CCR, DESPRE DISPOZIŢIILE CODULUI PENAL PRIVIND NEGLIJENŢA ÎN SERVICIU:  "Dacă prin sintagma «îndeplinirea defectuoasă» se înţelege «îndeplinirea prin încălcarea legii», sunt constituţionale"

A.C.
Anticorupţie / 6 iulie 2017

"Dacă prin sintagma «îndeplinirea defectuoasă» se înţelege «îndeplinirea prin încălcarea legii», sunt constituţionale"

Curtea Constituţională (CCR) a decis că infracţiunea de neglijenţă în serviciu este constituţională, doar dacă prin sintagma "îndeplinire defectuoasă" a îndatoririlor de serviciu se înţelege "încălcarea legii", stabilind astfel condiţii identice de incriminare ca în cazul infracţiunii de abuz în serviciu. Curtea cere şi introducerea de către Parlament a unui prag, potrivit unor surse din presă.

Curtea s-a pronunţat asupra unui dosar în care erau contestate articolele din Codul penal privind neglijenţa în serviciu. Articolul 298 din Codul penal prevede că "încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă", conform News.ro.

În sursă citată se precizează: "În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.249 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.298 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă" din cuprinsul acestora se înţelege «îndeplinirea prin încălcarea legii»".

CCR arată că în această decizie s-a luat în considerare şi hotărârea 405 din 15 iunie 2016, privind abuzul în serviciu.

CCR a explicat: "Sintagma «îndeplinirea ei defectuoasă», din cuprinsul acestora, nu întruneşte condiţiile calitative impuse atât de Constituţie, cât şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, nefiind enunţată cu suficientă precizie pentru a se înţelege la ce dispoziţii legale se raportează încălcarea îndatoririlor de serviciu. Astfel, Curtea a reţinut că defectuozitatea îndeplinirii unui act trebuie stabilită numai prin raportare la legea în domeniu".

Judecătorii cer şi ca Parlamentul să insituie un prag valoric, la fel ca în cazul abuzului în serviciu, potrivit sursei citate.

CCR mai susţine: "Curtea a statuat cu privire la necesitatea complinirii de către legiuitor a omisiunii legislative constatate, sub aspectul valorii pagubei sau intensităţii/gravităţii vătămării drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice în vederea asigurării clarităţii şi previzibilităţii normei penale examinate".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din putul gandirii: 

    Indeplinirea defectuoasa a obligatiilor de serviciu /sau altfel spus, neglijenta in serviciu, nu se pot realiza decat prin incalcarea legii. 

    Daca respect legea, inseamna ca esti atent (nu neglijent) fata de obligatiile de serviciu si nu poti sa le indeplinesti defectuos.

    Asta, in cazul in care nu esti "neglijent" anume. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb