Cât de pregătită este alianţa NATO pentru o confruntare cu Rusia?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 noiembrie 2022

Cât de pregătită este alianţa NATO pentru o confruntare cu Rusia?
Călin Rechea

CNN a scris recent că producătorii americani de armament şi muniţii nu mai fac faţă comenzilor destinate susţinerii Ucrainei în războiul său contra Rusiei. În acest context, presa internaţională a scris că Statele Unite au comandat circa 100 de mii de obuze de 155 de mm în Coreea de Sud pentru a fi trimise în Ucraina.

Dar situaţia se pare că este mult mai gravă şi merge dincolo de capacitatea slabă de mobilizare imediată a complexului militaro-industrial de peste Ocean.

Organizaţia Heritage Foundation, cu sediul în Washington, a publicat recent raportul său anual cu privire la starea de pregătire a armatei SUA, iar concluzia a fost că "armata SUA este slabă".

După cum scrie publicaţia Politico, oficialii de la Pentagon nu au fost deloc mulţumiţi de această caracterizare şi consideră că este "periculoasă", mai ales că s-ar baza pe o cerinţă mai veche, respectiv pe capacitatea armatei de a lupta simultan în două războaie.

În raportul de peste 500 de pagini cu titlul "2023 Index of U.S. Military Strength", disponibil la adresa www.heritage.org/military, puterea militară a SUA este evaluată din punct de vedere al capabilităţii, capacităţii şi gradului de pregătire.

Scorul obţinut de armata terestră este în categoria "marginal", deoarece "programele sale de modernizare se află în stadiul de dezvoltare", iar capacitatea sa este considerată "slabă", în condiţiile în care se află la doar 62% din forţa pe care ar trebui să o aibă. Raportul ridică un semn de întrebare referitor la comportamentul în luptă al brigăzilor, în condiţiile în care pregătirea se face pentru operaţiuni la nivel de companie, nu pentru operaţiuni integrate la nivel de batalion sau brigadă.

Forţele Aeriene stau mult mai rău, primind calificativul "foarte slab", după a doua degradare consecutivă în ultimii doi ani. Problemele majore identificate se referă la asigurarea unui număr suficient de piloţi, a scăderii puternice a numărului orelor de zbor şi a vechimii considerabile a flotei.

Deficitul estimat pentru numărul piloţilor este de 650, în condiţiile în care vechimea medie a flotei de avioane de vânătoare este de 32 de ani. Mai mult, piloţii zboară în medie doar într-o singură misiune de antrenament pe săptămână la nivelul tuturor tipurilor de avioane existente. "Sunt puţine dubii în ceea ce priveşte dificultăţile pe care le-ar avea forţele aeriene în cazul unui război contra unei puteri similare", se arată în raport.

Calificativul pentru Marină este "slab", în scădere de la "marginal", deoarece capacitatea este considerată "foarte slabă" iar gradul de pregătire este "slab". Declinul Marinei nu va putea fi oprit dacă Congresul nu va face "eforturi extraordinare" pentru asigurarea finanţării pentru mai mulţi ani.

Una dintre unităţile de elită ale armatei americane, Infanteria Marină, a primit calificativul "puternic", pe fondul eforturilor masive de îmbunătăţire a capabilităţii şi a gradului de pregătire.

"Dintre cele cinci structuri ale armatei, Infanteria Marină este singura cu un plan credibil de schimbare, care şi implementează acest plan", se arată în raportul de la Heritage Foundation.

Forţa Spaţială este considerată "slabă", în condiţiile în care "majoritatea platformelor sale şi-au depăşit durata de viaţă, iar eforturile de înlocuire avansează foarte încet", ceea ce înseamnă că "Forţa Spaţială nu are capacitatea pentru a susţine sau a lupta într-un război contra unui adversar egal".

Calificativul "puternic" a fost acordat şi Forţei Nucleare, însă tendinţa se îndreaptă către "marginal" sau chiar "slab", conform analizei de la Heritage Foundation, deoarece "fiabilitatea sistemelor de livrare şi a focoaselor actuale este în pericol, în urma învechirii acestora, pe fondul extinderii ameninţărilor".

Pe marginea reacţiei Pentagonului la raportul "2023 Index of U.S. Military Strength", pe site-ul Heritage Foundation se reafirmă că "da, forţele armate ale SUA sunt slabe", iar oficialilor de la Departamentul Apărării li se transmite că "ar trebui să fie mai îngrijoraţi de capacitatea de a proteja interesele SUA decât de stima de sine".

După ce i se aminteşte Pentagonului că toate informaţiile provin din surse oficiale, inclusiv din propriile studii şi analize, organizaţia de orientare conservatoare de la Washington subliniază că în timpul Războiului Rece a existat un singur adversar, Uniunea Sovietică, iar acum sunt patru - China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord - în timp ce forţele armate ale SUA sunt la jumătate faţă de nivelul din urmă cu trei decenii.

De exemplu, Marina avea atunci circa 600 de nave, din care se aflau în misiune circa 100, iar astăzi numărul total al navelor a coborât sub 300, în timp ce numărul celor aflate în misiune s-a menţinut la acelaşi nivel. Pe de altă parte, numărul orelor anuale de zbor pentru piloţii de pe avioanele de vânătoare a scăzut de la circa 300 la mai puţin de 120.

După atacurile din septembrie 2001, armata Statelor Unite a fost angajată în operaţiuni în care au fost consumate platforme, muniţii şi echipamente acumulate pentru o confruntare cu Uniunea Sovietică, iar rata de înlocuire nu a fost la fel de ridicată, după cum mai subliniază Heritage Foundation. Ajutoarele militare tot mai mari acordate Ucrainei au agravat această problemă.

În aceste condiţii este pusă sub semnul întrebării însăşi capacitatea SUA de a participa la un război alături de aliaţii NATO din Europa, operaţiune care nu i-ar mai permite să susţină aliaţi din alte regiuni, precum Japonia, Coreea de Sud, Israel sau Taiwan.

Autorii raportului de la Heritage Foundation resping, astfel, criticile venite de la Pentagon şi susţin că "nu este periculoasă evaluarea onestă a stării curente a forţelor armate, ci periculoasă este negarea ameninţărilor şi a propriilor vulnerabilităţi".

Concluziile analizei de la Heritage Foundation sunt susţinute şi de o evaluare oficială publicată recent de Biroul Responsabilităţi Guvernamentale (Government Accountability Office, GAO).

În raportul "Weapon System Sustainment: Aircraft Mission Capable Goals Were Generally Not Met and Sustainment Costs Varied by Aircraft", din noiembrie 2022 (www.gao.gov/products/gao-23-106217), concluzia este vizibilă din titlu.

Autorii au evaluat gradul de pregătire pentru 49 de tipuri de avioane şi elicoptere din dotarea Forţelor Aeriene, Marinei, Infanteriei Marine şi Armatei şi au comparat situaţia din anul fiscal 2011 cu aceea din anul fiscal 2021, care s-a încheiat la 30 septembrie 2021.

Dintre cele 49 de tipuri de aeronave, 26 nu au atins rata capacităţii de executare a misiunilor în niciunul dintre anii studiaţi. Această rată se referă la procentul din timpul total în care un avion poate zbura şi îndeplini o misiune.

Rata capacităţii de executare a misiunilor a înregistrat doar scăderi pentru perioada analizată în cazul aeronavelor din Marină, Forţele Aeriene şi Infanteria Marină şi a crescut pentru aeronavele din dotarea Armatei.

Obiectivul pentru rata capacităţii de executare a misiunilor a fost atins doar pentru 4 tipuri de avioane: B-2 (bombardier strategic, Forţele Aeriene), RC-135S-W (avion de recunoaştere, Forţele Aeriene), UH-1N (elicopter, Forţele Aeriene) şi EP-3 (avion de recunoaştere, Marină).

Într-o listă separată sunt incluse cinci tipuri de aparate de zbor care se confruntă cu cele mai multe "provocări" din punct de vedere al ratei de executare a misiunilor.

Lista este deschisă de cel mai mare avion militar de transport, C-5M, ale cărui probleme sunt întârzierile de întreţinere, numărul mare de reparaţii neprevăzute, surse tot mai puţine de obţinere a pieselor de schimb, deficitul semnificativ la nivelul personalului de întreţinere, deficitul de piese de schimb şi întârzierile de aprovizionare. În aceste condiţii, capacitatea de transport a trupelor şi tehnicii militare în teatrele de operaţiuni este puternic afectată.

F-35, în toate cele trei variante ale sale, şi F-18 se află, de asemenea, pe această listă scurtă, iar natura şi numărul problemelor este foarte apropiată de aceea a venerabilului C-5M, care are o vechime de peste 50 de ani.

Pe marginea raportului de la GAO, analistul militar Larry Johnson, veteran CIA şi fost consilier de securitate la Departamentul de Stat, scrie că "Statele Unite nu sunt pregătite pentru un război convenţional împotriva Rusiei sau a Chinei".

Johnson subliniază că există o diferenţă majoră între capacitate de mobilizare a economiei SUA înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi situaţia din prezent, marcată de "contracţia dramatică a bazei industriale".

"Doar pentru că navele sunt pline de tehnologie avansată, aceasta nu se transformă automat într-o longevitate şi o eficienţă mai mare în luptă", mai afirmă veteranul CIA.

Iar cum NATO este o cantitate aproape neglijabilă fără capacitatea militară a Statele Unite, cu excepţia Turciei, concluzia nu poate fi decât aceeaşi şi în cazul alianţei.

O alianţă care acum, după aparenta scoatere din ecuaţie a opţiunii nucleare, se teme, probabil, cel mai mult de invocare Articolului 5 de către unul dintre membrii săi.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Europenii au aderat la NATO pentru protectie, bazat pe forta primei armate a lumii. In urma acestui raport si a cvasi epuizarii stocurilor de armament e necesar sa reduca nivelul declaratiilor. Recenta declarare a Rusiei ca stat terorist e o escalada a Europei cu Rusia care nu ajuta cu nimic nici Ucraina.

    1. Nu stiu cat ajuta faptul ca rusia a fost declarat stat terorist de catre parla mentul european dar RUSIA ESTE STAT TERORIST . Acum doua zile eram in ucraina intr-o misiune umanitara impruna cu 8 membrii ai unui ONG . Am nimerit acolo dupa bombardamentul salbatec al rusilor . O doamna a primit alimente si paturi de la noi . Doamna respectiva are 5 copilasi cu varste intre 2 si 9 ani . Ne-a spus ca trebuie sa ingrieasca copii dar daca nu ar avea aceasta obligatie ar fi pe front . Sotul d-ni e pe front . Pe front mai are 2 frati si doua surori . Ca familia doamnei in ucraina sunt o imensitate de cazuri . Acolo unde am vorbit cu doamna alte mame cu copii ne-au spus lucruri asemanatoare. Ideea care trebuie retinuta este ca ucrainenii sun indarjiti si sunt hotarati sa lupte pana la victoria finala pentruca nu iau in calcul alta varianta

      Ucraina nu va mai exista ca stat. Asta sa ii spui acelei doamne. Si ca nu va intra in UE nici in 50 de ani.

      Iti raspund tie celui care spui ca ucraina nu va exista ca stat.

      Iti dau urmatorul exemplu :

      Daca un tip ar veni la tine in casa si te-ar trage o batie zdravana apoi ti- ar fura bijuteri, valua , tablouri ceasuri si masina ; apoi ti-ar falsifica actele casei tale si si-ar trece-o pe numele sau asa cum au facut rusi cu referendumul rucat , tu ce ai face l-ai lasa pe tip sa faca toate astea si ai sta cu mainile-n san . Daca da afla ca ucrainenii nu sunt lasi. 

    Din acest motiv cred ca SUA ar castiga o confruntare cu Rusia: la ei se fac evaluari realiste ale armatei, pe baza carora se pot aduce imbunatatiri, in timp ce in Rusia doar se aduc osanale, pentru a vedea apoi in lupta cat de slaba este intr-adevar armata.

    1. Exact. In NATO stie si ultimul ziarist cum sunt stocurile, in Rusia nu stie absolut nimeni cate mai sunt, cate functioneaza, cate au fost date la scrap...ce plan sa faci sa invadezi Armenia (ca tot se pare ca e ultima pe lista!) cand totul e doar lauda, propaganda la tv , minciuna si hotie?!

      Iar rezultatul este ca Rusia a castigat razboiul din Ucraina, demilitarizand intreg NATO.

      A crede este una - mai ales o părere personală - iar realitatea este ALTCEVA. De mai bine de 70 de ani cele două mari superputeri se înfruntă prin alții, niciodată acasă. Deci, sub nici o formă, nu putem vorbi de o confruntare convențională între două puteri nucleare și de cine ar "ieși" învingător. Vestul îndepărtat e jandarmul mondial de mult timp, creează războaie după războaie și milioane de victime, 2o numai în ultimii 21 de ani. Estul și-a dorit întotdeauna să fie primit și recunoscut în elita Europei, de peste 3oo de ani. A fost contaminat cu experimentul roșu tocmai ca să fie scos din schemă, apoi ajutat să învingă Germania, care domina Europa de 8o de ani. Cine a luat locul Deutcheland în Europa, după ce au spart-o în două?

      Cine au împărțit continentul? 

      Cred că ar fi mai indicat să ne vedem lungul nasului și să ne raportăm la țara nostră, că suntem vai și amar din toate punctele de vedere, cu hoți și tâlhari autohtoni, trădători și vânzători de neam! Fără o armată adevărată, ca întotdeauna - că a fost 1916 sau 1941 - cu bodyguard pe mrd $ anual, fără industrie, cu agricultura la pământ, comerțul pe negativ mereu și economia doar pe servicii și consum! 

      Între 5.6 și 8 milioane de români, majoritatea bărbați, slugi la ue, că "acasă", ce să facă?! 

      Colonie a corporațiilor și vestului, mai avem noi ceva?

      Să ne dăm cu părerea și să schimbăm ce este rău Aici, chiar nu prea contează ce fac alții, că pe ei îi cam doare-n... de România de vreo 33 de ani!  

      Voantii aur spun ca rusii au castigatin ukraina? Urtati ca rusii fugit din drumul spre kiev ?

      Sunt multi care se cred mari patrioti dar se supara cand rusiei i se cere tezaurul romaniei 120 tone aur . Aceeasi patrioti sunt total dezinteresati de cei 200.000 de romani deportati de rusi in siberia . Tot in acest context ii intreb voantii aur de ce nu spun nimic despre pactul ribentrop- molotov prin care o mare parte din trupul tari a fos luat de rusi ?

      Acum putem spune doar atat : VICTORIE TCRAINA  

      Foarte bine spus.

      Daca tot tii cu rusii muta-te in rusia si spune-le sa returneze tezaurul romaniei adica 120 tone aur . Noi cei care iubim democratia suntem pentru independenta ucrainei . Suntem pentru pace suntem pt viata si suntem impotriva crimelor savarsite de rusi in ucraina . Daca aprobi crimele rusilor esti ca ei . In final iji zic tie si celor care gandesc ca tine :

      Pot ataca rusii ukraina de cate ori vor ei . Asta o pot face , dar de castigat nu vor castiga niciodata . Sa va fie clar tuturor celor care tineti cu criminali rusi  

    Rusii nu sunt in stare de 9 luni sa ia 20% din Ucraina, o tara de 3 ori mai mica decat ei. Si chiar dc ucrainienii au ajutor important nici intr-un caz armamentul de ultima generatie nato. deci chiar nici o sansa impotriva nato. ZERO SANSE. doar povesti ca in 3 zile suntem la berlin. in plus, pe nato nu-i pot santaja cu bombe nucleare, pt ca guess what? SUA au mai multe daca e cazul. nu rusii nu se pun cu nato.

    1. Armamentul tau de ultima generatie, F35 nu zboara, este un fiasco.

      Iar tunurile nemtesti de ultima generatie.... sa lasam presa NATO sa se planga. 

      Ukraine’s German-Supplied PZH-2000 Howitzers Are ‘Breaking Down’ In War Against Russia; Report Says Facing ‘Unexpected Problems’ 

      On November 18, the German newspaper Der Spiegel reported that Panzerhaubitze 2000 self-propelled howitzers are heavily utilized on the battlefield, but Ukrainian troops are struggling to maintain and repair the weapons due to a lack of spare components. 

      The report said that the 14 PzH 2000 systems that Germany transferred to Ukraine are experiencing “unexpected problems,” as procurement errors resulted in a shortage of spare parts, endangering the combat effectiveness of the weapons. 

      The German Defense Ministry is thought to have neglected to order enough spare parts to keep the howitzers serviced and properly maintained on time.  

      According to Spiegel, most howitzers now need repairs due to their frequent use. Ukrainian artillery crews fire up to 300 shells per day fr om each cannon, which results in substantial damage to the weapon system.  

      Rusii au suferit si neimpliniri in aceste 9 luni. Razboiul din Afganistan a durat peste 10 ani, iar SUA nu a reusit sa cucereasca o tara de 15 ori mai mica.

      Dar marile lor succese sunt: demilitarizarea Ucrainei si a industriei militare sau de uz dual, demilitarizarea NATO si a Europei, consolidarea Asiei si constientizarea pericolului imperialist al Vestului, demascarea ticalosiei Vestului si a lipsei de incredere in orice tratat sau intelegere semnata de Vest.

      Practic, marele succes al Rusiei este faptul ca tarile globului insemnand 70-80% din populatie, nu se aliniaza in spatele SUA si UE ba chiar le critica deschis. Xi, Modi au criticat politica Vestului in declaratii de presa. 

      Zero sanse. Zero. Americanii sunt turbati daca sunt atacati direct. afganistan siria povesti. dar dupa Pearl Harbour s-a vazut cum sunt americanii. In plus in Nato sunt si nemtii, britanicii, italienii, francezii. Aici vorbim de un atac direct al rusilor contra nato, un razboi pe teritoriul nato. vad pe dracu rusii numai sa incerce sa calce in europa. si asa au spus ca suntem Satana. pai il intalnesc in persoana daca vin.

      Muta-te in rusia

      Rusia își trimite flămânzii la război cu o pușcă de lemn și voi vorbiți despre demilitarizarea Ucrainei? :)

    SUA este un "paper tiger". Conflictul din Ucraina arata dimensiunea de demagogie si de minciuna si slabiciune militara. SUA nu are nicio sansa in fata tarilor cu care se confrunta: Rusia, China. Mai mult, chiar si Turcia le bombardeaza bazele din Siria.

    1. Paper tiger este renumele armatei chinezești.

      China a început să se alinte după evaluarea realistă a situație. Propagandiștii sovietici de pe zero hedge primesc ruble în continuare. Nu valorează nimic, dar iese de-o șaorma cu muștar. 

    Asta e singurul loc din Romania ,din cate stiu ,eu unde pot sa apara asemenea articole si asemenea comentarii!N-o sa uitam asta!;-)))

    1. Într-o democrație e normal să se publice și propagandă sovietică. :)

    Cat de pregatit e Kremlinul pentru o confruntare interna cu propria populatie ?

    Urmeaza in Rusia decretarea Legii Martiale si inca o mobilizare de data asta de milioane de persoane, nu sute de mii.  

    Inca o data repet: cat de pregatit e Kremlinul de o confruntare contondenta cu propria populatie ?!?  

    Strangularea economica a Rusiei trebuie sa continuie si sa fie amplificata. Scurgerile viclene de gaze si petrol (vezi conexiunea Rusia-UK de exemplu , dar nu e singura) trebuie eliminate. China are cerere de gaze si petrol IN SCADERE datorita unei curbe descendente a activitatii economice. In plus China are oferte si din partea lumi arabe, nu doar a Rusiei.  

    Strangulati Tara Satanismului - Rusia! Numai intr-o tara satanista Patriarhul lor Kirill sfinteste bombe atomice de putere mare si indeamna mame sa isi trimita copiii la moarte!

    Tara Satanista Rusia trebuie rasa de pe harta Lumii odata pentru TOTDEAUNA! Blocheaza dezvoltarea tuturor vecinilor sai!  

    Felicitari dle ziarist, pentru documentare, trimiteri/bibliografie, interpretari etc!

    Bun articol! 

    Ar fi benefic sa il trimiteti si incompetentilor de la Monitorul Apararii! 

    Pornind de la exemplul SUA, un guvern competent (condus sau nu de un general plagiator) ar findemis toti sinecuristii din companiile romanesti de aparare - AVIO, IARV, RORX, NITR pentru a deveni competitive, pentru a-si creste exporturile!

    (Mai ales cand se vad in presa eforturile Ungariei, Poloniei etc de a deveni tot mai competitivi in productoa de armament)! 

    1. Probabil te referi la traducător.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb