CBRE: Creştere de 34% a gradului de ocupare a birourilor care deţin certificare verde în primul semestru din 2023

T.B.
Companii / 12 decembrie 2023

Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România

Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România

CBRE a lansat a treia ediţie a raportului de cercetare - "Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?", se arată într-un comunicat al CBRE, remis redacţiei. Realizat în 19 ţări europene, inclusiv în România, raportul confirmă o corelaţie semnificativă între certificarea de sustenabilitate, performanţa energetică mai ridicată şi valoarea de piaţă a clădirilor de birouri, informează sursa.

Rezultatele cercetării CBRE arată că standardele de certificare vor continua să evolueze. Datele demonstrează că, în semestrul întâi al anului 2023, ponderea proprietăţilor de birouri care deţin certificare verde pe pieţele analizate a crescut la 22%, de la 15% în 2019, se mai arată în comunicat.

Având un stoc modern de birouri relativ recent, oraşele analizate din România se află în topul celor incluse în studiul CBRE, cu o pondere medie de peste 70% a stocului de birouri certificate - 60% în Iaşi, 70% în Cluj-Napoca, 75% în Bucureşti, respectiv peste 80% în Timişoara. În regiunea CEE, doar Varşovia mai apare în acest top cu aproape 70% stoc de clădiri certificate, conform sursei citate.

Potrivit companiei "Prin acest raport, CBRE îşi propune să sporească disponibilitatea datelor şi a informaţiilor analitice în domeniul imobiliar, unul dintre sectoarele economiei care poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Rezultatele cercetărilor noastre ajută companiile de pe piaţa imobiliară să implementeze iniţiativele declarate şi să adopte decizii măsurabile şi mai bune din punctul de vedere al protecţiei mediului. În Europa, există tot mai multe dovezi orientate spre calitate, iar cifrele agregate privind gradul de ocupare al birourilor certificate prezentate în acest raport, confirmă tendinţa că activitatea de închiriere şi investiţii se concentrează din ce în ce mai mult pe clădirile certificate", a declarat Valeriu Toma, Head of Property Management în cadrul CBRE România.

Raportul semnalează că legislaţia privind standardele de performanţă energetică va deveni tot mai strictă, precizează sursa. Acest lucru poate fi benefic pentru clădirile cu standarde ridicate de sustenabilitate, în special privind aspecte legate de fluxul de numerar, cum ar fi rata de creştere a chiriei, rata de ocupare, deprecierea şi randamentul, potrivit comunicatului.

Menţinerea echilibrului între locaţie şi sustenabilitate - o provocare cheie pentru sectorul birourilor

Piaţa de birouri va rămâne în continuare sub impactul sustenabilităţii, potrivit cercetării CBRE. Proprietarii şi investitorii urmăresc constant obţinerea de certificări de mediu pentru proprietăţile lor de birouri, conform sursei. Clădirile sustenabile reprezintă o proporţie din ce în ce mai mare din stocul de birouri, iar activitatea de închiriere merge în aceeaşi direcţie, precizează compania. Gradul de ocupare a birourilor certificate a crescut în toate oraşele din cele 19 ţări analizate, în medie, de la 31% în 2019 la 34% în S1 2023, ceea ce dovedeşte importanţa sustenabilităţii în selecţia clădirilor, se mai arată în comunicat.

O provocare fundamentală pentru sectorul birourilor va rămâne obţinerea unui echilibru între amplasarea şi sustenabilitatea proiectelor, în timp ce certificarea poate reduce riscul de neocupare, transmite compania. Clădirile cu certificări de sustenabilitate au o rată a chiriei mai mare cu 7%, după ajustarea în funcţie de dimensiunea clădirii, amplasare, vechime şi istoricul renovărilor. În acelaşi timp, activele cu un nivel de performanţă energetică mai scăzut generează niveluri de ocupare mai mici, ceea ce subliniază importanţa eficienţei energetice.

Efectul certificărilor de sustenabilitate asupra nivelului chiriilor este vizibil în mod clar pe piaţa românească, chiriile pentru spaţiile de birouri certificate fiind cu 10% mai mari în Bucureşti, cu aproape 15% mai mari în Cluj-Napoca, cu 25% mai mari în Braşov şi chiar cu puţin peste 35% mai mari în Timişoara.

Potrivit sursei indicate "Pentru proprietarii şi investitorii imobiliari care urmăresc să reducă amprenta de carbon a portofoliilor deţinute, certificatele de sustenabilitate şi eficienţa energetică vor continua să joace un rol esenţial în asigurarea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon şi în gestionarea potenţialelor riscuri asociate. Creşterea constantă a serviciilor cerute de clienţii noştri - de la evaluări energetice, analize şi soluţii de implementare a strategiei de atingere a ţintei de emisii zero de dioxid de carbon, până la evaluări fizice ale riscurilor legate de schimbările climatice sau cartografierea reglementărilor şi stimulentelor - confirmă în mod clar această tendinţă pentru noi", a declarat Alina Bordei, Account Director Property Management la CBRE România.

Certificarea este un factor semnificativ, dar nu determinant, în reducerea riscului de neocupare, relatează sursa. Găsirea unui echilibru între preferinţele privind locaţia şi agenda de sustenabilitate rămâne o provocare atunci când este vorba de a alege un nou spaţiu de birou, transmite compania. Pe termen scurt, echilibrul de pe pieţele locale va fi influenţat de ponderea spaţiilor certificate aflate în construcţie, informează sursa. În timp ce accesibilitatea defineşte strategiile privind amplasarea, sustenabilitatea determină selecţia clădirilor. ESG rămâne doar unul dintre factorii relevanţi pentru luarea deciziilor, întrucât preferinţele ocupanţilor faţă de clădirile care oferă dotări mai multe şi o mai bună experienţă de utilizare depăşesc cu mult priorităţile ESG, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb