CĂTĂLIN NIŢĂ, FPPG: "Măsurile pe energie adoptate în Senat sunt heirupiste"

S.B.
Miscellanea / 20 octombrie 2021

"Măsurile pe energie adoptate în Senat sunt heirupiste"

Măsurile care au ca scop protecţia consumatorilor de energie, adoptate luni în Senat, sunt heirupiste, nu au fost fundamentate, iar cei care le vor plăti în final vor fi tot consumatorii, prin taxe şi impozite, a declarat, miercuri, Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze din România, informează Agerpres.

"Comisia Europeană a dat acel comunicat cu recomandările privind măsurile care pot fi luate, iar din toată lista cred că se mai puteau alege şi alte măsuri. (În proiectul din Senat - n.r. ) sunt prea multe, cu de toate, cu plafonare, impozit, şi cu, şi cu, şi cu. Nu ştiu dacă a fost un consens politic să pună amendamentele tuturor partidelor sau pur şi simplu aşa au ieşit discuţiile, dar măsurile sunt heirupiste, nu sunt fundamentate nici ca principii, nici ca buget", a arătat Niţă, într-o conferinţă organizată de Asociaţia România Inteligentă.

Spre exemplu, măsurile propuse de USR pentru consumatorii noncasnici privind limitele de consum sunt anticoncurenţiale, a punctat Niţă.

"Scăderea TVA pot înţelege, ar putea ajuta, dar să scoţi şi accize, şi certificate verzi, şi contribuţia de cogenerare... sunt destul de multe şi nu ştiu dacă bugetul va putea susţine aşa ceva. Eu am o mare problemă cu plafonarea. Unde scrie "plafonare", nu mi se pare ok. Acel recul va fi plătit într-o formă sau alta tot de consumatorul final, le va plăti prin taxele şi impozitele din care statul va acoperi aceste măsuri", a continuat el.

Potrivit lui Niţă, producătorii de gaze au plătit între anii 2013 şi 2021 peste 6 miliarde de lei în contul impozitului pe veniturile suplimentare din dereglementare.

Senatul a votat, luni, proiectul de lege privind aprobare OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici.

Amendamentele aduse prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului - pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA la 5% - pentru cei noncasnici.

Totodată, consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturilor cu şase luni.

De asemenea, propunerea de lege include o supraimpozitare de 80% pentru producătorii de energie şi un plafon de 5% a profitului furnizorilor, raportat la costuri.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb