Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.967 lei, în luna ianuarie 2010, cu 2,8% mai mic faţă de luna precedentă, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Astfel, media salariului net a fost de 1.426 lei, în ianuarie, în scădere faţă de luna precedentă cu 51 lei (-3,5%), şi în creştere cu 5,2% faţă de luna similară din 2009.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de trans-porturi aeriene (3.184 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (809 lei), precizează Institutul Naţional de Statistică.
În majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut, în luna ianuarie 2010, decât în luna decembrie 2009, când s-au acordat premii ocazionale (pentru sărbătorile de iarnă, prime de vacanţă sau de performanţă), drepturi în natură şi ajutoare băneşti din fondul de salarii ori s-au realizat producţii mai mari. Totuşi, unele activităţi economice şi-au remunerat mai bine salariaţii în ianuarie, faţă de luna decembrie.
Silvicultura şi exploatarea forestieră au înregis-trat cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, respectiv de pes-te 34%. În acelaşi timp, scăderi între 23% şi 30% au fost consemnate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, alte activităţi extractive, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare.
Creşterile câştigului salarial mediu net înregis-trate în unele domenii au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (inclusiv al 13-lea salariu pentru anul 2009), de revenirea din concedii fără plată şi şomaj tehnic. Cele mai mari creşteri, de peste 38%, au fost consemnate în activităţile auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii. Între 12% şi 19% au urcat salariile medii în activităţile de spectacole, culturale şi recreative, sănătate şi asis-tenţă socială, învăţământ, transporturi pe apă, în luna ianuarie.