Rata de neocupare pe segmentul spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins pragul de 8% în primul semestru, cel mai scăzut din ultimii nouă ani, a anunţat marţi compania de consultanţă imobiliară CBRE, conform News.ro
"Rata de neocupare a atins un minim istoric pentru ultimii 9 ani, situându-se la 8%, iar stocul modern de spaţii de birouri din capitală a ajuns la 2,79 milioane de metri pătraţi".
Din cei 149.000 m2 tranzacţionaţi în primul semestru, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, circa 20% este reprezentat de reînnoiri şi renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închireri (36%) şi extinderi (7%).
"Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spaţii de birouri din Bucureşti are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face faţă cererii care creşte accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare şi se extind cu rapiditate", a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services - Office al CBRE România.
În primele şase luni, segmentul spaţiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de activanţi importanţi din sectorul producţiei industriale şi al energiei (26%), precum şi de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) şi financiar (6%), conform sursei citate.
Zonele cu cea mai mică rată de neocupare sunt zona de nord (4,2%), unde se găseşte şi cel mai mare stoc de spaţii de birouri din capitală (782.000 metri pătraţi), CBD (Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle - 4,7%), urmate de zona de vest (7,3%).
Chiria contractuală medie se menţine neschimbată faţă de ultima perioadă şi este estimată la 18,5 euro/ m2 / lună, potrivit CBRE.