Un grup de acţionari "Romcab" (MCAB), cu o deţinere cumulată de peste 5% din companie, a solicitat completarea convocatorului Adunării Generale din 27 martie, cu propunerea de aprobare a acţiunii în răspundere contra directorului general Zoltan Prosszer, pentru daune cauzate societăţii de acesta, prin încălcarea îndatoririlor faţă de societate.
Tribunalul Mureş a aprobat, pe 20 februarie, intrarea în insolvenţă a producătorului de cabluri, la cerere, în condiţiile în care societatea a raportat o pierdere de 39 de milioane de euro, în 2016, deşi înregistrase un profit de 9 milioane de euro, în primele nouă luni de anul trecut.
Acţionarii mai solicitaseră introducerea pe ordinea de zi şi desemnarea unei persoane care să exercite acţiunea în justiţie.
Administratorul judiciar al "Romcab", RTZ & PARTNERS SPRL, a respins însă cererea de completare a convocatorului, invocând prevederile legii insolvenţei.
RTZ & PARTNERS SPRL susţine, în răspunsul dat acţionarilor, că administratorul judiciar are atribuţia să convoace AGA cu o ordine de zi specifică, respectiv pentru desemnarea administratorului special.
Totodată, conform legii insolvenţei, "după deschiderea procedurii şi numirea administratorului special, adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor/membrilor îşi suspendă activitatea şi se va putea întruni, la convocarea administratorului judiciar, în cazurile expres şi limitativ prevăzute de prezenta lege".
De asemenea, administratorul judiciar a invocat dispoziţia pe care i-a dat-o judecătorul sindic să convoace AGA, pentru desemnarea administratorului special.
Surse din piaţă susţin că legea insolvenţei şi judecătorul sindic nu spun că acţionarii nu pot completa convocatorul AGA, în condiţiile în care scopul lor era tocmai să îl împiedice pe Zoltan Prosszer, pe care îl consideră responsabil de pierderile raportate de companie, să fie numit administrator special.
Sursele precizează că acţionarii se gândesc acum să se îndrepte şi împotriva RTZ & PARTNERS SPRL.
Acţiunile "Romcab" au fost suspendate de la tranzacţionare, pe 17 februarie, la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care i-a solicitat companiei un raport detaliat cu privire la factorii care au generat modificarea situaţiei financiare de la data 30.09.2016 la 16.02.2017. Acest raport nu a fost publicat încă.
ASF a sesizat, recent, DIICOT cu privire la diferenţa de raportări ale "Romcab" dintre două trimestre consecutive, respectiv dintre profitul de 9 milioane de euro, anunţat pentru primele nouă luni din 2016, şi pierderea de 39 milioane de euro raportată pentru întreg anul 2016, după cum ne-au declarat surse din piaţa de capital.
Informaţiile referitoare la pierderile "Romcab" şi la problemele financiare ale companiei apărute, la începutul acestui an, au fost însoţite de o serie de modificări în acţionariatul "Sadalbari" SRL, care deţine 69% din "Romcab".
"Capitalul social al SC Sadalbari SRL, reflectat în 110 părţi sociale, este distribuit astfel: SC Motoplus Paneuro SRL - 101 părţi sociale (91,8%), Prosszer Zoltan - 2 părţi sociale, Amberyce Limited - 7 părţi sociale", potrivit raportului transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.
Conform informaţiilor de la Registrul Comerţului, Motoplus Paneuro SRL este deţinută, în proporţie de 99,9% de "Paneuro International" SRL. La rândul său, "Paneuro International" este controlată de Florin Dorin Costea, cu un pachet de 99,33%. Conform unor surse din piaţă, acesta ar fi frate cu Zoltan Prosszer.
Mişcarea a venit după ce pe 27 ianuarie, Zoltan Prosszer i-a cedat Roxanei Târcă (reprezentantul departamentului pentru relaţia cu investitorii de la Romcab) 35 din cele 45 de părţi sociale deţinute la "Sadalbari". Astfel, Roxana Târcă ajunsese la o deţinere de 46,7% din "Sadalbari", în timp ce Zoltan Prosszer rămăsese cu numai 9,35%. În acţionariatul "Sadalbari", se mai regăseau Rodica Dochiţoiu (cu 37,38%) şi Amberyce Limited (cu 6,54%), conform datelor din Monitorul Oficial, care nu au fost însă comunicate şi către BVB.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2017, 22:58)
Guvernanta corporatista e prosteala pt micii actionari! [Fragment eliminat, conform regulamentului.]