CĂTĂLIN PREDOIU, MINISTRUL JUSTIŢIEI: "Secţia specială nu poate, în actuala formă, să combată corupţia"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 21 ianuarie 2020

Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu

Modul în care a fost înfiinţată Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost deficitar, a declarat, ieri, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, care a adăugat că noua instituţie nu ar fi putut să combată corupţia din domeniu, chiar dacă şi-ar fi propus acest lucru.

Cătălin Predoiu a spus: "Modalitatea în care procurorul-şef al acestei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie emite acte procesuale fără să poată fi cenzurat de către procurorul general, modul în care a func-ţionat această secţie de un an şi mai bine, fără rezultate deosebite, ba chiar cu măsuri procesuale care au pus în cauză voinţa de a combate corupţia - mă gândesc la acele apeluri retrase în cauze de mare corupţie neexplicate, nejus-tificate, lipsa unor anchete care să demonstreze că are capacitatea această secţie chiar să combată fenomenul de corupţie, acolo unde este, în Justiţie - sunt deficitare. În mod obiectiv, o astfel de secţie doar cu procurori grupaţi în Bucureşti, la centru, fără să aibă dezmembrăminte teritoriale nu ar fi putut nici dacă ar fi vrut să combată corupţia sau să o abordeze într-un mod structurat şi eficient, pentru că nu poţi să faci din Bucureşti supravegherea fenomenelor de corupţie şi combaterea lor în toată ţara".

Potrivit ministrului de resort, acest proiect a fost "compromis" de la început din punct de vedere legislativ şi chiar operaţional. El a precizat: "Şi dacă s-ar fi făcut aceste dezmembrăminte, unităţi teritoriale, la ce-am fi ajuns? La un fel de DNA paralel? Şi aşa este complicată arhitectura Minis-terului Public şi nu totdeauna armonizată. S-a văzut că a fost, de fapt, un demers neprofesionist, nesuficient fundamentat, chiar dacă a plecat de la o idee care merită discutată: cum putem evita abuzurile asupra magistraţilor. Dar şi această idee trebuie să aibă în prealabil o altă cercetare în sens criminologic, în sens procedural. Unde au fost acele abuzuri?

Cine le-a săvârşit? Cine a fost şantajat? Cum a fost şantajat, dacă a fost şantajat? Câte cazuri sunt? A fost fenomen de structură, de sistem? Au fost cazuri izolate? La toate aceste lucruri se putea da răspuns până acum şi Justiţia putea să dea un răspuns".

Guvernul a adoptat, pe 27 decembrie 2019, un memorandum înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Ministrul Cătălin Predoiu afirma, la acea dată, că SIIJ este o instituţie sui generis care iese din principiile de func-ţionare a Ministerului Public, prin modul de reglementare. El sublinia că propunerea sa are în vedere şi "dimensiunea externă a activităţii acestei secţii".

Premierul Ludovic Orban a precizat că propunerea Ministerului Justiţiei de desfiinţare a acestei secţii i se pare corectă, fiind de altfel şi în programul de guvernare.

Adoptarea acestui memorandum nu înseamnă că Guvernul desfiinţează SIIJ, ci că îşi asumă ca poziţie oficială soluţia propusă de ministrul Predoiu. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere. Premierul Ludovic Orban nu exclude chiar asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect de act normativ.

ALDE consideră că se impune păs-trarea Secţiei speciale pentru inves-tigarea infracţiunilor din Justiţie, iar desfiinţarea acesteia "'nu va şterge cu buretele'' dovezile abuzurilor, ci doar va lăsa drum liber pentru altele.

Reprezentanţii formaţiunii politice sus-ţin într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a ALDE: "Dacă ministrul Justiţiei a constatat că există disfuncţionalităţi în privinţa acestei Secţii, obligaţia sa, ca deţinător al acestui portofoliu, este, în primul rând, să identifice soluţii concrete pentru rezolvarea acestora. Ministrul Justiţiei nu trebuie să aleagă calea facilă a desfiinţării Secţiei speciale, ci să găsească soluţii pentru a îmbunătăţi funcţionarea acesteia! Dacă domnul Predoiu speră că prin desfiinţarea Secţiei se vor şterge toa-te abuzurile la adresa magistraţilor, a oamenilor de afaceri, dar şi a multor alţi români, se înşală. Desfiinţarea Secţiei nu va şterge cu buretele dovezile abuzurilor, ci doar va lăsa drum liber pentru alte asemenea abuzuri. (...) În consecinţă, minis-trul Predoiu, pe lângă varianta facilă a desfiinţării Secţiei, ar trebui să găsească şi să prezinte soluţii pentru eficientizarea acesteia. Această discuţie privind Secţia specială trebuie să fie purtată în Parlament, sub nicio formă soarta ei nu trebuie să fie stabilită prin OUG sau asumarea răs-punderii de către Guvern"".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnu predoiu punei in fuctie pe cei mai corupti ca sa mearga justitia bine.(pentru voi)

    Ca-n TEXASUL sălbatic !!!

    Dacă SIIJ se înființa în 1990 : economic depășeam SUA!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb