Casa Albă a afirmat azi că democraţii au complotat cu Ucraina în timpul alegerilor electorale din 2016, schimbând tabelele de acuzaţi, în contextul scandalului despre contactele preşedintelui american Donald Trump cu Rusia, potrivit Inquirer.net.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe,Sean Spicer, a repetat acuzaţiile potrivit cărora un operator democrat s-a întâlnit cu oficialii ambasadei ucrainene în timpul campaniei.
Afirmaţiile au apărut pentru prima dată într-o poveste politică în ianuarie. Spicer a spus: "Evident, a existat un interes mult mai mare în ultimele zile vizând ceea ce DNC a făcut în coordonare cu guvernul ucrainean pentru a încerca să comploteze".
Spicer a făcut referire la rapoartele recente din mass-media, susţinând că operatorul a vrut să-l murdărească pe Paul Manafort, directorul de campanie al lui Trump.
Purtătorul de cuvânt a susţinut că complotul Comitetului Naţional Democrat a avut scopul de a elimina pe cineva, ceea ce s-a întâmplat până la urmă. Manafort şi-a părăsit postul în august 2016, în timp ce perspectivele electorale ale lui Trump erau neclare, iar detaliile afacerilor sale cu liderii pro-Kremlin din Ucraina au ieşit la iveală.
Spicer a fost întrebat de un reprezentant media pro-Trump dacă problema a fost ridicată când preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a vizitat Casa Albă în iunie.
Spicer a spus că nu ştie, dar a afirmat că "complotul DNC cu guvernul ucrainean a captat cu siguranţă mult mai multă atenţie de la această întâlnire". Adrienne Watson de la DNC a acuzat Casa Albă de deviere: "Casa Albă a făcut această naraţiune să distragă atenţia de la dorinţa campaniei Trump de a colabora cu un guvern străin ostil pentru a interveni în alegerile noastre. Nimeni nu crede aşa ceva".
Comentariile vin odată cu confruntarea Casei Albe cu mărturisirea lui Donald Trump Jr. că el şi alţi doi asistenţi superiori ai lui Trump s-au întâlnit în cunoştinţă de cauză cu ofiţerii aflaţi în legătură cu Kremlinul pentru a obţine informaţii incriminatoare împotriva candidatului rival la preşedinţie, Hillary Clinton. Recunoaşterea, după luni de negări, i-a făcut pe unii republicani să critice deschis Casa Albă şi să îndrăznească să spună că Donald Trump Jr. a încălcat legea, potrivit sursei.
Agenţiile americane de informaţii cred că Vladimir Putin a ordonat o operaţiune de influenţă vastă pentru a înclina alegerile din 2016 în favoarea lui Trump. Trump însuşi a răspuns prin descrierea întâlnirii fiului său ca o afacere normală: "Cei mai mulţi politicieni s-ar fi dus la o întâlnire ca cea la care a participat Don jr pentru a obţine informaţii despre un adversar. Asta e politica!". Spicer părea că îl contrazice pe şeful său, spunând că întâlnirea era de fapt despre adopţie, conform sursei.
Ambasada ucraineană la Washington a negat acuzaţiile că a "complotat" cu democraţii împotriva campaniei lui Trump. Ambasada susţine că nu a "complotat nici cu DNC pentru cercetarea opoziţiei şi nici nu a întreprins nicio acţiune pentru a submina eforturile de campanie". Un raport al ambasadei arată: "În timp ce unii politicieni care nu fac parte din guvernul ucrainean ar fi putut susţine una dintre părţi sau ar fi putut face observaţii în timpul alegerilor de anul trecut, ambasada şi guvernul Ucrainei nu au făcut acest lucru". Raportul mai indică: "Apreciem foarte mult sprijinul administraţiei americane faţă de Ucraina şi progresele înregistrate în ultimele luni în relaţiile noastre bilaterale".