Cazurile Caracal şi Bahrain - o simplă coincidenţă?

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 august 2023

Cazurile Caracal şi Bahrain - o simplă coincidenţă?

O anchetă recentă, publicată la începutul săptămânii de cotidianul rus Izvestia, ai cărui jurnalişti au investigat sub acoperire în zona Golfului, arată că în perioada 2013-2023, mai multe fete din Rusia, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, au fost obligate de membrii unei reţele infracţionale, în Bahrain, să ofere servicii sexuale mai multor cetăţeni de origine arabă, din ţările arabe din jur, precum şi soldaţilor şi ofiţerilor Flotei a 5-a a Marinei SUA, a cărei bază militară este situată în regatul arab din zona Golfului. Sursa citată susţine că reţeaua era constituită la vârf din şase cetăţeni ai Federaţiei Ruse, care au sechestrat, bătut şi drogat fete cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, după ce le-au atras în Bahrain, unde le-au deposedat imedia de paşapoarte. Potrivit sursei citate, cel puţin una dintre fete a murit în urma agresiunilor fizice, celelalte fiind obligate să se prostitueze în ţara din Golf.

Ancheta jurnalistică arată că fetele au fost luate din Rusia şi vândute unei grupări criminale, la preţuri cuprinse între 7.000 şi 14.000 de dolari, membrii grupării supraveghindu-le în Bahrain.

"Este vorba despre o reţea infracţională care şi-a desfăşurat activitatea mai mulţi ani, din 2013 încoace, iar minorele au fost obligate să ofere servicii sexuale mai multor cetăţeni de origine arabă, din ţările arabe din jur, precum şi soldaţilor şi ofiţerilor Flotei a 5-a a Marinei SUA, a cărei bază militară este situată în Bahrain", a declarat pentru sursa citată unul dintre membrii echipei care se ocupă de instrumentarea dosarului penal.

Sursa citata arată că în 2013 una dintre fete a încercat să evadeze din hotelul în care erau ţinute cu forţa de către membrii reţelei infracţionale, dar a fost prinsă, bătută şi ulterior, în urma agresiunii, a murit. Cadavrul a fost scos din hotel şi îngropat chiar în deşert, afirmă sursa citată, care mai arată că restul fetelor, care au rămas însărcinate în urma violurilor repetate, au fost forţate să avorteze foarte târziu. Drept urmare, unele dintre ele au dat naştere unor copii morţi, trupurile acestora fiind înfăşurate într-o pungă şi aruncate într-un coş de gunoi, potrivit jurnaliştilor sursei citate.

"Traficul de persoane în Bahrain este încă în desfăşurare", susţine corespondentul Izvestiei, care, sub masca unui turist, a vizitat capitala regatului, Manama.

"La ora 1:00, viaţa abia începe în zona Juffair. Sunt mai mulţi oameni pe stradă decât în timpul zilei, iar afişele luminoase sunt peste tot. Unele saloane au la intrare un panou pe care scrie: «Masaj bărbătesc»". Peste tot sunt «room-boys» care oferă servicii. O oră este 60 dinari, adică 15.000 de ruble. O noapte - 300 de dinari (80.000 de ruble). Un room-boy i-a arătat mai multe fete din Thailanda, Vietnam, Uzbekistan unui corespondent Izvestia, dar după ce jurnalistul transformat în turist a insistat i-a oferit şi o fată din Rusia pentru care a cerut 500 dinari şi încă 300 dinari pentru o cameră de hotel, ceea ce înseamnă aproape 200.000 ruble. Fata a fost scoasă şi arătată 10 secunde, însoţită de doi paznici, după care a ieşit din încăpere. Jurnalistul a refuzat oferta şi a părăsit locul", arată sursa citată.

Fetele exploatate sexual în Bahrain, de aceeaşi vârstă cu victimele din cazul Caracal

După cum se poate observa este vorba despre fete cu vârste între 13 şi 17 ani, unele dintre ele fiind obligate să ofere servicii sexuale militarilor americani din Bahrain.

Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, victimele din cazul Caracal, aveau, în vara anului 2019 - în momentul dispariţiei - 15 ani, respectiv 18 ani. Cu toate acestea, deşi FBI a fost implicat în ancheta desfăşurată în România, deşi au existat în rândul publicului suspiciuni privind o eventuală implicare a militarilor americani cantonaţi la baza de la Deveselu, Ambasada SUA şi Ministerul Apărării Naţionale au negat vreo implicare.

Referitor la dosarul Caracal mai multe întrebări au rămas fără răspuns, întrebări ridicate şi de ziarul BURSA, iar printre ele se numără aceea referitoare la rolul pe care FBI l-a jucat în ancheta penală şi la o eventuală implicare în acest dosar a militarilor americani cantonaţi la baza militară de la Deveselu. În ceea ce priveşte soldaţii americani de la Deveselu, ambasada SUA în România a declarat, după tragedia de la Caracal, că soldaţii americani au fost complet străini de acest caz şi nu au avut nicio implicare în el. Mai mult, trustul de presă al Ministerului Apărării Naţionale, într-un articol publicat după tragedia de la Caracal, a calificat drept fake-news de sorginte rusă toate informaţiile apărute în legătură cu o eventuală implicare într-o reţea de prostituţie cu trafic de minore a soldaţilor americani cantonaţi la Deveselu.

Cu toate acestea, în vara anului 2020, Adrian Zuckermann, ambasadorul SUA la Bucureşti i-a lăudat pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, şi pe procurorul general Gabriela Scutea "pentru strânsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii", cooperare care "a dus la mai multe arestări recente de mare notorietate, ale unor infractori implicaţi în criminalitate organizată, în trafic de persoane", fără a preciza însă despre ce infractori este vorba.

Eventuala implicare a militarilor americani a revenit în actualitate în martie 2023, când Curtea de Apel Craiova, la solicitarea procurorului DIICOT - solicitare susţinută şi de familia Luizei Melencu -, a decis judecarea cauzei cu uşile închise, motivând protecţia memoriei victimelor lui Gheorghe Dincă, deoarece în rechizitoriu sunt trecute fapte abominabile.

Suspiciuni neelucidate

Potrivit articolului 352 din Codul de procedură penală, judecarea cauzei cu uşile închise poate avea loc "dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiţiei".

Din textul de mai sus, reiese că şedinţa se poate desfăşura cu uşile închise, dacă desfăşurarea ei publică ar aduce atingere unor interese de stat. Or, o astfel de atingere ar putea fi o eventuală implicare în cazul Caracal a soldaţilor americani de la baza Deveselu. Chiar dacă autorităţile susţin că din cercetarea penală nu a reieşit nicio dovadă concretă şi nici o legătură între soldaţii americani de la baza de la Deveselu şi dispariţia Alexandrei Măceşanu şi Luizei Melencu, afirmând că informaţiile apărute în presă în cursul anilor 2019 şi 2020 sunt doar speculaţii şi zvonuri, ipoteza de lucru privind şedinţa publică din acest motiv nu poate fi neglijată. Mai ales că în acest dosar am avut de-a face cu neglijenţe peste neglijenţe, criminale, din partea autorităţilor din ţara noastră.

Departe de noi de a afirma că militarii americani de la Deveselu s-au bucurat de serviciile unei reţele infracţionale de trafic de persoane din judeţul Olt, dar până când nu vor fi prezentate opiniei publice toate dovezile care să înlăture această suspiciune, ea va plana în continuare inclusiv cu privire la dispariţia Alexandrei Măceşanu şi Luizei Melencu.

Toată această situaţie ne aminteşte de modul în care a decedat, în 2004, Teo Peter, basistul şi cofondatorul trupei Compact, în urma unui accident în Bucureşti, în care maşina ambasadei SUA condusă de un soldat american aflat sub influenţa alcoolului a lovit taxiul în care se afla Peter. Soldatul american a scăpat de răspunderea penală în România şi a fost judecat în SUA, conform unui acord încheiat anterior între cele două ţări pe baza legii de peste Ocean privind protecţia militarilor americani, dar acasă la el a primit o pedeapsă mult mai mică faţă de aceea pe care o risca în ţara noastră.

Cazul Caracal a fost readus în actualitate, după ce, la 1 august 2023, la patru ani de la comiterea infracţiunilor, şeful Poliţiei Caracal şi alţi trei subalterni au fost trimişi în judecată fiind acuzaţi de abuz în serviciu, pentru modul în care au intervenit după dispariţia Alexandrei Măceşanu. Procurorul care a stat o noapte întreagă în faţa porţii casei lui Gheorghe Dincă - în timp ce acesta se presupune că ardea cadavrul Alexandrei Măceşanu - a scăpat de toate acuzaţiile după ce Parchetul Curţii de Apel Craiova a dispus clasarea dosarului care fusese deschis pe numele său de fosta Secţie pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Cei care au răspuns apelurilor Alexandrei la 112 nu sunt nici ei urmăriţi penal.

Incriminarea poliţiştilor din Caracal doar pentru abuz în serviciu pare hilară, atât timp cât fapta lor s-a soldat cu uciderea de către Gheorghe Dincă a Alexandrei Măceşanu aşa cum au stabilit prin sentinţele lor atât instanţa de fond - Tribunalul Olt, cât şi cea de apel - Curtea de Apel Craiova. Practic, infracţiunea pentru care sunt urmăriţi cei patru poliţişti din Caracal arată încă o dată lacunele pe care a fost fabricat cazul Gheorghe Dincă şi întrebările la care nu au oferit un răspuns veridic nici ancheta procurorilor şi nici deciziile magistraţilor Tribunalului Olt şi Curţii de Apel Craiova, decizii prin care Dincă a fost trimis pentru 30 de ani în spatele gratiilor, pentru uciderea Alexandrei Măceşanu şi Luizei Melencu.

În vara anului 2019, întreaga ţară era zguduită de un eveniment tragic produs în Caracal. Două fete, Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, şi Luiza Melencu, de 18 ani, au dispărut, după ce au mers "la ocazie" în maşina lui Gheorghe Dincă.

Potrivit DIICOT, Luiza Melencu a fost răpită de Gheorghe Dincă în 14 aprilie 2019 şi a fost violată în aceeaşi zi de inculpat şi complicele său Ştefan Risipiţeanu. Procurorii susţin că în 17 aprilie 2019 Dincă i-a aplicat Luizei lovituri puternice în zona capului şi cutia toracică, care au cauzat decesul fetei, după care, pentru a ascunde omorul, ar fi ars cadavrul într-un butoi metalic aflat în curtea locuinţei sale, iar resturile corpului le-ar fi aruncat, după ardere, la marginea pădurii de lângă Caracal.

La trei luni după răpirea Luizei Melencu, în 24 iulie 2019 Gheorghe Dincă a luat-o "la ocazie" pe Alexandra Măceşanu din comuna Dobrosloveni către Caracal. A doua zi, profitând de un moment de neatenţie din partea lui Gheorghe Dincă, Alexandra a sunat de trei ori la 112, reclamând că a fost răpită, sechestrată şi violată într-o casă din Caracal. De-a lungul zilei, poliţiştii au încercat să identifice locul în care se afla Alexandra, dar abia în cursul nopţii, agenţii de poliţie au găsit locul şi au obţinut un mandat pe percheziţie, dar au reuşit să intre în casă abia pe 26 iulie la ora 6 dimineaţa.

La faţa locului agenţii au descoperit un butoi metalic în care se aflau cenuşă şi fragmente de oase umane calcinate.

Pe 28 iulie 2019, Gheorghe Dincă a recunoscut faptele de omor, atât în cazul Alexandrei cât şi al Luizei.

După ce cazul din Caracal a intrat în atenţia publică au avut loc nenumărate demiteri şi demisii la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, la STS şi în Guvern. Pe 27 iulie 2019, Nicolae Moga, ministrul Afacerilor de Interne la acea vreme a hotărât ca Nicolae Mirea, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt şi adjuncţii acestuia să fie demişi. Nicolae Moga a decis şi înlocuirea prefectului şi a subprefectului de Olt.

Pe 29 iulie 2019, Ionel-Sorinel Vasilca, directorul STS, şi-a anunţat demisia, menţionând într-un comunicat că a luat această hotărâre "pentru a nu afecta prestigiul instituţiei", iar a doua zi, în 30 iulie, Nicolae Moga a demisionat din funcţia de ministru de interne.

Ulterior, şeful Guvernului de la acea vreme, premierul Viorica Dăncilă, a demis-o pe Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, după ce într-o emisiune tv aceasta din urmă spus că ea a "învăţat de acasă" să nu se urce "în nicio maşină străină".

În 30 mai 2023, Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 ani de închisoare de Curtea de Apel Craiova, pentru uciderea Luizei Melencu şi Alexandrei Măceşanu. Ştefan Risipiţeanu a fost condamnat definitiv, pentru viol, la 12 ani de închisoare.

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care a stat o noapte cu mandatul de percheziţie în faţa casei lui Gheorghe Dincă, a scăpat în iulie 2023 de urmărirea penală pentru abuz în serviciu, dosarul său fiind clasat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

În 1 august 2023, Nicolae Mitrea - şeful Poliţiei Caracal la data dispariţiei celor două fete - şi alţi trei şefi de post din au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. ...

    Foarte bun articolul, mulțumesc.

    Au trecut deja 4 ani de la uciderea cu sălbăticie a bietelor tinere.  

    Întradevăr sună foarte bine, clar că ne-ar scăpa de toate problemele, dacă s-ar dovedi că militarii americani sunt in spatele crimelor din Caracal și Bahrain. Însă, mai mult că sigur că nu sunt ei. Militarii americani au un sistem de rotire a trupelor foarte bine pus la punct, Nu stau cu anii aceleași unități în aceasi zona. Din păcate, acele fetițe au fost ucise de niște nebuni de-ai noștri, da, români și nu de americani. Nu vreau sa merg mai departe cu nebunia, însă chiar lipsa de reacție a autorităților românești a dus la acest tragic eveniment, nu cred că acel animal de Dincă a putut acționa de unul singur și nu sun convins de corectitudinea procesului. Să nu ceară peste câțiva ani eliberarea, deoarece probele administrate nu au fost corecte.

    Paralela cu Teo Peter chiar nu își are rostul, sunt in Romania șoferi care au ucis și 3 oameni, au luat 2 ani cu suspendare.  

    In Caracal au fost/sunt mai multi agenti SRI si DGIA decat interlopi. Nimani nu s-a obosit sa le ceara informatii despre caz. De ce?

    Vestul este considerat decadent dar acesti arabi credinciosi care se arunca in aer in numele religiei sau fac scandal ca vor niste suedezi sa dea foc Coranului.....Niste ipocriti

    1. cine stie pe unde sunt fetele noastre,in nici un caz omorate. pentru ce sa le omoare cand puteau produce banii multi cu ele.

      Oare erau vaccinate fetele?

      ...

    Cam trasa de par concluzia, dar interesanta. Respectivul lua victimele la autostop, apoi le imobiliza, le ducea la el in apartament unde le viola si apoi le-a omorat in bataie, cadavrele le-a ars intr-un butoi.

    nu pare deloc similar cu rapirea rusoaicelor in scopul de a le exploata pt bani.  

    pacat ca cei de la 112 nu au gasit mai repede victima nr 2. daca o fi fost doar numarul 2. 

    un criminal in serie, ca si ted bundy 

    Theodore Robert Bundy (né Cowell; November 24, 1946 – January 24, 1989) was an American serial killer who kidnapped, raped and murdered dozens of young women and girls during the 1970s and possibly earlier 

    His usual technique involved approaching a female in public and luring her to a vehicle parked in a more secluded area, at which point she would be beaten unconscious, restrained with handcuffs and taken elsewhe reto be sexually assaulted and killed.

    1. Cam trasa de par povestea ta. Nu stii ca moartea victimei a fost provocata de apelul la 112? Criminalul a gasit-o vorbind la telefon si a ucis-o incercand apoi sa isi stearga urmele. Pana cand au intrat politistii a doua zi, aproape reusise. Asta nu inseamna ca victima era pentru el. Ci era pentru o retea.

      si pe prima a omorat-o pt ca ce? dc era pt o retea, care e reteaua? ca doar s-au mai gasit retele de proxeneti doar vara asta 2 , fratii tate si inca una. e greu sa crezi ca exista criminali in serie dar din pacate sunt. si cea care a sunat la 112, chiar dc politia n-a reusit s-a salveze , macar l-a oprit pe respectivul, care deja se specializase, si nu s-ar fi oprit.

      in plus unul care sta la bloc in caracal nu pare plin de bani. numai o parere, dupa taspe mii de romane politiste citite 

      si altceva nu se leaga. deci asta le lua la autostop pt o retea, dar in loc sa le predea virgine, sau mno macar asa cum le-a luat , le ducea la el in aparament si le viola cateva zile, pana ori le omora, ori il prindea politia.

      Dar dinca statea la casa,nu la apartament,ce tot o tineti langa cu apartamentul?A ars-o in curtea lui dubioasa

    In ce alte cazuri de omor din Ro s-a mai implicat FBI?

    1. Răspunsul la această întrebare face mai mult decât alte probe

      Mă gândesc că îs multe cazuri cu autor necunoscut în Romania și pe mapamond.

      De ce tocmai aici s-au interesat?

      de acum inainte...

      S-a implicat ca să nu fie discuții legate butoiul ăla de ardere. Că, atunci când au zis românii că n-au găsit rămășițe umane (nici măcar dinți), nu i-a crezut nici drku, de asta au cerut ajutorul FBI ca să se poată îngropa mai repede chestiunea cu resturile umane.

      Dumneata crezi că în România polițiștii nu au criminalisti?

      In ce alte cazuri a fost chemat fbi pentru...credibilitate la tv? 

      Dumneata nu cunoști regimul probelor in materie penala, la cazurile fara... fbi 

      Se numără de ex fiecare pastila de drog găsită la o percheziție, se fotografiază tot etc. 

      Daca nu exista urme materiale se consemnează că nu există , nu se cheamă fbi pentru credibilitate. 

      Nici nu știu care ar fi putut fi temeiul legal, cooperarea intra polițienească e reglementata și nu cred că a cuprinde...cercetarea la fața locului. 

    Teduie sa fii aterizat de pe Marte,nu procuror sau criminalist roman sc crezi ca publicul inghite minciunile servite.E imposibil ca,intr-o noapte,in tr-un cazan de tabla sa arda un corp de om in asa masura incat sa nu i se poata rcolta nici macar un strop de rest pentru analiza ADN.Procurorul si politistii nu au auzit nimic din ce se petrecea in curte.tot ei asteptand ivirea zorilor nu au simtit nici un miros de carne prajita si arsa.Revin Instanta e formata din martieni care mimau un proces pe pamant. Trebuie sa fii cel putin cretin sa nu stii ca tnerilor militari le trebuiesc femei si in scurtul timp de permisie nu au timp sa gaseasca si cucereasca o femeie pentru raporturi sexuale :unde ,cand,cat timp,cat costa ?IN toata lumea si in roate timpurile ostirile erau insotite de grupuri de femei dispuse la orce.Militarii americani mu se preteaza la orce,orce fiind prostituatele ce precis sunt suficiente si in oltenia,dar sunt foarte arse de soare.Lor le trebuie ceva daca nu ceva sel ect,macar curat si sanatos.Pentru asta platesc.Si inca gros.I s-a luat lui Dinica un interogatoriu sub stare de himnoza? Nu ! pentru ca spunea adevarul.

    1. Lasa-l dracu pe Dinca cu minciunile lui.Fata i-a spus clar mimozei aleia de la112 ca a fost sechestrata de un om batran,batuta si violata.Unele dintre legile acestei tari sunt devina.Cum adica nu ai voie sa intri in curtea unui criminal fara mandat pentru a apara un om nevinovat?Intri si il si impusti la nevoie,de ce sa-ti trebuiasca mandat?Situatiile exceptionale cer masuri exceptionale.Dar cand intra mascatii in curtea sau casa gresita si ameninta si cotonogesc oamenii nevinovati,se poate?

      exact si la americani, cand e o urgenta poti intra in casa. dc intrau la timp poate o gaseau in viata. dar nu vad ce vina au acum politistii ca nu au intrat. dc au gresit sa plateasca. dar dc e legea ca nu au voie sa intre fara mandat, nici dc e o urgenta pfff, ce mai poti sa spui. au facut bine conform legii tampite.

      Pai,chiar de lege ma legam precum si de mascatii care pot da buzna in casele oamenilor nevinovati fiindca au gresit adresa.La aia se poate.In situatii de acest gen ar trebui sa intervina mascatii ,nu politistii, si fara mandat.Trebuie sa astepti sa se trezeasca nu stiu cine din somn pentru a obtine un mandat .Ar trebui sa se dea lege in acest sens.

    Sunt unii în comentarii care vor neapărat să ne spună că Dincă era un criminal în serie ce acționa singur. Suspect.

    Cred că cele semnalate în articol sunt suficiente să ne convingă de altceva. 

    Mulțumesc bursa pentru readucerea în discuție a acestui subiect "uitat" de alții. Din păcate sunteți aproape unici în mass-media românească care mereu pare a trata uniform aceleași subiecte, marea majoritate din ele neavând legătură cu interesele reale ale românilor.  

    1. Bravo ptr subiect, ptr mine Romania a murit ca stat în vara anului 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb