CĂTĂLIN TOBESCU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI AIL-PROLEMN: "Ţara noastră recoltează foarte puţin din creşterea pădurii"

G.B
Miscellanea / 14 decembrie 2021

Cătălin Tobescu (sursa foto: Facebook)

Cătălin Tobescu (sursa foto: Facebook)

Ţara noastră recoltează foarte puţin din creşterea pădurii, în timp ce la nivel naţional se compară în mod greşit recolta cu lemnul comercial care este dispărut din pădure, a afirmat, astăzi, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn, potrivit Agerpres.

"Dacă ne raportăm la creşterea pădurii şi la rezultatele IFN suntem undeva la 60%. Eurostat merge pe datele INS şi ne cotează cu o recoltă la nivelul de 30 - 40% din creşterea pădurii, mult mai puţin decât media europeană. În România s-a comparat în mod greşit recolta cu lemnul comercial care este dispărut din pădure. Deci, s-a comparat o cifră dată de Institutul Naţional de Statistică privind recolta cu o cifră privind lemnul dispărut dat de IFN, unde sunt incluse crăci, vârfuri, lemn mort. În Europa nimeni nu face această greşeală. De ce nu trebuie să comparăm aceste cifre? La nivel european avem o creştere anuală a pădurii de 505 milioane de metri cubi. Din acestea avem o mortalitate naturală de 61 de milioane de metru cubi. Rămâne o creştere netă a pădurii de 444 milioane de metri cubi, unde volumul brut care se taie din păduri de 281 milioane de metri cubi. Diferenţa dintre creşterea netă a pădurii şi acest volum recoltat este de 163 milioane de metri cubi, ceea ce rămâne anual în pădurile Europei. Din cele 281 milioane de metri cubi, lemnul rotund care intră efectiv în piaţă este de doar 224 milioane de metri cubi, pentru că restul de 57 de milioane de metri cubi sunt resturi de exploatare. România recoltează foarte puţin din creşterea pădurii", a spus Tobescu.

Acesta a adăugat că imaginea creşterii industriei lemnului în ultimii zeci de ani arată că avem din ce în ce mai mult lemn în produse din lemn, însemnând mobilă, plăci, binale, lemn în construcţii, lemn în ambalaje şi foarte multe alte utilizări, "ceea ce este un lucru foarte bun pentru România".

Conform datelor din ultimul ciclu al Inventarului Forestier Naţional (IFN), între cele două cicluri (2012-2018), stocul de masă lemnoasă pe picior a crescut cu 133 de milioane metri cubi şi se situează la valoarea de 339 metri cubi/hectar, mai mult decât dublu faţă de valoarea medie europeană. Suprafaţa împădurită a României a crescut de la mai puţin de 6,5 milioane hectare după Al Doilea Război Mondial, până la aproape 7 milioane hectare, la ora actuală.

Asociaţia Industriei Lemnului (AIL) - Prolemn organizează, marţi, cea de-a V-a ediţie a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, unul dintre cele mai importante evenimente ale sectorului pădure-lemn.

Constituită în anul 2020, organizaţia numără, în prezent, peste 30 de membri, companii din industria de prelucrare a lemnului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dacă amenajările nu se fac vorbim vorbe sa vedem exiistentul real și apoi creșterile anuale calculate prin piețe de probă actuslizate!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb