Preşedintele american Joe Biden a salutat astăzi reînnoirea in extremis a armistiţiului din Yemen pentru încă două luni şi perioada de "calm fără precedent" din această ţară devastată de aproape opt ani de război, transmite AFP, conform Agerpres.
"Preşedintele Joe Biden salută anunţul prelungirii armistiţiului în Yemen", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă.
ONU a anunţat ieri prelungirea in extremis cu încă două luni a armistiţiului, exprimându-şi speranţa "intensificării" negocierilor pentru ajungerea la o pace mai "durabilă" în Yemen.
Confruntată cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică este devastată din 2015 de conflictul dintre forţele guvernamentale, susţinute de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii houthi susţinuţi de Iran, rivalul Riadului în regiune.
"Sunt bucuros să anunţ că părţile au convenit să prelungească armistiţiul, în aceleaşi condiţii, cu încă două luni, de la 2 august până la 2 octombrie 2022", a declarat emisarul ONU pentru Yemen, Hans Grundberg. Această încetare a focului "include angajamentul părţilor de a intensifica negocierile pentru a ajunge la un acord de armistiţiu larg cât mai curând posibil", a spus acesta într-un comunicat. Potrivit acestuia, negocierile sunt în desfăşurare sub egida ONU "pentru a consolida oportunitatea oferită de armistiţiu de a se îndrepta către o pace durabilă".
Pe 2 aprilie, s-a convenit un armistiţiu de două luni care apoi a fost prelungit pentru o perioadă similară pe 2 iunie. La fel ca în luna iunie, anunţul reînnoirii armistiţiului a fost făcut ieri, 2 august, chiar în ziua în care urma să expire.
"Obiectivul principal al actualului armistiţiu rămâne acela de a oferi o alinare tangibilă civililor şi de a crea un mediu propice pentru o soluţionare paşnică a conflictului printr-un proces politic cuprinzător", a declarat Hans Grundberg.
Uniunea Europeană a salutat, într-o declaraţie, prelungirea armistiţiului şi a cerut protagoniştilor să-l respecte în continuare şi să lucreze pentru o relansare a negocierilor de pace sub egida ONU.
Potrivit ONU, războiul din Yemen s-a soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, două treimi din populaţie având nevoie de ajutor umanitar şi riscând o foamete pe scară largă.
Armistiţiul a fost relativ respectat pe teren, în pofida unor încălcări sporadice conform unor ONG-uri, printre care Acţiunea împotriva foamei, Handicap International, Medecins du Monde, Oxfam şi Salvaţi Copiii.
În prezent, Yemen se confruntă cu o scădere a ajutorului umanitar. La sfârşitul lunii iunie, Programul Alimentar Mondial al ONU a anunţat reduceri suplimentare ale ajutorului său din cauza deficitului cronic de finanţare, a inflaţiei şi a consecinţelor conflictului din Ucraina.