CBRE: Proprietăţile prime din România, atractive pentru investitorii internaţionali şi locali

F.A.
Companii / 27 august 2013

Proprietăţile prime din întreaga ţară continuă să fie atractive atât pentru investitorii internaţionali, cât şi pentru cei locali, o creştere a acestui interes fiind înregistrată pe piaţa de centre comerciale, potrivit raportului CBRE Romania despre piaţa investiţională locală în S1 2013.

Volumul total investiţional din ţara noastră a crescut cu 32% la 79 milioane de euro în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit raportului CBRE Romania despre piaţa investiţională locală în S1 2013.

"Cei mai importanţi investitori din piaţă sunt fondurile internaţionale de private equity, fondurile de oportunitate şi investitorii locali privaţi. Atractivitatea pieţei este influenţată în special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie creşterea PIB de 1,7 - 2,2% şi stabilizarea inflaţiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta", a declarat Răzvan Iorgu, Director General CBRE România.

Potrivit comunicatului, doar trei tranzacţii au fost realizate în România în intervalul ianuarie - iunie 2013. Astfel, pe piaţa de birouri, clădirea prime de clasa A Lakeview, din nordul Capitalei, cu o suprafaţă de 24.000 mp, a fost achiziţionată de NEPI. Celelalte două tranzacţii au fost înregistrate pe piaţa de centre comerciale: Mitiska Ventures - InterCora, constând în opt parcuri mici de retail operaţionale cu o suprafaţă cumulată de 32.000 mp, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe, şi portofoliul GTC, o tranzacţie de acţiuni pentru Galleria Piatra Neamţ, Galleria Suceava şi Galleria Buzău, suprafaţa tranzacţionată ridicându-se la 36.500 mp.

"Cele mai tranzacţionate proprietăţi în perioada S1 2010 - S1 2013 au fost clădirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) şi de spaţiile industriale (10%). Interesul pentru clădiri de birouri şi centre comerciale va continua să crească, având în vedere dezvoltarea acestor segmente şi apetitul tot mai mare pentru aceste proprietăţi. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat până la finalul anului 2013, însă cel din 2010 şi 2011 (peste 300 milioane de euro în fiecare an) este dificil de atins", a adăugat Răzvan Iorgu.

România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), alături de Bulgaria, în ceea ce priveşte preţurile de tranzacţionare, având randamente prime cu un punct procentual mai mari decât Ungaria sau Slovacia, conform sursei citate. Astfel, în primele şase luni ale anului, randamentul prime pentru centrele comerciale din România a scăzut la 8,5% de la 8,75%, în urma creşterii interesului din partea investitorilor, randamentul prime pentru segmental industrial s-a majorat la 10,5% de la 10,25% pe fondul lipsei tranzacţiilor, iar randamentul prime pentru birouri a rămas stabil la 8,25%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb