Cazanciuc sesisează CSM privind acuzaţiile PNL la adresa procurorului general

Andrei Stan
Politică / 12 august 2015

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri, 12 august 2015, Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanşa verificări pentru a se stabili dacă recentele declaraţii ale unor lideri ai unui partid politic aduc atingere independenţei justiţiei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.

"În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate nu a fost încălcată independenţa justiţiei.

În mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, am solicitat oamenilor politici să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor.

Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic.

Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat.

Modul în care lideri ai P.N.L. privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale P.N.L.

Separarea puterilor în stat, independenţa justiţiei, supremaţia legii, sunt principii pe care toţi cetăţenii României trebuie să le respecte, chiar şi reprezentanţii P.N.L.

În aceste condiţii, lansez un nou apel la toţi oamenii politici să se abţină să comenteze deciziile magistraţilor şi le reamintesc că Legea prevede căi şi mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulţumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma", a declarat ministrul justiţiei.

Deputatul PNL Radu Zlati a solicitat astăzi, prin intermediul unei declaraţii de presă, Consiliului Superior al Magistraturii să verifice decizia luată de procurorii de la Parchetul General care au decis să nu înceapă urmărirea penală a lui Victor Ponta pentru neorganizarea alegerilor parţiale în judeţul Cluj, în urma unei plângeri depuse liberali.

Zlati l-a acuzat pe Tiberiu Niţu că are o relaţie tip "protector şi protejat" cu premierul şi cere CSM să facă, dacă se vor dovedi acuzaţiile, "curăţenie în propria casă". Deputatul liberal a declarat: "Este cunoscută opiniei publice relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi Procurorul General Tiberiu Niţu. Relaţia dintre protector şi protejat, de vreme ce domnul Niţu a fost impus la conducerea unei instituţii, esenţială pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu. Nu întâmplător procurorii aflaţi sub conducerea domnului Tiberiu Niţu au dat NUP unei plângeri penale făcute la adresa premierului de către Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj, plângere penală pentru abuz în serviciu, cauzată de faptul că nu au fost organizate de către Guvern alegeri pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, în termenul prevăzut de lege."

Deputatul liberal a solicitat, astfel, Consiliului Superior al Magistraturii "să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii. Consider că acest NUP pus pe dosarul lui V.V. Ponta poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiţie în cazul premierului Ponta şi al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ."

Cu o zi în urmă, un alt liberal, Mihai Seplecan, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a solicitat la rândul său demisia procurorului Tiberiu Niţu. Acesta i-a acuzat pe procurorii de la Parchetul General de partizanat politic, atunci când au dat soluţia neînceperii urmăririi penale a primului ministru Ponta în cazul reclamat de liberali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb