Curtea Constituţională a României (CCR) a decis astăzi că legea referitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali este neconstituţională, admiţând, astfel, sesizarea Guvernului.
"Am admis sesizarea Guvernului, plecând de la premisa că, după reexaminare, Parlamentul nu a urmat de la început calea care ar fi trebuit, pentru că noi declarasem în întregime legea neconstituţională, deci trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare. Nu s-a ţinut cont de decizia noastră anterioară, în care ceream legiuitorului şi iniţiatorilor să precizeze clar natura juridică a indemnizaţiei. Ei au botezat-o indemnizaţie, dar în paralel s-au referit şi la pensie. Au condiţionat de vechimea în muncă", a explicat Valer Dorneanu, preşedintele CCR, potrivit unor surse din media.
Dorneanu a mai adăugat că niciuna dintre observaţiile anterioare ale Curţii nu a fost respectată de Parlament, în momentul reexaminării legii.
"Dacă ei vor să repete această iniţiativă, în afară de lămurirea acestei naturi juridice, vor trebui să se pronunţe clar asupra modului de calcul al indemnizaţiei, atunci când aleşii locali respectiv au îndeplinit mai mult de trei mandate de diferite feluri, primari, consilier judeţean, viceprimar, vicepreşedinte, pentru că acum nu rezulta exact cum ar trebui judecat", a mai spus Dorneanu.
Preşedintele CCR a precizat că ar trebui ca Parlamentul, dacă revine asupra acestei iniţiative, să elimine prevederile discriminatorii între diverse categorii de aleşi locali-aleşi locali sunt şi primarii, şi consilierii judeţeni, dar şi consilierii locali.
"Dacă se va reveni şi vor fi respectate aceste recomandări ale noastre, care sunt obligatorii, vom vedea atunci. Asupra surselor de finanţare care au fost nominalizate ca aparţinând bugetului local, nu este suficientă doar această trimitere. Sunt necesare o precizare, cum se constituie aceste resurse locale", a explicat Dorneanu.
CCR a decis, prima oară, în februarie că legea privind pensiile aleşilor locali contravine Legii fundamentale.