CĂTĂLINA DRAGOMIR, RWEA: "Primele falimente în industria regenerabilelor, în câteva luni"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 7 iulie 2015

"Primele falimente în industria regenerabilelor, în câteva luni"

Industria face apel la autorităţi pentru ajustarea legislaţiei

Toate capacităţile de producţie a energiei regenerabile se confruntă cu grave probleme de lichiditate, de acoperire a costurilor operaţionale şi de rambursare a investiţiilor realizate, ne-a declarat Cătălina Dragomir, preşedintele consiliului director al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Domnia sa apreciază: "Această situaţie persistă din momentul în care modificările haotice aduse schemei de sprijin pentru energia verde au destabilizat întregul concept. În opinia asociaţiei, este o chestiune de luni până când vom vedea primele astfel de evenimente nedorite şi nefericite".

Din estimările RWEA, aproape toate investiţiile în construcţia de unităţi regenerabile au avut o componentă bancară într-o anumită pondere, mai mică sau mai mare. În aceste condiţii, cu siguranţă impactul negativ asupra investiţiilor şi deterioararea continuă a pieţei se vor reflecta în performanţa băncilor implicate, ne-a spus Cătălina Dragomir.

Prima reacţie a creditorilor industriei energiei verzi în urma schimbărilor legislative intempestive din 2013, prin care le-a fost amânată acordarea unei părţi importante a certificatelor verzi cuvenite producătorilor, a fost căutarea soluţiilor de acoperire a deficitului de venit. Implicit, una dintre alternativele puse în practică a fost şi este în continuare restructurarea împrumurilor acordate parcurilor eoliene, potrivit RWEA. "Din păcate, presiunea continuă şi nu există alternative viabile ce pot fi puse în practică de creditori pentru minimizarea altor riscuri curente sau viitoare", a conchis doamna Dragomir.

Întrebată care sunt soluţiile RWEA pentru modificarea legislaţiei astfel încât să fie mulţumiţi atât investitorii, cât şi consumatorii finali, preşedintele RWEA ne-a răspuns: "Orice soluţie trebuie să plece de la respectarea unor principii şi angajamente asumate, respectiv garantarea veniturilor proiectelor operaţionale - tranzacţionarea certificatelor verzi (CV) emise la o valoare minim garantată concomitent cu minimizarea impactului asupra consumatorilor finali (sunt diferite alternative asupra cărora facem calcule amănunţite); crearea mecanismelor de absorbţie şi tranzacţionare a CV amânate, eventual prin introducerea acestora pe piaţă într-o perioadă mai lungă decât cea menţionată acum în legislaţie; eliminarea dublei penalizări generate de diferenţele dintre producţia notificata şi cea efectivă, câtă vreme piaţa de echilibrare penalizează mult dezechilibrele de la notificări; acordarea de CV pentru toată energia verde produsă".

Producătorii de energie curată doresc şi evitarea introducerii unor noi elemente de distorsiune în piaţa de profil, precum introducerea noii scheme de susţine prin tarife fixe reglementate pentru capacităţi sub 0,5 MW în mecanismul schemei curente, fără să se ţină seama de impactul acestor decizii asupra producătorilor existenţi sau asupra consumatorilor finali. Cătălina Dragomir ne-a spus că este greu de înţeles de ce autorităţile justifică măsurile succesive de reducere a remuneraţiei producătorilor existenţi, prin faptul că România şi-a atins obiectivele în domeniul energiei regnerabile, dar, în acelaşi timp, lasă uşa deschisă unor noi investiţii.

Un alt aspect extrem de important pentru RWEA este integrarea regenerabilelor în sistem. Conform legislaţiei europene, statele membre trebuie să ia măsuri de integrare a regenerabilelor în mod echitabil, asigurând ceea ce se numeşte "level paying field". Cătălina Dragomir ne-a explicat: "Acest lucru se traduce prin implementarea de varii măsuri, precum încurajarea tranzacţionării pe piaţa intrazilnică, asigurarea agregării la nivel de portofolii extinse, încurajarea instalării bateriilor, limite sau chiar exonerare la obligaţiile de dezechilibre. În România, din nefericire, în ciuda remuneraţiei extrem de reduse, producătorii eolieni sunt excesiv penalizaţi, mult peste nivelul celorlalte state europene. Există o tendinţa de a încuraja şi penaliza dezechilibrele, în loc de a încuraja reducerea lor".

Legislaţia actuală creează doar cadrul general în care certificatele verzi amânate, în urma deciziei Guvernului din 2013, vor fi recuperate fără, însă, să fie indicată efectiv modalitatea de recuperare, consideră preşedintele RWEA. Din perspectiva pieţei actuale de CV, în care în ultimele luni a fost o îngheţare a tranzacţiilor, este evidentă presupunerea că acea cantitate de CV amânate, odată introdusă într-o piaţă inertă, va avea aceeaşi soartă, afirmă Cătălina Dragomir, adăugând că repetatele solicitări ale industriei de a aduce clarificări prin intermediul legislaţiei secundare au rămas fără efect sau reacţii din partea autorităţilor responsabile.

Doamna Dragomir a ţinut să ne precizeze: "De asemenea, trebuie să facem distincţia între recuperarea lor formală şi recuperarea din punct de vedere economic. Aceste certificate au fost amânate dintr-o perioadă în care exista un deficit şi vor fi redate producătorilor într-o perioadă în care numărul de certificate pe piaţă va exploda (n.r. începând din 2017). În contextul în care legislaţia actuală prevede o «îngheţare» de facto a cotei de energie regenerabilă, aceasta înseamnă pierderea valorii certificatelor amânate pentru cea mai mare parte a producătorilor".

Ţinând cont de istoricul anului 2014 şi de evoluţia pieţei din acest an, estimarea RWEA este că cel puţin o treime din certificatele vehiculate pe piaţă vor deveni simple hărtii fără valoare, pentru că nu-şi vor găsi cumpărători. Piaţa dispune acum de mult mai multe certificate decât sunt obligaţi să achiziţioneze toţi consumatorii finali, prin cota obligatorie impusă de reglementator.

În urma modificărilor legislative operate în ultimii doi ani, industria eoliană consideră că a fost creată o o prăpastie imensă între rata de recuperare a investiţiei, garantată prin legislaţia iniţială - 10,9% - şi realitatea operaţională.

Cătălina Dragomir a adăugat că numai în ultimul an au fost anunţate deprecieri (impairments) semnificative (în total, la 200-300 milioane de euro) ale activelor în industria eoliană, ceea ce înseamnă că unii producători au o perspectivă negativă asupra evoluţiei financiare a propriilor centrale eoliene.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Propun intrarea in faliment iar guvernul sa cumpere toate parcurile eoliene pentru a plati catre sine toate acele CV. Simplu.

    1. Sau incurajarea consumului de energie prin practicarea de tarife adaptate la puterea de cumparare a populatiei. Cand ai surplus de productie legea pietei spune ca pretul trebuie sa scada nu sa acooere altcineva-statul diferenta

      Pai si nu a scazut pretul?...uita-te mai atent ca e cu vreo 80 RON MW mai ieftin decat prin 2012-2013...CV nu au scazut la valori minime?...mi-e teama ca vom platii si noi si copii nostrii niste bani pentru procesele ce le va pierde Romania, bani pentru nerespectarea legislatiei in vigoare!

    Doamna Dragomir se plange de ti se face mila de ea.

    Intr-un fel ii dau dreptate din punct de vedere al schimbarilor legislative, dar paragraful in care spune ca producatorii de energie curata nu doresc legiferarea instalatiilor mici pe tarif unic dovedeste cine este doamna, ce caracter are si ce interese serveste. Cum sa ai tupeul si nesimtirea sa spui ca instalatiile mici sunt contra interesului consumatorilor finali cand exact ei ar fi cei mai fericiti sa scape de povara platii facturilor. Pai un consumator final daca scoate din buzunar 2000 euro pentru o instalatie mica nu il mai intereseaza de acum 25 ani curentul scump pe care il produce sclifosita doamna in eolienele ei la suprapret.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb