Cătălin Predoiu: Au avut loc dicuţii cu aliaţii NATO şi cu statele terţe

F.A.
Politică / 6 februarie 2010

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, astăzi, la postul public de televiziune, că au avut loc consultări cu aliaţii din NATO, dar şi cu terţe state care ar putea prezenta semne de îngrijorare datorate strategiei găzduirii de către România a unor elemente ale scutului antirachetă american.

"Aş vrea să subliniez că în acest demers s-a dat dovadă de maximă tranparenţă de către partenerul amercian şi au existat consultări permanente atât între aliaţi cât şi cu terţe state care, mă rog, ar putea fi îngrijorate de o astfel de strategie. Ele reprezintă, fără îndoială, un plus în politica de securitate a României şi un plus în relaţia de parteneriat româno-strategic. Să nu uităm că avem un astfel de parteneriat şi cred că această decizie nu vine decât să substanţializeze şi mai mult partenetriatul acesta. Anul acesta facem 130 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite. Este o coincidenţă, fără îndoială, dar cred că pe termen lung un plus de securitate pentru România poate să însemne un plus de stabilitate şi un plus de siguranţă, certitudine, în perspectiva dezvoltării democratice ", a afirmat ministrul Predoiu, potrivit Agerpres.

Cătălin Predoiu a precizat că acest sistem şi această strategie de dezvoltare a unui sistem de apărare antirachetă sunt urmări a unei serii de decizii adoptate la nivelul summitului NATO ce a avut loc în aprilie 2008 la Bucureşti şi a celor de la Strasbourg şi Kehl.

" El vizează protejarea teritorului statelor aliate de o serie de riscuri de atac cu rachete balistice sau ca rază medie de acţiune din zona extinsă Mării Negre, deci mai degrabă din regiunea Orientului Mijlociu. Aşa cum s-a precizat deja de factori mult mai autorizaţi în materie de politică externă, nu este un sistem care să fie îndreptat împotriva Federaţiei Ruse. Pe de altă parte, această decizie corespunde principiilor securităţii Alianţei, respectiv indivizibilităţii securităţii statelor aliate, principiului solidarităţii aliate şi unui principiu care vizează apărarea integrală a teritoriului statelor aliate ", a mai spus ministrul Predoiu.

Acesta a afirmat că mai multe detalii ar putea fi oferite de către ministrul de externe care va fi implicat în negocierile ce vor urma.

Predoiu a mai adăugat că acest acord va trebui ratificat de către Parlament, care va avea ultimul cuvânt în această procedură.

România a fost invitată de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să ia parte la dezvoltarea sistemului american antirachetă, a anunţat, joi, preşedintele Traian Băsescu, la finalul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care s-a decis să se dea curs acestei invitaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb