CCF: Primele raportări în baza controversatei directive DAC6 au fost depuse la ANAF

J.P.
Miscellanea / 24 martie 2021

Primele raportări în baza controversatei directive DAC6 au fost depuse la ANAF

În primele două luni ale anului au fost raportate circa 400 de aranjamente fiscale/tranzacţii transfrontaliere, în baza noii obligaţii de conformare fiscală impusă de Directiva Cooperării Administrative, cunoscută ca DAC6, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, informaţiile din rapoarte vor fi folosite de către ANAF pentru analizele de risc pe baza cărora se vor desfăşura inspecţiile fiscale, aşteptările fiind ca DAC6 să devină un instrument de creştere a gradului de conformare voluntară, util atât Administraţiei, cât şi contribuabilului.

"În acest sens vor urma, după exemplul altor state europene, actualizări ale legislaţiei în materie, inclusiv ale ghidului de aplicare, pentru clarificarea unor aspecte practice semnalate de contribuabili şi intermediarii fiscali. Va fi folosită şi experienţa primelor luni, mai ales că au fost cazuri de raportări de tranzacţii care nu cad sub incidenţa DAC6", menţionează sursa citată.

"Contribuabilii corecţi îşi asumă noile costuri de conformare, dar ultimul lucru de care au nevoie e starea de confuzie privind chiar obiectul raportării. Unele companii supra-raportează, altele, deşi şi-au argumentat temeinic neraportarea, aşteaptă cu teamă să vadă ce va zice inspectorul fiscal. Iată de ce e binevenită deschiderea ANAF de a aduce mai multe clarificări, acesta fiind soluţia modernă pentru creşterea conformării fiscale", spune Adrian Luca, membru în Consiliul superior al CCF.

La rândul său, Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali a spus că DAC6 este un nou test al relaţiei de parteneriat care trebuie să se instaureze între administraţia fiscală şi contribuabilul român.

"CCF caută să faciliteze realizarea acestui parteneriat - preluăm problemele semnalate din practică şi le transmitem factorilor de decizie, propunând în acelaşi timp soluţii concrete. Sperăm ca la noul seminar pe care îl vom organiza în aprilie, pe baza solicitărilor venite de la membrii noştri, să putem vorbi chiar de modificările concrete aşteptate de contribuabili", a spus Manolescu.

Despre DAC6 conform CCF:

Varianta a şasea a Directivei Cooperării Administrative impune raportarea acelor aranjamente (văzute ca ansamblu de tranzacţii) transfrontaliere derulate de un contribuabil din UE şi care întrunesc cel puţin unul din cele 18 "semne distinctive". Obligaţia de raportare revine în primul rând intermediarilor fiscali (consultanţi, contabili, avocaţi etc.), dar sunt state membre, precum e cazul României, unde intermediarii raportează doar cu acordul contribuabilului relevant. În lipsa acestui acord, obligaţia de raportare îi revine automat contribuabilului. La 31 ianuarie a expirat termenul de raportare a aranjamentelor raportabile derulate în perioada 1 iulie -31 decembrie 2020, iar 28 februarie a fost termenul final pentru raportarea aranjamentelor "istorice", din perioada 25 iunie 2018 - 30 iunie 2021.

De la începutul anului se aplică regula generală a celor 30 de zile de raportare, pentru aranjamentele de după 1 ianuarie 2021. În cazul României, amenzile pentru neraportare/raportarea cu întârziere pot ajunge la 100.000 de lei, cel mai mare nivel din legislaţia fiscală (similar celui impus pentru neprezentare Raportării pentru fiecare ţară în parte - CbCR/DAC4).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb