CBRE: "Sectorul industrial a dominat investiţiile imobiliare în 2015"

P.B.
Ziarul BURSA #Companii / 27 ianuarie 2016

CBRE: "Sectorul industrial a dominat investiţiile imobiliare în 2015"

Investiţiile industriale imobiliare din ţara noastră au atins un nivel record de 389 de milioane de dolari, în 2015, reprezentând 57% din totalul investiţiilor înregistrate anul trecut, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE. Ponderea masivă a sectorului industrial s-a datorat intrării pe piaţa locală a doi mari investitori, CTP şi P3, conform sursei citate, care mai arată că investiţiile în spaţiile de birouri au crescut spectaculos în ultimul trimestru din 2015, reprezentând jumătate din volumul total înregistrat în această perioadă.

Randamentele investiţiilor imobiliare au înregistrat o îmbunătăţire constantă în ultimul an, de la 8% la 7,25% pentru centrele comerciale, de la 7,75% la 7,5% pentru clădirile de birouri, respectiv de la 9,5% la 8,75% pentru sectorul industrial şi este de aşteptat ca această tendinţă să continue şi în 2016, potrivit specialiştilor CBRE.

Volumul total de investiţii în real estate pe piaţa locală are în continuare o dinamică apreciabilă în perioada post-recesiune, fiind aproape dublu faţă de anul 2013, dar sub nivelul record din anul 2014. Investiţiile imobiliare străine continuă sa fie preponderente pe piaţa locală, capitalul autohton reprezentând doar 3% dintotal. Olanda, Statele Unite, Marea Britanie şi Germania sunt ţările care au investit cel mai mult, anul trecut, în România.

Gijs Klomp, Head of Capital Markets CEE în cadrul CBRE, a explicat: "Dacă ne uităm la interesul acordat de investitori, putem să estimăm că anul acesta va avea cel puţin aceiaşi indicatori de performanţă ca în 2015. Atât investitorii deja activi în România, cât şi cei care îşi propun să investească aici devin din ce în ce mai receptivi în a-şi întări prezenţa în România, date fiind recentele performanţe solide ale economiei româneşti, dar şi datorită preţurilor avantajoase ale produselor de investiţii. În acelaşi timp, finanţările oferite de sistemul bancar au contribuit la îmbunătăţirea randamentelor investiţionale (yields) din ultimul an".

Potrivit datelor publicate de CBRE, cele mai mari cinci tranzacţii imobiliare din 2015, pe plan local, au fost, în ordine: achiziţia Europolis Logistic Park de către compania P3, urmată de cumpărarea Floreasca Park de către GLL, achiziţia AuchanTitan Shopping Center de către NEPI, cumpărarea Bucharest West de către CTP şi achiziţia clădirii B din Green Court Bucharest a celor de la Globalworth. Valoarea cumulată a celor cinci mari tranzacţii reprezintă 60% din totalul investiţiilor, toate acestea fiind înregistrate în Bucureşti.

Un raport al Colliers International arată că volumul investiţiilor imobiliare va creşte în 2016 în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), impulsionat de pieţele în dezvoltare şi de împrumuturile avantajoase, dar şi de sentimentul pozitiv general din partea investitorilor internaţionali.

În primele trei trimestre din 2015, regiunea EMEA a raportat un volum total investiţional de 200 miliarde dolari, cu 30% mai mare decât cel realizat în anul precedent, în timp ce în Europa Centrală şi de Est, investiţiile sunt mai mari cu 9% decât în 2014, iar regiunea atrage tot mai mult capital cu apetit pentru risc şi în căutare de randamente bune.

Laurenţiu Lazăr, director Investiţii şi Evaluări în cadrul Colliers International, a declarat: "În 2015, pe piaţa de investiţii din România au fost încheiate tranzacţii cu valoare totală de 800 milioane euro, similar cu volumul record înregistrat în anul precedent. Dacă în 2014 au avut loc o serie de tranzacţii atipice, precum preluarea galeriilor Real de către Auchan, în 2015 am văzut o piaţă echilibrată şi diversificată, capabilă să atragă tot mai mult interesul investitorilor internaţionali. În continuare, piaţa de birouri a generat aproape jumătate din totalul volumului de investiţii din 2015. Cu toate acestea, segmentul industrial a avut cea mai mare creştere în 2015, comparativ cu anul 2014, în timp ce tranzactiile cu proiecte de retail au rămas relativ constante. Ne aşteptăm la o evoluţie pozitivă din punctul de vedere al interesului investitorilor în piaţa imobiliară din România, cu atât mai mult cu cât există un stoc semnificativ de produse premium în construcţie sau în plan de proiectare pe segmentul de birouri".

În plus, datele Colliers arată că randamentele de pe unele pieţele principale din Europa Centrală şi de Est ating valori de sub 6% pentru clădiri de birouri, în timp ce zona de retail ajunge la 4%, iar cea de logistică şi industrial este de sub 6%. În comparaţie cu aceste valori, ţara noastră îşi păstrează avantajul unor randamente în continuare semnificativ mai mari: 7,5% pentru birouri, un nivel similar pentru retail şi aproximativ 9% pentru sectorul industrial şi logistic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb