CĂTĂLIN PĂUNA, BIROUL BĂNCII MONDIALE ÎN ROMÂNIA: Inflaţia va scădea substanţial, iar leul se va aprecia în a doua jumătate a anului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 februarie 2008

Inflaţia va scădea substanţial, iar leul se va aprecia în a doua jumătate a anului

Deficitul de cont curent se adânceşte

Creşterea economică va continua să fie robustă în 2008 în ţara noastră, dar va consemna o uşoară încetinire faţă de anul trecut, a declarat, ieri, Cătălin Păuna, senior economist în cadrul Biroul Băncii Mondiale în România, cu ocazia publicării Raportului Economic Periodic "UE 8+2".

"În primele luni ale anului 2008, inflaţia va mai creşte, principalul motor al acesteia fiind dinamica preţurilor produselor alimentare, iar în plan secundar - evoluţia cursului valutar", a precizat domnul Păuna, adăugând: "Ne aşteptăm la o reacţie de politică monetară fermă, care va duce la un declin al inflaţiei în cea de-a doua jumătate a anului". În opinia sa, inflaţia va scădea substanţial în semestrul al doilea al anului curent, iar leul îşi va relua tendinţa de apreciere. Pentru finele lui 2008, domnul Păuna anticipează o rată a inflaţiei de 5,5%.

Raportul "UE 8+2" a fost prezentat ieri, într-o videoconferinţă la Varşovia (Polonia), de către Ronald Hood, economist-şef pentru Europa Centrală şi Statele Baltice, în cadrul Băncii Mondiale, care a atras atenţia asupra creşterii deficitului de cont curent în regiune, îndeosebi în România şi Bulgaria. "Aceste deficite de cont curent reprezintă cea mai mare vulnerabilitate faţă de condiţiile internaţionale în curs de deteriorare şi sunt mai îngrijorătoare pentru acele ţări cu niveluri înalte de îndatorare în monedă străină", a declarat Ronald Hood, subliniind: "Dezechilibrele externe s-ar putea ajusta cu creşterea mai lentă a PIB-ului prognozată pentru ţările baltice în 2008, însă în România şi Bulgaria există perspective reduse să se producă vreo schimbare în viitorul apropiat".

În ceea ce priveşte politicile economice din regiune, raportul semnalează, pentru România, o politică monetară moderat mai restrictivă.

Banca Mondială mai arată că, în ţara noastră, cheltuielile sectorului public sunt prea mari comparativ cu productivitatea.

Cătălin Păuna a menţionat: "În România, statul cheltuie circa o treime din Produsul Intern Brut, ceea ce nu este foarte mult la nivelul Uniunii Europene, dar reprezintă o pondere importantă din resursele pe care o economie le generează. România accelerează cheltuielile spre sfârşitul anului, în rândul principalilor ordonatori de credite. Este necesară o politică fiscală mai echilibrată. Cu siguranţă, trebuie să ne concentrăm pe o politică fiscală şi a veniturilor restrictive".

În opinia sa, pentru evitarea dezechilibrelor macroeconomice trebuie utilizate mai multe instrumente, de la politica monetară, la cea fiscală şi cea de venituri, precum şi introducerea unui cadru bugetar pe termen mediu.

O soluţie pentru reducerea cheltuielilor publice este, pe termen scurt, în opinia domnului Păuna, restructurarea administraţiei publice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Anul acesta vom trai bine daca Dumnezeu ne va da ploi la timp si nu vor fi calamitati.

    O recolta buna ,eventual f. buna,ne va salva de scumpiri. 

    O recolta slaba va adinci saracia tarii.

    Rugati-va Domnului pentru un an agricol bun. 

    1. ceea ce spuneti este perfect adevarat.totusi nu pricep,cu cat de multi experti avem cu atat sunt mai nedumerit ca asta vara cand agricultorii urlau din toate puterile ca este seceta si ca productiile agricole,cel putin in sudul si jumatatea de sud a moldovei sunt terminate multi analisti bagatelizau fenomenul.erau dintre cei care acum isi dau seama ca inflatia a fost in principal determinata de lipsa produselor agricole si in consecinta de pretul lor tot mai ridicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb