Sper că nici unul dintre cititorii mei nu îşi face iluzii. Acest regim (Ciolacu-Iohannis) va pierde trei miliarde de euro din banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană prin PNRR. Pentru noi, va fi un dezastru economic. Pentru ei, o afacere extraordinar de profitabilă.
Iată cifrele. Pe de-o parte, banii din PNRR. Aceştia au fost însă condiţionaţi de "reforme structurale" precum reforma pensiilor. În stilul cunoscut deja de pe vremea unui Ponta sau a unui Dragnea, Prim-ministrul de facto, Ciolacu - sper că nimeni nu îşi imaginează că numitul Nicolae Ciucă chiar are autoritatea unui Prim-ministru - a acceptat condiţiile. Evident, cu gândul că, la o adică, România face ce vrea. Sistemul "Câinii latră, caravana trece!". Ideea nu este chiar rea. De nenumărate ori majoritatea socialistă de la Bruxelles a spus una şi a făcut exact pe dos.
Problema este că acum bani nu sunt, criza bate la uşă, situaţia internaţională este dezastruoasă. Probabil că acum Comisia Europeană va tăia din bani. Tot ce poate spera regimul Ciolacu-Iohannis este ca măcar o parte din bani să intre totuşi în cuferele Guvernului.
În orice caz, nimeni de la Palatul Victoria nu îşi va pierde somnul pentru un asemenea mizilic. Trei miliarde de euro mai puţin, este adevărat. Pe de altă parte, "specialii" sunt în câştig net cu două miliarde şi jumătate.
Deja prim-ministrul în exerciţiu, Ciolacu, a anunţat în clar că nu are de gând să facă nici o reformă a pensiilor "speciale".
Chiar s-a arătat indignat că cineva a semnat în numele României pentru aşa ceva. Presupun că se referă la PNL, care de un an de zile încoace a devenit sacul de box al PSD, sub privirile părinteşti ale locatarului din Cotroceni.
Motivul invocat de şeful PSD este ridicol şi revoltător în acelaşi timp. Dacă s-ar reforma "pensiile speciale" atunci ar fi distruse "structurile" de securitate naţională. Ceva nu are logică aici. Pensionarii nu sunt, prin definiţie, parte a "structurilor". Pentru simplul motiv că ieşind la pensie, ei stau acasă. Iar dacă stau acasă, înseamnă că nu mai vin la birou. (Aşa ar fi normal, cel puţin).
Să ne întoarcem însă la cifre, pentru că ele ascund un mister. Matematic, avem o pierdere de trei miliarde de euro. Să trecem însă la "câştig" (pentru guvernanţi, evident) cele 12 miliarde de lei plătite ca pensii "speciale". Rezultatul este uşor de calculat. O pierdere de aproximativ jumătate de miliarde de euro.
Pentru un operator politic raţional, lucrurile sunt absolut clare. Ar fi mai bine să pună mâna pe banii de la PNRR şi să îi lase din braţe pe "speciali". Posibil ca asta să fi fost socoteala naivilor de la Bruxelles. Dar iată că treaba stă exact pe dos. De ce?
Pentru a înţelege ceva din toată această afacere trebuie să pornim de la caracterul guvernării din România. Guvernul stă la putere pentru un scop fundamental - acela de a servi interesele unei oligarhii. Şi o face distribuind privilegii. Precum aceste rente viagere care sunt "pensiile speciale". Privilegiile costă, desigur. Iar Guvernul le finanţează "democratic", scoţând cămaşa de pe spinarea contribuabilului mediu.
Aşa că punctul de pornire în socotelile pe care şi le face guvernul lui Ciolacu este interesul "specialilor", nicidecum al contribuabililor. "Specialii" îşi cer banii. 2,5 miliarde de euro. Şi îi vor primi, indiferent de ce vor spune Comisia Europeană. Şi indiferent cât vor tăia din PNRR.
Pentru noi, ceilalţi, cifrele arată catastrofal. Pierdem trei miliarde din PNRR. Şi rămânem şi cu nota de plată a "specialilor". Total: 5,5 miliarde de euro. La un calcul rapid, circa 550 de euro per contribuabil. Cam mult, mai ales în timpurile acestea. Dar cui îi pasă? Şi încă nu am pus la socoteală dobânzile la împrumuturile cu care va fi acoperit deficitul...
Dar acum am ajuns la un alt mister. "Specialii" sunt oameni care formal vorbind nu mai sunt în "sistem". Cum se face însă că interesele lor sunt atât de importante? - încât să justifice un colaps economic?
Întrebarea trebuie reformulată. Nu trebuie să îi vedem aici doar pe beneficiarii finali - pe pensionarii din "structuri". În joc este chiar statutul acestor "servicii", care de decenii întregi căpuşează Bugetul. Iar unul dintre beneficiile pe care "serviciile" le garantează este impunitatea.
Aceasta este cu adevărat nepreţuită. Pentru că nu e vorba doar de banii din pensii. Ci, mai ales, de impunitatea în faţa legii. "Structurile" sunt organizaţii de tip mafiot, care îi protejează pe membrii lor consecinţele legale ale "învârtelilor" pe care le patronează.
Una dintre aceste "învârteli" a fost mormanul de bani pe care "specialii" îl iau după ce se pensionează la 50 de ani. Cum ar fi ca Guvernul să adopte o lege - orice lege - prin care interesele "serviciilor" să fie atinse? Ar fi democraţie în România, iar aşa ceva nu se poate! Oamenii aceia au "servit patria", nu ca noi, ceilalţi, care doar o finanţăm. Şi cum spuneau latinii, "Ubi bene, ibi patria" (acolo le este bine, acolo este şi patria lor).