportamentul turiştilor.
Autorităţile locale au luat deja câteva măsuri pentru a reduce aglomeraţia şi problemele provocate de turişti în centrul istoric şi mai ales în Cartierul Roşu. De exemplu, străzile sunt închise în nopţile aglomerate, pentru a fi curăţate, în timp ce persoane desemnate special îndrumă vizitatorii pe alte trasee.
Până la finalizarea unui scenariu, Cartierul Roşu din Amsterdam va rămâne deschis, iar tururile sunt disponibile până la ora 19:00.