Cât mai poate acoperi tiparniţa BCE prăpastia tot mai mare dintre Nordul şi Sudul zonei euro?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2021

Călin Rechea

Deciziile din ultima şedinţă de politică monetară a BCE au fost prezentate împreună cu noile prognoze privind creşterea economică şi inflaţia din zona euro, prognoze care manifestă în continuare mari deficienţe de credibilitate.

Pe fondul unei revizuiri pozitive a creşterii economice din 2021, până la 5%, de la 4,6% conform prognozei din iunie 2021, economiştii BCE estimează că rata inflaţiei va fi de 2,2%, în loc de 1,9%. Anul viitor va avea loc o reducere drastică a inflaţiei, până la 1,5%, iar PIB-ul zonei euro va creşte cu 4,7%.

Crearea unui context pozitiv a fost necesară pentru a nu "speria" pieţele, în special cea a obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, cu afirmaţii despre reducerea foarte uşoară a achiziţiilor de titluri în cadrul programului PEPP (Pandemic emergency purchase programme).

"Consiliul guvernatorilor consideră că pot fi menţinute condiţiile favorabile de creditare cu un ritm mai scăzut al achiziţiilor din cadrul programului PEPP", se arată în comunicatul de presă.

O astfel de afirmaţie indică, cel puţin teoretic, temperarea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale prin tipărire, dar preşedintele BCE, Christine Lagarde, a subliniat, în cadrul conferinţei de presă, că nu este vorba despre temperare.

"Doamna nu temperează", a răspuns Lagarde unui ziarist, parafrazînd o declaraţie a fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Contradicţia dintre cele două afirmaţii l-a determinat pe economistul finlandez Tuomas Malinen să precizeze că "doamna Lagarde s-a angajat într-o operaţiune de propagandă, în care ceva (temperarea achiziţiilor prin tipărire) a fost prezentat ca altceva (nu va fi temperare)", iar "în limbajul obişnuit aşa ceva se numeşte minciună".

Oare nu ştie Malinen că băncile centrale nu mint niciodată, ele doar "modelează aşteptări" şi "ghidează în avans"?

Ulterior, preşedintele BCE a precizat că obiectivul instituţiei este "asigurarea unor condiţii relaxate de finanţare". Dar nu era asigurarea stabilităţii preţurilor obiectivul BCE, o "stabilitate" care oricum prezintă grave deficienţe de logică, fiind definită printr-o rată a inflaţiei de 2%, adică o creştere exponenţială a preţurilor? O astfel de dinamică este devastatoare mai ales pentru pensii şi pentru cetăţenii care depind de venituri fixe. Răspunsul oferit altui jurnalist i-a oferit doamnei Lagarde ocazia să sublinieze că obiectivul fundamental al BCE este, totuşi, stabilitatea preţurilor.

Dincolo de declaraţiile oficialilor Băncii Centrale Europene, acţiunile lor arată că adevăratul obiectiv este, de fapt, prevenirea cu orice preţ a falimentelor suverane din zona euro.

Conform celor mai recente date de la BCE, valoarea obligaţiunilor achiziţionate prin tipărire în cadrul programului PEPP, care a fost adoptat prin ignorarea tratatelor europene, a ajuns la 1,34 trilioane de euro la începutul lunii septembrie 2021, în condiţiile unei limite de 1,85 trilioane.

La începutul lunii august, Reuters scria că "BCE a cumpărat mai multe obligaţiuni decât au vândut ţările din zona euro pentru a plafona costurile de finanţare". Estimările de la UniCredit citate de Reuters arată că BCE a cumpărat obligaţiuni suverane ale Italiei, Spaniei, Franţei şi Germaniei cu o valoare nominală de 134,7 miliarde de euro în iunie şi iulie, în timp ce emisiunile nete au fost de 89 de miliarde de euro.

Nu este curios cum o astfel de plafonare este considerată perfect normală, în timp ce apelurile pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale nu merită să fie luate în considerare, deoarece contravin principiilor pieţei unice? Iar apoi, această creştere a preţului gazelor nu este determinată şi de politica iresponsabilă a banilor ieftini promovată chiar de BCE?

Tot preţurile energiei au "alimentat" creşterea ratei inflaţiei din Germania până la 3,9% în august 2021. O rată mai mare a inflaţiei, de 4,3%, s-a înregistrat în decembrie 1993, conform datelor Biroului Federal de Statistică, iar această dinamică a preţurilor îi "irită" tot mai mult pe germani, după cum scrie The Telegraph.

Un semnal al acestei iritări îl constituie şi studiul recent publicat de Institutul ZEW (Leibniz Centre for European Economic Research), sub titlul "The ECB Under the Threat of Fiscal Dominance - The Individual Central Banker Dimension". Autorii aproape au acuzat direct guvernatorii băncilor centrale din ţările cu grad ridicat de îndatorare că folosesc relaxarea cantitativă pentru a salva de la faliment propriile guverne, în condiţiile în care "interdicţia constituţională de finanţare monetară nu a împiedicat Eurosistemul să devină cel mai important investitor în obligaţiunile suverane din zona euro".

Oare cât mai poate fi acoperită prăpastia tot mai mare dintre Nordul şi Sudul zonei euro prin declaraţii propagandistice şi tiparniţă?

În prezentarea care a precedat dialogul virtual cu jurnaliştii, preşedintele BCE a susţinut că presiunile inflaţioniste vor creşte doar gradual, în condiţiile în care "va dura mai mult timp până când economia va funcţiona la capacitate maximă".

Dar de ce se urmăreşte revenirea la capacitate maximă a unei economii a cărei structură a fost distorsionată fundamental de politicile monetare relaxate şi ultrarelaxate din ultimele decenii?

Oare utilizarea integrală a capacităţilor de producţie nu înseamnă şi o poluare mai mare, emisiuni de dioxid de carbon mai mari, care vor avea efecte devastatoare asupra mediului şi vor accelera schimbările climatice?

Dar asta nu este tot. Preşedintele Lagarde nu a ezitat deloc când a fost "nevoită" să laude contribuţia BCE la redresarea economică a zonei euro. "Considerăm că multe dintre rezultatele bune din economie şi motivele întemeiate pentru redresare au legătură şi cu politica monetară şi, desigur, trebuie să ne asumăm integral aceste merite", a răspuns doamna Lagarde unui ziarist. Din păcate nu s-a spus nimic despre asumarea responsabilităţilor.

Aceste "rezultate bune" şi "redresarea" au fost descrise, înainte de şedinţa de politică monetară a BCE, tot de Tuomas Malinen. "Cum poate fi numită redresare situaţia în care avem programe de stimulare monetară şi fiscală fără precedent?", a întrebat retoric economistul finlandez, care subliniază că "aceasta este doar o manipulare a economiei pentru a părea altceva", în condiţiile în care "suntem în criză încă din septembrie 2019".

Afirmaţiile sale sunt susţinute inclusiv de evoluţia depozitelor constituite la bănci de companiile nefinanciare din zona euro, care au crescut cu circa 600 de miliarde de euro din 2019 până la sfârşitul lunii iulie 2021 şi au ajuns la 3,2 trilioane de euro, conform datelor preluate de Bloomberg de la BCE. În perioada 2016 - 2019 creşterea a fost de circa 300 de miliarde.

Bloomberg scrie că nivelul deosebit de ridicat al depozitelor "poate ajuta companiile să facă faţă unor şocuri paroxistice de pe piaţa creditului". Dar de ce ar mai veni astfel de şocuri când redresarea merge atât de bine şi oportunităţile de profit se "aruncă", pur şi simplu, în faţa companiilor?

După ultima decizia de politică monetară a BCE, reputatul analist american Martin Armstrong a scris că "BCE este motivul pentru care vom avea Marea Resetare", deoarece revenirea la normalitate nu mai este posibilă.

Armstrong nu ne oferă prognoze precise despre creşterea economică şi inflaţie, aşa cum face instituţia monetară a zonei euro, ci se limitează să spună că ciclul început de BCE în 2014, prin anunţarea dobânzilor negative, se va încheia în 2022, anul în care "totul va exploda pur şi simplu".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Nu cred ca explozia in zona euro va veni in 2022 asa cum prezice Martin Armstrong. Si, sub nicio forma, nu cred ca BCE va accepta sa devina factorul declansator al acestei crize. Nu! BCE, dincolo de mici ajustari mai mult de imagine ale politicii monetare, va continua sa cumpere vartos bondurile tarilor supraindatorate din sudul zonei euro. BCE nu are de ales! In clipa in care inceteaza sa cumpere bondurile Italiei yieldurile Italiei vor exploda in sus.

    Politica BCE va continua ”as usual” si tensiunile macro vor continua, bineinteles, sa se acumuleze. Evident, tarile din sudul zonei euro nu doar ca nu vor, dar nici nu pot sa faca niciun fel de reforme structurale. Au ras toti de doamna Merckel acum cativa ani cand vorbea despre austeritate, care de fapt era o pledoarie pentru un pic de decenta bugetara in tarile supraindatorate.  

    Criza din zona euro are nevoie de un declasator puternic (trigger). BCE nu va accepta sub nicio forma sa fie acest declansator. Cand si cine va declansa acest trigger in zona euro este imposibil de spus acum. O sa raspund la fel ca si Mark Spitznagel de la hedge fondul ”Black Swan” Universa Investments, si care se refera la excesele FED si ale programelor guvernametale ce vor declansa in final o criza pe burse, sunt ”agnostic”, adica habar nu am cand va veni aceasta criza, dar va veni cu siguranta.

    Intre timp, stau si ma minunez de doua lucruri, cum de reuseste euro sa ramana atat de mult timp supraapreciat fata de dolar (dupa umila mea parere), si, doi, cat timp o sa mai dureze nebunia asta indecenta cu dobanzile negative si cine si de ce accepta sa cumpere bonduri euro la astfel de preturi ?  

    "Cât mai poate acoperi tiparniţa BCE prăpastia tot mai mare dintre Nordul şi Sudul zonei euro?"

    raspuns: cel mai devreme pana in 2024, cel mai tarziu pana in 2029 cand moneda euro si proiectul zonei euro sunt programate sa dispara. Repet: cel tarziu pana in 2029, se poate si mai devreme.  

    p.s. pe timp scurt confirm cu aceasta ocazie ca a inceput LESINUL DOLARULUI DE CARE AMINTEAM ACUM 1-2 LUNI !!!! Enjoy the ride!  

    1. Unde gasesc informatia ca "moneda euro si proiectul zonei euro sunt programate sa dispara"?

      la mine, e o anticipatie.

       

      stiu ca in ultima vreme gandirea prospectiva si anticipativa E INTERZISA (sub titlul de fake news) pentru ca asa vor sefii si stapanii Dictaturii Medicale!  

      ...dar aceasta putere a gandirii mele e de la Dumnezeu data si e dincolo de autoritatea discutabila a unor carnati dictatoriali care vor fi curand taiati pe strada de masele furioase de oameni !  

      Nu-i interzisă ci mai degrabă se urmărește compromiterea. Mă bucură reapariția ta.

      Îți mai menții predicțiile legate de spargerea bulei speculative în intervalul 10-14 martie 2022? SP500 n-a ajuns la 4800-900 și nu se îndreaptă spre 5000, așa cum ai preconizat dar mai urmează. 

      Apropo de dictatura medicală și ce acceptă sau uneltește, un amic, pe care-l voi menționa cu gradul militar existent și cel masonic nr. 20 adaptat drept ,,chestorul pontifex" îmi spunea încă din toamna anului 2018: ,,O să ții minte anul 2020" iar în ianuarie 2020, când i-am spus că nu s-a întâmplat deocamdată nimic mi-a răspuns: ,,Așteaptă, anul 2020 nu s-a încheiat"... 

      Buna Campanella,

      Luasem doar o pauza.  

      Da, mentin predictia cu 4850-4950 SPX 500 in intervalul martie 2022 (sa o luam asa mai larg... desi tinta mea e sapt 10-14 martie 2022).  

      Motivele sunt date de lesinul dolarului care a inceput si care va alimenta "strigatul grasei" (sa ii zicem asa... ma refer la expresia "it won;t stop until the fat lady sings" ... cu referire la un blow-off top pe burse). Tinta DXY (indice consolidat USD) e in zona 79-80-81 (bottom). Timpul pt bottom DXY e martie-aprilie 2022.  

      Acum pe burse va fi probabil (in sept-oct 2021) o corectie relativ adanca si verticala ...dar doar o corectie.  

      Dupa care , cum am zis, pe fondul deprecierii accelerate a USD vom vedea minunea minunilor... SPX500 la aproape 5000 puncte (aria mea e 4850-4950 puncte).  

      Asa sa ne ajute Dumnezeu!  

      Dupa aia avem bear market pe TOATE BURSELE LUMII ! (interval: 12-24 luni ; tinta SPX 500 : 1150-1300 puncte).  

      Te pup pe portofel! :)

      inca ceva: ...de fapt nu am revenit :))

      am mai scos nitel capul din scorbura in care m-am pitit la panda sa urmaresc valutele si pietele de capital :) 

      un pic de tacere nu strica in perioadele esentiale :)) ...ca dupa aia... tot o sa comentez , fii fara grija :)))) ...stii... cand se termina cumparatorii sau vanzatorii (la top sau bottom) ...e mai bine sa stai de 6, sa stai la pazeala... ca cei ce ciripesc mult , nu mananca! :))) 

      Cum a fost in transa? Ai mai primit semne (semnale)? De la cine si cat costa?

      Poate te culci la loc si ne lasi cu ale noastre.... 

      Tot tu esti, NOSTRADAMUS?!....

      De ce nu incerci si in versete? Ar fi mult mai cool si mai enigmatic!

      fa aceasta lume mai buna si taie-ti venele, detractorule

      Mulțumesc pentru ideea de a urmări DXY și pentru urare. Cred că e interesant să te poți izola undeva la munte. Cu copii e mai greu.

      Ideea cu grasa care cântă este foarte comică, probabil că te referi la FED. 

      Blow off sau blow up? 

      Un bărbat market nu strică pe fond dar, din păcate, afectează și fondurile de pensii, iar într-un bar market de 12-24 de luni vor fi multe apeluri în marjă. Orice se poate întâmpla pe fond de panică!!!

    Alt articol apocaliptic marca Rechea în care cititorii sunt întrebați diverse de autor.

    1. Corect! Oare de ce nu scrie si Rechea ceva despre Rusia sau China? De exemplu,ar putea sa scrie despre bula imobiliara care tocmai a explodat in China!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb