CCIB: Schimburile comerciale româno-tunisiene au fost în 2022 de 520 milioane dolari

F.D.
Macroeconomie / 8 mai 2023

CCIB: Schimburile comerciale româno-tunisiene au fost în 2022 de 520 milioane dolari

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale româno-tunisiene a fost de 520 milioane dolari în 2022, în creştere cu 1,2% faţă de anul precedent, informează Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), potrivit Agerpres.

Din această sumă, exportul a fost în valoare de 298 milioane dolari (la nivelul anului anterior), iar importul de 222 milioane dolari, în creştere cu 3%.

Conform sursei citate, în 2022, Republica Tunisiană a fost al doilea partener comercial al ţării noastre din Africa, după Maroc, a treia piaţă de desfacere a produselor româneşti, după Maroc şi Algeria, şi a doua ţară de origine, după Maroc, pentru mărfurile intrate în România de pe continentul african.

La sediul CCIB a avut loc o nouă întrevedere a preşedintelui Camerei bucureştene, Iuliu Stocklosa, cu Raja Jhinaoui Ben Ali, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România, însoţită de Marouane Ben Nasr, prim secretar al Ambasadei.

În deschidere, Iuliu Stocklosa a felicitat pe şefa misiunii diplomatice tunisiene în ţara noastră pentru implicarea sa constantă în promovarea şi dezvoltarea relaţiilor economice între cele două ţări, volumul schimburilor comerciale, înregistrând în ultimii doi ani volume record de peste jumatate miliard dolari.

"Raja Jhinaoui Ben Ali a subliniat bunele relaţii dezvoltate cu CCIB şi a adresat o invitaţe preşedintelui CCIB să participe, susţinând o alocuţiune, la Conferinţa dedicată Zilei Africii organizată la Universitatea Politehnică Bucureşti în ziua de 25 mai 2023, cu participarea şefilor misiunilor diplomatice din ţările africane acreditaţi în România, reprezentanţi guvernamentali, ai mediului de afaceri şi universitar", se menţionează în comunicat.

Totodată, ambasadorul Republicii Tunisiene în România a anunţat organizarea în parteneriat şi la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a unui Forum de Afaceri România - Tunisia în ziua de 13 iunie 2023, dedicat aniversării a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

"Invitând conducerea CCIB să participe la acest Forum la care să atragă cât mai multe firme şi companii bucureştene interesate in promovarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, ambasadorul Tunisiei a apreciat că CCIB ar putea semna cu acest prilej actualizarea acordului de colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Tunis (al cărui conţinut a fost deja stabilit)", se mai precizează în document.

Preşedintele Stocklosa a reamintit faptul că relaţiile comercial-economice româno-tunisiene se încadrează în categoria celor prioritare pentru camera bucureşteană, dovadă fiind şi cele 5 Acorduri de colaborare încheiate cu camere de comert regionale din această ţară, a confirmat participarea conducerii CCIB la cele două evenimente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb